≡ Menu

Släng inte kläderna!

”Hjälp ett barn – skänk dina gamla jeans”

Jenastofflor

Kreativ användning at gamla jeans

Barnklädesföretaget Name it tar hand om gamla barnjeans och ser till att kommer fattiga barn i Östeuropa till del. Se nedan. Så klokt.

Och vilket bra initiativ av Barkabys Outlet att ge 200:- för varje gammal jacka när man köper en ny. Jackorna skickas sedan till Stadsmissionen, till hemlösa som går en kall vinter till mötes.

Men bäst skulle varit om kläd- och textilföretag  ansvarade för att alla kläder, dukar och linne de säljer återanvänds eller återvinns på ett eller annat sätt. Kläder och textil är enormt miljöbelastande. Så släng inga kläder. Ge dem till Myrorna, Emmaus, Name it eller någon annan, som ser till att de får ett långt liv. Eller byt med vänner och bekanta.

Saxat ur Dagens Handel

”Har du ett par gamla barnjeans liggande? Släng dem inte. Klädföretaget Name it tar från och med idag emot dina gamla barnjeans, som ett annat barn istället kan få glädje av.

Hos Name it, som tillhör den danska modekoncernen Bestseller, kan du från och med den 2 september och hela månaden ut lämna in dina gamla barnjeans, som ett annat barn istället kan få glädje av.

Name it fördubblar i sin tur antalet insamlade jeans med nya jeans. Sedan skickas samtliga jeans till organisationen SAM-hjälp, som hjälper fattiga barn i Östeuropa.
SAM-hjälp är en humanitär hjälporganisation som stöttar bland annat, barnhem, sjukhus, och sociala projekt, samt många andra projekt i Östeuropa. SAM-hjälp har egna chaufförer som gratis fraktar alla kläder direkt till de behövande barnen.”

Comments on this entry are closed.

 • Affi 08 oktober 2010, 11:56

  Precis rätt tänkt och handlat! Det finns mycket man kan lämna ifrån sig när det köps nytt, bara man visste var man kunde lämna det. Det är inte alltid självklart.

 • Pernilla 08 oktober 2010, 12:55

  Apropå att kläder går till hemlösa: Man kan själv ta kontakt med någon lokal välgörenhetsorganisation som arbetar med hemlösa, för att höra om de har behov av kläder och i så fall vilken sort. Alla avlagda kläder kan inte säljas och då är det dumt att lämna dem till secondhandförsäljning för de butikerna får betala för att bli av med ”lump”. Men kläder som fortfarande är värmande kan vara till stor hjälp för hemlösa. Själv har jag haft kontakt med Frälsis och de sa då att särskilt underkläder och skor var jättebra att lämna in. Men det kan ju skolja mellan olika ställen så det är bäst att ringa innan och höra. De vill ju förstås bara få in sånt som de kan använda.

  • Louise Konsumentkoll 08 oktober 2010, 17:30

   Pernilla: Klok idé. Tack för den!

 • Minna 12 oktober 2010, 13:31

  Barnkläder återanvänds betydligt mer än vuxenkläder, skulle jag tro. Jag har knappt behövt köpa ett enda plagg till min dotter på 2,5 år tack vare snälla kamrater som skänker oss sina barns urvuxna kläder. Det känns ju betydligt bättre att ge bort kläderna som ofta inte hinner slitas ut av så små barn, än att bara kasta dem. Inte lika vanligt att få sina kamraters gamla kläder, undantaget eventuella felköp. Kanske man skulle börja med?

  • Louise Konsumentkoll 13 oktober 2010, 17:10

   Minna: Jag har en granne som blir jätteglad när hon får mina kläder som jag antingen inte kommer i, eller har tröttnat på. De kläder hon inte vill eller kan använda skickar hon vidare till en hjälporganisation i Estland. Sedan vet jag två väldigt klädintresserade damer som alltid handlar snygga kläder av god kvalitet. De byter med varandra sådär en gång i halvåret. Då bör man ju ha samma storlek, förstås… annars går det ju inte. Men en käck idé tycker jag.

   • Minna 14 oktober 2010, 9:07

    Väldigt bra idé! Tror kanske att man är lite rädd att ens kompisar ska tycka att de skickar på en lump som de själva inte vill ha? Mitt problem är att jag är minst i bekantskapskretsen och har därför sällan kläder att ge bort. Däremot tar jag gärna emot kläder. Gravid-kläder är en sak som har vandrat runt bland mina kompisar och det har varit mycket uppskattat. Slänga kläder gör jag sällan. Jag skänker dem till välgörenhet och hoppas att de kommer att värma någon annan.