Slarvig konsumentjournalistik om socker – eller medvetet fel?

av Louise Konsumentkoll den 24 mars 2014

untitledJag tycker att Testfaktas artikel med rubriken Svårt följa nya sockerrekommendationer,verkar konstig. De skriver i ingressen att det räcker med två skivor mörkt bröd och en tallrik fruktyoghurt för att komma upp i en sockerhalt som överstiger WHO:s nya rekommendationer. (PS Testfakta har ändrat rubrik och ingress i artikeln efter detta inlägg, se kommentar)

Konstigt som sagt, så jag går till WHO:s pressmeddelande för att se vad som står där.

1         WHO skriver i sitt förslag till nya riktlinjer för socker, att inte mer än 10 energiprocent av födan ska komma från socker.  10 energiprocent är 10 procent av antal kalorier, säg 2000 kcal, man ska få i sig under en hel dag. Alltså ska högst 200 kcal komma från socker. Varje gram socker innehåller 4 kcal. Det blir 50 gram socker.

       WHO skriver vidare att man kan se ytterligare fördelar med ett så lågt sockerintag som fem energiprocent. Det får jag till 25 gram socker, men det är för närvarande inget förslag eller någon rekommendation, som Testfakta påstår.

2.    Vidare skriver WHO att sockerrekommendationerna handlar om tillsatt socker, men specificerar att även naturligt socker som finns i honung, saft, fruktjuice och fruktkoncentrat ska räknas in. Rekommendationen handlar alltså inte om de sockerarter som finns naturligt i spannmål, mejeriprodukter eller andra livsmedel förutom just ovanstående.

3.      Kollar innehåll av socker i bröd på Pågens sajt. Det finns bröd som innehåller 8 – 10 gram sockerarter per 100 gram bröd. Jag kikar i Livsmedelsverkets livsmedelsdatabas och ser att osötat bröd innehåller cirka 2 gram sockerarter, som naturligt förekommer i spannmålen alltså. Får det till att cirka 7 procent socker har tillsatts i de sötade bröden.

4.      En brödskiva väger cirka 30 gram, två cirka 60 gram. Det blir 4 gram socker i två skivor bröd.

5.      Läser på fruktyoghurten Yoggi i mitt kylskåp att den innehåller 11 gram sockerarter per 100 gram varav 7 gram är tillsatt socker. Enligt Livsmedelsverkets livsmedelsdatabas beräknas en portion yoghurt till 2 deciliter, inte tre deciliter som Testfakta anger. Kollar för säkerhet skull och ja, 2 deciliter är ungefär vad jag brukar äta på morgonen. 3 dl yoghurt är knappast en normal portion.

6.      2 dl lätt Yoggi innehåller således 22 gram sockerarter varav 14 gram är tillsatt socker. Upplysningsvis innehåller 2 dl naturell osötad lättyoghurt 6 gram naturliga sockerarter.

7.      Två brödskivor och 2 dl fruktyoghurt innehåller alltså lite högt räknat 20 gram tillsatt socker. Det överstiger på intet sätt ”WHO:s rekommendationer”, som Testfakta felaktigt skriver. WHO:s rekommendationer är mindre än 50 gram socker.

8.    Två brödskivor och 3 dl fruktyoghurt ligger något över 25 gram. Testfakta har alltså valt att lägga till en deciliter yoghurt för att få en bra rubrik. Jag kan inte se det på annat sätt.

Vill inte på något sätt förminska frågan om att för mycket socker tillsätts i våra livsmedel. Tvärtom. Men rätt ska vara rätt.

Jag börjar reta upp mig rejält på slarvig och felaktig konsumentjournalistik. Där man antingen utelämnar viktig information för konsumentens val eller också blandar ihop äpplen och päron för att få en bra story. Medvetet slarv eller ej, vad vet jag. Läs gärna mitt tidigare inlägg Socker i Wallenbergaren? Del II.

Testfakta, SVT Plus, Råd och Rön, Plånboken och annan media som arbetar med konsumentjournalistik gör en jätteviktig gärning i tider då det florerar mängder av myter och osakligheter, inte minst i sociala media. Men se till att det blir korrekt så att inslagen hjälper oss konsumenter, inte stjälper.


 

Tidigare inlägg:

Nästa inlägg: