≡ Menu

Skandal med kaffekapslar

docle gustoSpontanköpte en Dolce Gusto kaffemaskin på extrapris häromdagen. Blev bjuden på urgott koffeinfritt kaffe ur en kapselmaskin härförleden. Eftersom jag inte kan sova på vanligt kaffe var det i första hand det goda koffeinfria kaffet jag var ute efter, så jag slog till.

Visst förutsätter man när man köper en tingest av ett företag med miljöambitioner att plastkapslarna går att återvinna? Att företaget har tänkt på detta redan på när maskinen utvecklas? Att man inte sätter en maskin på butikshyllorna innan man har löst hur miljontals kapslar kan återvinnas på ett enkelt sätt?

Men nej. Något sådant system finns inte. För något år sedan kunde man lämna in förbrukade kapslar till några Elgigantbutiker i Stockholm och Skåne men det fungerade inte meddelar en kvinna i Nestlés kundkontakt när jag ringer och frågar. Företaget arbetar med att lösa problemet med återvinningen meddelar hon också. Tacka f-n för det!

Lär mig också av kundkontakten att om man river av locket på kaffekapseln och spolar ut kaffesumpen går den att sortera som plast. Men det är ohyggligt bökigt och kladdigt. Plastlocket måste skäras upp, det är inte alldeles lätt, och man bränner sig om man inte väntar till kapseln har kallnat. En väntan som medför ytterligare bök. Bara för att någon inte har tänkt efter före, utan är så himla angelägen om att få ut en ny (ofärdig) produkt på marknaden för att kunna tjäna ännu mer pengar. Tycker mig dessutom se en aluminiumskiva i botten av kapseln, ska den också pillas ut tro?

Jag som var så glad för min maskin. Nu är jag sur.

PS Nespresso, vars kapsel till skillnad från Dolce Gusto är av aluminium och inte plast går att återvinna om jag förstår rätt.

Comments on this entry are closed.

 • Jenny 22 juli 2015, 16:56

  Pinsamt av dem. Bra att du kontaktade dem!

 • Thomas K Ohlsson 18 augusti 2015, 11:29

  Som vanligt gäller den gyllene regeln: Tänk först, köp sen!

  (Det är alltså vare sej butikens eller tillverkarens fel att du köpt en kaffemaskin som ger en onödigt stor miljöbelastning. Det är lätt att inse att en kaffekapsel ALLTID är sämre för miljön – och din ekonomi – är vanligt kaffe i paket.)

  /Thomas

 • Louise Konsumentkoll 29 februari 2016, 10:56

  Thomas: Javisst har du rätt i att man ska tänka först och köpa sedan.

  Att kaffekapslar alltid är ett dåligt alternativ, det fattar jag också. Därför dricker jag vanligt bryggkaffe 98 procent av tiden och kapselkaffe när jag vill ha gott koffeinfritt sådant. Då och då slinker också en espresso ner, men det är inte ofta.

 • Emily 14 november 2017, 12:06

  Tack för att du satte ord på exakt hur jag känner med min dolce gusto maskin o de okomposterbara kaffekapslarna! Hittade ditt inlägg när jag googlar efter komposterbara kapslar till Dolce Gusto maskinen. Vilket verkar finnas för Nespresso men ej för just Dolce Gusto!
  Bra att du hörde av dig till dom och bra att de jobbar för en lösning. Annars blir jag tvungen att köpa en mer miljövänlig kapselmaskin.

Nästa inlägg:

Tidigare inlägg: