Skandal med kaffekapslar

av Louise Konsumentkoll den 22 juli 2015

docle gustoSpontanköpte en Dolce Gusto kaffemaskin på extrapris häromdagen. Blev bjuden på urgott koffeinfritt kaffe ur en kapselmaskin härförleden. Eftersom jag inte kan sova på vanligt kaffe var det i första hand det goda koffeinfria kaffet jag var ute efter, så jag slog till.

Visst förutsätter man när man köper en tingest av ett företag med miljöambitioner att plastkapslarna går att återvinna? Att företaget har tänkt på detta redan på när maskinen utvecklas? Att man inte sätter en maskin på butikshyllorna innan man har löst hur miljontals kapslar kan återvinnas på ett enkelt sätt?

Men nej. Något sådant system finns inte. För något år sedan kunde man lämna in förbrukade kapslar till några Elgigantbutiker i Stockholm och Skåne men det fungerade inte meddelar en kvinna i Nestlés kundkontakt när jag ringer och frågar. Företaget arbetar med att lösa problemet med återvinningen meddelar hon också. Tacka f-n för det!

Lär mig också av kundkontakten att om man river av locket på kaffekapseln och spolar ut kaffesumpen går den att sortera som plast. Men det är ohyggligt bökigt och kladdigt. Plastlocket måste skäras upp, det är inte alldeles lätt, och man bränner sig om man inte väntar till kapseln har kallnat. En väntan som medför ytterligare bök. Bara för att någon inte har tänkt efter före, utan är så himla angelägen om att få ut en ny (ofärdig) produkt på marknaden för att kunna tjäna ännu mer pengar. Tycker mig dessutom se en aluminiumskiva i botten av kapseln, ska den också pillas ut tro?

Jag som var så glad för min maskin. Nu är jag sur.

PS Nespresso, vars kapsel till skillnad från Dolce Gusto är av aluminium och inte plast går att återvinna om jag förstår rätt.

Tidigare inlägg:

Nästa inlägg: