≡ Menu

Släng inte maten – economize!

Läser ”Ridderheimsrapporten”. Den är kul! Rapporten handlar om olika trender när det gäller mat. En av rådande trender kallas ”economize”.

Citat från rapportens hemsida- läs framför allt sista stycket!: ” Men nu ser vi en tydlig rörelse från eco chic till något som närmast kan liknas vid klassisk hushållning, eller som vi valt att kalla det, economize. Bakgrunden till trenden är något vi rapporterade om i förra rapporten, nämligen stegrande råvarupriser p.g.a. av en ökande efterfrågan från Asiens växande medelklass. Trenden tog riktig fart i och med den globala lågkonjunkturen, då medvetenheten om att vi behöver hushålla med resurserna slog igenom överallt i samhället.

Idag är därför det mest otrendiga att slänga mat. Att inte lukta på mjölken utan bara slänga den om bäst före datumet gått ut är rent ut sagt oansvarigt. Att använda rester på ett smart sätt i matlagningen och att sula om sina skor ger däremot sociala pluspoäng.”

Yes!!! Konsumentföreningen Stockholm är en ”trendsetter”!  Är det/blir det det mest otrendiga som finns att slänga mat har vi kommit långt! Själva har vi arbetat med frågan om all mat som slängs i flera år , och ämnet är det absolut roligaste jag jobbat med. Det innehåller alla aspekter! Kika här på hur raketfort det gått att få fans till en Facebookgrupp

 • Livsmedelsförsörjningen i världen. Om några år 2050 blir vi drygt nio miljarder människor på jorden, då kan vi inte fortsätta att kasta bort (i rika länder)  eller låta förfara (i fattiga länder)  30 till  40 procent av den mat som produceras globalt.
 • Miljöfrågor: Om vi kastar bort maten så har ju all negativ miljöpåverkan av livsmedelsproduktionen skett helt i onödan.
 • Hushålls och företagsekonomi. De flesta svenska hushåll kastar bort tusenlappar, och livsmedelsindustri och livsmedelshandel miljontals kronor varje år.
 • Teknik och förpackningar: Svårtömda förpackningar, t ex Arlas takåsförpackning, där 10 – 20 procent av innehållet kletar fast och följer med sopbilen.
 • Energifrågor: Ska maten ätas upp eller bli till bioenergi?
 • Beteendevetenskap: Hur förändra folks beteende och få dem att kasta mindre mat?
 • Socialt engagemang- hur får vi ut överbliven mat till bättre behövande
 • Och så vidare…

Vi  jobbar vidare. Just nu undersöker vi möjligheterna att göra ett kul skolmaterial med bra tips på lektioner och experiment för lärare och barn.

Läs mer här.

Comments on this entry are closed.

 • Jesper 03 augusti 2010, 21:32

  Jag skulle vilja slå ett slag för försäljning i lösvikt eller i småförpackningar. Alltför mycket mat säljs i så stora förpackningar att alternativen är att inte köpa det alls eller slänga hälften. Hur är det möjligt för ett singelhushåll att köpa t ex bröd, då man antingen måste äta en hel limpa på en dag eller äta flera dagar gammalt bröd. Det finns gott om livsmedel där det förhåller sig likadant. Kan inte konsumentföreningen utöva påtryckningar för att få ner förpackningsstorleken?

 • Louise Konsumentkoll 04 augusti 2010, 20:02

  Jesper: Håller med dig helt. Frysen är ju annars ett bra alternativ om man är singelhushåll, då äter man halva brödet och fryser in halva brödet och tar fram det ur frysen när man behöver. Det låter enkelt i praktiken, men ofta har små hushåll också små frysar, d v s frysfack. Där får det knappast plats något.
  Så, ja, vi ska försöka än en gång att få fram små förpackningar till vettiga priser. För ofta så blir priset per kilo orimligt högt så fort en förpackning är mindre än ”familjeförpackningar”.