Skillnaden mellan bäst före och sista förbrukningsdag

av Louise Konsumentkoll den 16 februari 2011

Gästbloggare: Adam Svensson

Nu kommer vi med ytterligare en av våra trevliga undersökningar. Det visar sig att 6 av 10 personer i Sverige inte vet skillnaden mellan märkningarna ”bäst före” och ”sista förbrukningsdag”. Det är kanske inte alltid så lätt att veta men det kan ha en stor betydelse för maten och säkerheten. Vi har länge vurmat för att maten inte ska slängas. Risken för att maten slängs tror vi ökar om konsumenten stirrar sig blind på en märkning utan att själv avgöra om den har blivit dålig eller inte. Många gånger håller maten, som ni läsare här inne säkert vet, mycket längre än vad en bäst före-märkning anger. Men har en matvara märkningen sista förbrukningsdag så kan vet vara direkt farligt att äta den efter angivet datum, t.ex. har fisk, skaldjur och köttfärs denna märkning. Jag vet att vi tjatar och tjatar om att inte slänga mat och ni som brukar läsa den här bloggen drömmer säkert mardrömmar om mjölk som hälls ut dagen efter datumet passerat. Men det är inte bara för miljöns skull vi vill minska på svinnet, det ger även stora hål i plånboken. De pengarna som slängs i slaskhinken hade säkert varit trevligare att lägga på något annat? Här är hela rapporten.

Idag är Louise på Naturvårdsverkets, Formas och Mistras forskardagar om mat och miljö.

En som inte vill bli slängd är Margareta Mejeri. Hennes datum är passerat och hon börjar komma till åren men hon har mycket kvar att ge. Se gärna fler filmer inne på vår kampanjsajt Släng inte maten

{ 2 kommentarer… läs dem nedan ellerlägg till en }

Affi februari 16, 2011 kl. 15:43

Jag är så glad att min mamma lärde mig hanter maten och hur jag skulle veta när den inte gick att använda längre. När jag var liten fanns ingen märkning utan sunda förnuftet och därmed relaterad kunskap fick användas, det har jag fortsatt med. Nu hoppas jag att jag har skickat med den typen av kunskap till mina barn också!

Svara

Minna februari 23, 2011 kl. 10:20

Vad söt Margareta är! Fortsätt att tjata, Adam. Det behövs.

Svara

Lämna en kommentar

Tidigare inlägg:

Nästa inlägg: