≡ Menu

Släng inte hästköttet!

Eftersom produkten inte överensstämmer med förpackningen så kan vi inte göra annat än att slänga den. Det går inte att skänka bort, säger Henrik Dyberg, Findus nordiska produktionsdirektör.

Uppriktigt sagt. Det verkar inte klokt. Coop, ICA Findus och en massa andra har hamnat i bedrägeriträsket och nu ska bra mat slängas. Hundratusentals förpackningar med fryst lasagne, säkert jättegod, ska gå på tippen eller eldas upp för att den är felmärkt. Det får väl vara måtta på tokerierna.

Sätt en stor röd lapp på förpackningarna- ”Hästkött” – och skänk maten till bättre behövande. Det finns gott om folk idag i Sverige och övriga EU-länder som inte kan äta sig mätta. Är det emot lagen, så ändra lagen ögonaböj. Och går inte det så är civil olydnad på sin plats. Eller hur?

PS Ser nu i en notis på nätet att lasagnen ska bli biogas. Hjälps inte.

PSS 15/2 : Läser just att hästköttet innehåller helt förbjudna mediciner. Så det är väl troligen ingen god idé att ge maten till bättre behövande. Men det är ändå för jäkligt att så mycket mat kommer att slängas. Vilken soppa!

 

 

Comments on this entry are closed.

 • Gunilla Arneström 13 februari 2013, 17:41

  Läste just att 20000 förpackningar med Lasagne kommer att slängas. Här pratar vi om matsvinn i stora lass ! Det är väl inget fel på maten? Läste också att EU-ministrar skall träffas imorgon och prata om detta fusket med hästkött. Sammankalla politiker x-tra möte ,vad håller de på med.? Om de ändå behöver prata med varann ,så kan politikerna använda Skype/videokonferans istället.
  Använd resurserna bättre !

 • Louise Konsumentkoll 13 februari 2013, 19:01

  Gunilla: Håller med, som sagt.

 • Affi 13 februari 2013, 20:02

  Instämmer fullt ut!

 • Adam 13 februari 2013, 20:44

  Kan det inte vara ett problem med ev. medicinering som hästarna kan ha fått? Har för mig att det är just medicineringen och osäkerheten vad som lagras i köttet som sätter stopp för att vi inte kan äta det stora antalet hästar som avlivas i Sverige varje år.

 • Sofia 14 februari 2013, 10:36

  Problemet är väl att eftersom märkningen ljuger har livsmedelskontrollen brustit och det går inte utan ytterligare kontroller att veta om maten är säker att äta. Hästarna kan t.ex., som Adam skrivit, ha medicinerats med läkemedel som ger (livstids) karens från livsmedelsproduktionen.

  • Louise Konsumentkoll 14 februari 2013, 13:21

   Sofia och Adam: Frågan är varför det är livstids karens på vissa läkemedel till häst när det inte är det till ko, gris eller får- vad jag vet. Om jag har förstått rätt så har man numera inte fastställt några karenstider för läkemedel till häst trots att det borde vara enkelt att göra.

   Och ja Adam, enligt Ekot i dag har man tydligen hittat läkemedelsrester i slaktade hästar, vilket väl i sig inte är ett dugg förvånande, däremot har man inte hittat läkemedel i färdigrätterna – än.
   http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5443362

 • mr mind 14 februari 2013, 12:58

  Bara puckon äter färdig mat, men för gudsskull släng den inte ge den till bättre behövande

 • Pernilla 14 februari 2013, 21:25

  Denna affär undergräver tilltron till innehållsförteckningar på mat och det är illa. Står det att det är en viss sorts kött skall man kunna lita på att det är just sånt kött och inget annat. Nu var det häst och det kanske mest skapar obehag hos hästvänner. Men kan ni då tänka er om det varit gris istället fast det stod nötkött, det är det många, många som inte äter av olika anledningar. Man måste kunna lita på det som står på förpackningen!

  Sen hållerjag helt och hållet med dig Louise att det är fullkomligt galet att slänga maten (eller göra biogas för den delen). Mat skall ätas!

 • Humlan 15 februari 2013, 23:20

  Karolina Thorell från Hästnäringens nationella stiftelse sa på P1-morgon 11 feb. att av dom 20.000 hästar som slaktas i Sverige per år så är det knappt 3/4 som bränns upp (snacka om svinn!).
  Jag antar att det beror på läkemedelsrester, för trots vår låga hästköttskonsumtion så importerar vi hästkött.

 • alexandra marina 16 februari 2013, 2:03

  Instämmer helt med inlägget! Släng inte hästköttet när stor matbrist finns i stora delar av världen taskig tillräcklig matsäkerhet drabbar de fattigaste, när hästarna väl är slaktade vore det skamligt om de slänger köttet som många, inklusive mig absolut kan äta. Jag ser ingen skillnad på häst och nötkött. Det är oerhört Oansvarigt om dessa åsikter ignoreras. Släng inte hästköttet!

 • Diana 16 februari 2013, 7:45

  Vaddå mediciner??? Hästköttet var väl producerat för att bli livsmedel från början? Sedan exporterades det och nån fufflade till det med märkningen på vägen. Betyder det att all ”rätt-märkt” hästkött är medicin-förgiftat också??

 • Louise Konsumentkoll 16 februari 2013, 10:32

  Diana: ”Rätt-märkt” hästkött ska säkert gå igenom livsmedelskontroll där man bl a ska kolla om hästarna har medicinerats och hur lång tid det har gått sedan medicinen intogs och om det kan vara några rester kvar. Samma kontroll som övriga livsmedelsproducerande djur måste gå igenom innan de kan bli människoföda.

 • Diana 17 februari 2013, 11:32

  Louise: exakt min poäng. Att skylla på mediciner för att slänga maten är befängt, eftersom det (i denna skandal) inte har något med saken att göra.

  Att sedan säga att det är pga av felmärkning är väl ändå den trångsynta byråkratens ursäkt?? Har man inte har bättre problemlösningsförmåga än att slänga felfri mat pga av några bokstäver och siffror, borde man inte sitta i beslutsfattande position! Under tiden som maten eldas upp dör barn och fattiga av hunger… – grymt sjuk värld, packad med så många idioter!

Nästa inlägg:

Tidigare inlägg: