≡ Menu

Slarvig konsumentjournalistik om socker – eller medvetet fel?

untitledJag tycker att Testfaktas artikel med rubriken Svårt följa nya sockerrekommendationer,verkar konstig. De skriver i ingressen att det räcker med två skivor mörkt bröd och en tallrik fruktyoghurt för att komma upp i en sockerhalt som överstiger WHO:s nya rekommendationer. (PS Testfakta har ändrat rubrik och ingress i artikeln efter detta inlägg, se kommentar)

Konstigt som sagt, så jag går till WHO:s pressmeddelande för att se vad som står där.

1         WHO skriver i sitt förslag till nya riktlinjer för socker, att inte mer än 10 energiprocent av födan ska komma från socker.  10 energiprocent är 10 procent av antal kalorier, säg 2000 kcal, man ska få i sig under en hel dag. Alltså ska högst 200 kcal komma från socker. Varje gram socker innehåller 4 kcal. Det blir 50 gram socker.

       WHO skriver vidare att man kan se ytterligare fördelar med ett så lågt sockerintag som fem energiprocent. Det får jag till 25 gram socker, men det är för närvarande inget förslag eller någon rekommendation, som Testfakta påstår.

2.    Vidare skriver WHO att sockerrekommendationerna handlar om tillsatt socker, men specificerar att även naturligt socker som finns i honung, saft, fruktjuice och fruktkoncentrat ska räknas in. Rekommendationen handlar alltså inte om de sockerarter som finns naturligt i spannmål, mejeriprodukter eller andra livsmedel förutom just ovanstående.

3.      Kollar innehåll av socker i bröd på Pågens sajt. Det finns bröd som innehåller 8 – 10 gram sockerarter per 100 gram bröd. Jag kikar i Livsmedelsverkets livsmedelsdatabas och ser att osötat bröd innehåller cirka 2 gram sockerarter, som naturligt förekommer i spannmålen alltså. Får det till att cirka 7 procent socker har tillsatts i de sötade bröden.

4.      En brödskiva väger cirka 30 gram, två cirka 60 gram. Det blir 4 gram socker i två skivor bröd.

5.      Läser på fruktyoghurten Yoggi i mitt kylskåp att den innehåller 11 gram sockerarter per 100 gram varav 7 gram är tillsatt socker. Enligt Livsmedelsverkets livsmedelsdatabas beräknas en portion yoghurt till 2 deciliter, inte tre deciliter som Testfakta anger. Kollar för säkerhet skull och ja, 2 deciliter är ungefär vad jag brukar äta på morgonen. 3 dl yoghurt är knappast en normal portion.

6.      2 dl lätt Yoggi innehåller således 22 gram sockerarter varav 14 gram är tillsatt socker. Upplysningsvis innehåller 2 dl naturell osötad lättyoghurt 6 gram naturliga sockerarter.

7.      Två brödskivor och 2 dl fruktyoghurt innehåller alltså lite högt räknat 20 gram tillsatt socker. Det överstiger på intet sätt ”WHO:s rekommendationer”, som Testfakta felaktigt skriver. WHO:s rekommendationer är mindre än 50 gram socker.

8.    Två brödskivor och 3 dl fruktyoghurt ligger något över 25 gram. Testfakta har alltså valt att lägga till en deciliter yoghurt för att få en bra rubrik. Jag kan inte se det på annat sätt.

Vill inte på något sätt förminska frågan om att för mycket socker tillsätts i våra livsmedel. Tvärtom. Men rätt ska vara rätt.

Jag börjar reta upp mig rejält på slarvig och felaktig konsumentjournalistik. Där man antingen utelämnar viktig information för konsumentens val eller också blandar ihop äpplen och päron för att få en bra story. Medvetet slarv eller ej, vad vet jag. Läs gärna mitt tidigare inlägg Socker i Wallenbergaren? Del II.

Testfakta, SVT Plus, Råd och Rön, Plånboken och annan media som arbetar med konsumentjournalistik gör en jätteviktig gärning i tider då det florerar mängder av myter och osakligheter, inte minst i sociala media. Men se till att det blir korrekt så att inslagen hjälper oss konsumenter, inte stjälper.


 

Comments on this entry are closed.

 • Louise Konsumentkoll 25 mars 2014, 10:36

  Skickade mitt inlägg till Testfakta. Martin Hansson, redaktör,svarar så här:
  >”Hej Louise
  > Enligt professor Charlotte Erlanson-Albertsson som jag använde som källa i artikeln bör allt socker som gått igenom en tillagningsprocess räknas som tillsatt eftersom det ”absorberas fortare av kroppen och ger en högre glykosproduktion i blodet”. Hon menar alltså att allt socker som finns i bröd ska räknas som tillsatt – även det som finns naturligt i mjölet. Enda undantaget enligt henne är det socker som finns i färsk frukt och färska grönsaker eftersom detta inte frigörs i kroppen på samma sätt.
  > Jag ringde precis upp henne igen för att säkerställa att jag inte missuppfattat henne angående detta och hon bekräftade att det är så man ska räkna enligt henne.
  > Det är möjligt att Livsmedelsverket räknar annorlunda. Men det viktigaste i sammanhanget måste ju vara hur pass mycket ohälsosamt socker man får i sig från ett livsmedel och inte vad som bör räknas som tillsatt eller inte.
  > Huruvida man äter två eller tre dl fruktyoghurt eller inte är ju väldigt individuellt. Min 5-åriga dotter kan lätt sleva i sig 3 dl yoghurt på morgonen om hon är hungrig.
  > Däremot håller jag med dig om att vi borde vara tydligare i artikeln med att det handlar om önskemål från WHO och inte nya rekommendationer. Vi har därför ändrat i ingress och inledning av artikeln på vår sajt.
  > http://www.testfakta.se/livsmedel/article95433.ece

  >

  • Louise Konsumentkoll 25 mars 2014, 14:29

   Martin:Huruvida din dotter kan sleva i sig 3 dl yoghurt eller ej är irrelevant. Det finns inga standard för portionsstorlekar, men jag tar för givet att seriösa journalister,dietister, läkare med flera använder livsmedelsdatabasen som källa när de ska beräkna portionsstorlekar för folk i allmänhet samt lägger till eller drar ifrån om det är en 25 årig muskelknutte eller ett småbarn de ska ge råd. Övrigt håller jag på att kolla.

   • Louise Konsumentkoll 26 mars 2014, 12:30

    Martin: Nu har jag bett en professor, en forskare och en vetenskapsjournalist, alla med stor kunskap i nutrition att hårdgranska mitt inlägg. De anser att det är korrekt. Naturliga sockerarter räknas inte in i WHOs rekommendation, inte heller i någon annan organisations- eller myndighets råd för den delen.Förutom de undantag som WHO anger som honung, saft, fruktjuice med flera.
    Testfakta driver konsumentjournalistik, viktig sådan. Därför är det nödvändigt att man är extra tydlig med vad som är en enskild forskares åsikter och vad som är myndigheters ställningstaganden. En faktaruta hade varit på sin plats där man reder ut begreppen.
    Bra att Testfakta har ändrat rubrik och ingress så att det blir mer korrekt. Testfakta säljer vidare artiklar till olika media.Notiser sprids.Därför är det extra viktigt med tydlighet och faktagranskning.
    Här är olika artiklar i svensk media om WHOs förslag som är på remiss. Flera redaktioner har grävt djupare än Testfakta.
    https://www.google.se/search?sourceid=navclient&aq=&oq=WHOs+nya+sockerrekommendationer&hl=sv&ie=UTF-8&rlz=1T4ADRA_svSE412SE414&q=WHOs+nya+sockerrekommendationer&gs_l=hp….0.0.0.12496………..0.1vTA8DirJss

 • Gunnela 25 mars 2014, 11:09

  Bra Louise
  Man tar på sig ett stort ansvar om man driver konsumentjournalistik. Det är ji inte första gången man hittar tveksamheter och politisering av frågor. Visst kan man kritisera svensk produktion, men väl så viktigt är givetvis att titta på produktion och säkerhet hos importerade livsmedel, eftersom en stor del av det vi konsumerar är import. Det har inget med socker att göra, men ändå. Jag förväntar mig att tunga konsumentrepresentanter och media inte slarvar med fakta.

Nästa inlägg:

Tidigare inlägg: