≡ Menu

Skandal – Celsius energidryck

CelsiusFör ett tag sedan anmälde vi reklamen för Celsius energidryck till KO, Konsumentombudsmannen.  Gymgrossisten har enligt KO lovat att ändra sin marknadsföring.

Nu anmäler jag återigen Celsius energidryck, fast till Livsmedelsverket.

Häromdagen kom ännu ett larm om energidrycker. Det är ett forskarlag från USA, Italien och Spanien som i Canadian Journal of Cardiology bland annat varnar ungdomar för att dricka energidryck före och i samband med sport och träning. Kolla reklamen här till vänster…vad gör Celsius i sin reklam? Precis det man inte ska göra, d v s inbilla folk att drycken passar bra i samband med träning.

Och vad står i Gymgrossistens reklam? Jo, bland annat att ”Celsius som energidryck nyttjas allra bäst i samband med en aktiv livsstil och en medveten kosthållning, och erbjuder en tacksam energikick. Som måltidsdryck, inför träningen eller helt enkelt som törstsläckare – Celsius fungerar i alla situationer!”  Hej och hå.

 Vidare varnar forskarna att man inte ska ta energidryck ihop med alkohol och droger och att konsultera hjärtläkare innan man intar drycken om man har hjärtstörning eller andra medicinska problem. Man kan faktiskt dö av överkonsumtion.

Hur mycket kan man dricka då? Jo, 250 ml energidryck  per dag är okej anser forskarna. En enda burk Celsius innehåller 355 ml…

Dessutom innehåller Celsius mer koffein än brukligt och vad värre är, det står inte ”energidryck”på framsidan, som på alla andra burkar, utan att drycken är starkt koffeinhaltig får man läsa sig till i det mycket finstilta.

Skandal.

En  burk Celsius om 355 ml innehåller 200 mg koffein, dvs 56 mg per 100 ml. Det är nästan dubbelt så hög halt som Red Bull och de flesta andra energidrycker.

Det minsta man kan begära är att det klart och tydligt står ”Energidryck” på burken, det borde företaget själv inse. Men inte. Så nu anmäler jag. Igen.

Sätt ner fötterna, Livsmedelsverket och Göteborgs stad, där företaget har sin hemvist. Det är faktiskt bedrövligt att företaget kan mörka att det är energidryck burkarna. Gör något. Agera!

Comments on this entry are closed.

 • Glenn 10 juni 2015, 9:07

  Vad har Gymgrossisten med frågan att göra? Celsius är ett egendrivet företag och drycken säljs hos varenda hälsokostbutik/sportbutik både online och i retail såväl som på ICA, Coop och mer eller mindre varenda matvarubutik.

  Låter som att du har aggressioner utan grunder?

  Dessvärre är det lika ”farligt” att dricka ett flertal koppar kaffe om dagen, vilket 90% av det här landets befolkning gör. Skillnaden är att energidrycker är mer koncentrerade och att folk konsumerar mängder utan sunt förnuft (trots varningstexter på burkarna). Och ja, där kan jag instämma i att det finns ett problem.

 • Louise Konsumentkoll 10 juni 2015, 15:56

  Glenn: Gymgrossisten marknadsför Celsius på sin sajt. Kring marknadsföring finns regler, speciellt när det gäller påståenden om vilken effekt en produkt har på hälsan. Jag, och även nu KO tyckte att Gymgrossisten inte höll sig till marknadsföringslagstiftningen. ICA, Coop med flera säljer drycken men gör inga hälsopåståenden i sin egen marknadsföring. Det är skillnaden. Tycker dock att handeln, inte minst Coop där vi är delägare, skulle ställa som krav att Celsius märker sina burkar med ”energidryck” för att de ska fortsätta att sälja drycken. Ska försöka påverka dem till detta!

 • Josefin 15 juni 2015, 9:51

  Väldigt bra initiativ Louise!
  Har själv funderat på exakt samma sak och jag tycker verkligen inte att det är ok att Celsius marknadsföring strider mot EUreglerna och därigenom medvetet vilseleder konsumenter – lågt!

 • Annette 13 januari 2016, 12:06

  Hej
  Min son dog den 14 dec , bara 1 månad sedan! Och han dog utan förvarning, Utan nån tillsynes sjukdom. Vid obduktionen hade han svullen hjärna, lungödem och cirkulationsstopp i inreorgan. Men ingen annan orsak än hjärtdöd. I hans lägenhet stod ett antal burkar sån här energidryck på skrivbord och på golvet. Eftersom det inte finns tillräcklig forskning på detta så kan det inte bevisas att han dog av drycken. MEN snälla allt man får fram om de som dött i samband med att drycken intagits har samma förändring i hjärna ,lungor och i organ.. För mej är det glasklart ! All energidryck är farlig. Låt inte era barn, vänner, anhöriga dö.. Upp med korten på bordet. Och livsmedelsverket borde stoppa denna helvetesdryck NU.

  • Louise Konsumentkoll 13 januari 2016, 14:41

   Annette: Så otroligt sorgligt med din son. Mina tankar går till dig och din familj. Vet inte om du har varit i kontakt med Livsmedelsverket men hur som helst så skickar jag inlägget och din kommentar till dem, för kännedom.

 • Victor Eriksson 20 april 2016, 7:51

  Hej Louise, Jag är en trettonåring som dricker ca 2 burkar om dagen. jag har också känt hjärtklappningar och andningssvårigheter. Det värsta är att man kan köpa det utan leg i nästan varenda livsmedelsbutik förutom de större kedjorna som ICA Maxi, Coop , Willy’s och Hemköp

  • Louise Konsumentkoll 20 april 2016, 7:57

   Victor: Sluta drick Celsius eller annan energidryck! Ja, det är riktigt dumt att det är så lätt att köpa för ungdomar.

   • Filip 10 maj 2016, 10:10

    Det finns ingen allmän åldersgränd för dessa typer av dryck, det är upp till butikerna att välja gränsen eller ej. När jag läser din sämre kompetens ang koffein i samband med träning blir jag vilseledd. Ta reda på fakta, läs inte 1 studie som förmodligen betalts av företag som vill slå ut denna typ av dryck från marknaden. Research. Det finns gott om belägg att koffein har en prestations ökande effekt, & i samband med träning är 200mg inte någon jättemängd för att öka prestationen. Man får nästan dubbla detta (självklart beroende på tolerans/kroppsstorlek) för att få markant effekt. Men som 13 åring finns det 0 anledningar till att tillföra något typ av prestationshöjande preparat/dryck.

 • Louise Konsumentkoll 11 maj 2016, 5:39

  Filip: Jag ifrågasätter inte att koffein har en prestationshöjande effekt. Jag ifrågasätter det ”naturliga” med drycken och att det inte står klart och tydligt på burken att det är en energidryck.:

 • Oliver 16 maj 2016, 11:00

  Kan ju dock säga de att de är absolut inget fel med celsius. En grym dryck, du får i dig mer bra saker där än i en kopp kaffe. Visst de är mycket koffein men man måste ju inte svepa den liksom

 • Demet 15 juni 2016, 17:54

  Hej! Jag tål inte energidrycker då jag får hjärtklappning. Bodde utomlands 4 år och kom tillbaka för drygt ett halvår sedan. Hade inte hört talas om Celcius drycken och såg att ICA sålde 2 för 42kr. Läste på burken ”kolsyrad sockerfri vitaminberikad” och trodde att det var en vitamindryck (de har ju blivit så populära här). Köpte och började dricka och tyckte inte alls att det köndes som en vitamindryck. Läste sedan innehållsförteckning och blev förvånad när jag upptäckte att det var en energidryck! Dessutom innehåller den hög halt av koffein och har taurin i sig. Jag blev så förbannad för jag har aldrig varit med om att det inte framkommer att det är en energidryck på framsidan av förpackningen. Vill anmäla detta. Är det konsumentverket eller livsmedelsverket? Vill också lämna tillbaka på ICA som inte skrev på etiketten med priset om att det var en energidryck.

  • Louise Konsumentkoll 15 juni 2016, 19:57

   Demet: Jag håller förstås med dig. Om jag minns rätt så finns det ingen lag som säger att man måste skriva på framsidan att det är en energidryck, men givetvis är det djupt oetiskt att inte göra detta, vilket vi har påpekat. Skickar dina synpunkter till livsmedelskedjorna så att de åtminstone är tydliga när de gör prisskyltar etc.

 • Demet 15 juni 2016, 20:04

  Tack Louise! Man känner sig lurad.

 • Erik 06 oktober 2016, 16:31

  Vi kanske skulle börja med att förbjuda tobak, eller varför inte alkohol, där det redan finns mer forskning än du någonsin orkar läsa? Därefter kanske förbud mot energidryck kan kännas värt att lägga krutet på..

  • Louise Konsumentkoll 06 oktober 2016, 16:42

   Erik: Skulle aldrig falla mig in att föreslå ett förbud mot energidryck. Däremot tycker jag att det klart och tydligt ska stå ”energidryck” på burken.

 • Mattias Sterner 24 november 2016, 10:50

  Hej. Jag tänkte att det är bra att det står i den här tråden att http://www.gymgrossisten.se numera skriver att Celcius är en energidryck.

 • Mattias Sterner 24 november 2016, 10:51
 • Yasin 07 december 2016, 17:10

  Hej Louise! Jag tycker det är en slöseri på tid att sitta och gråta över små saker som dessa. Kanske bättre att tillägna sig något vettigt i livet istället.

  Mvh

  Yasin (byn)

 • Mats 17 december 2016, 3:16

  Det är nog många som köpt celsius och skadat sig allvarligt av att det inte står just ”energidryck” på den.
  Vet ni vad, allt är farligt i för höga doser så lär tex era ungar att använda saker med måtta och förnuft istället. Alkohol, knark, vatten, energidryck, fet mat, låg fett mat m.m m.m .

 • Kennedy 20 juni 2017, 17:05

  Vad är skillnad mot att dricka kaffe? En sån bitterhet du bär på, hoppas du finner något som fyller tomheten i ditt liv.

 • Caroline 01 september 2017, 11:33

  Köpte en bruk idag och googla lite så hamnade på denna sidan. Det står max 2-3 brukar på per dygn på bruken? Är det en farlig mängd?

  • Adam 20 augusti 2019, 11:34

   Tack för din kommentar. Den här sidan uppdateras tyvärr inte längre och därför har vi inte resurser att besvara nya kommentarer. Med Vänliga Hälsningar, Konsumentföreningen Stockholm