≡ Menu

Smaka på soporna! Tänkvärt TV-program

Matavfall

Visas även på Kunskapskanalen Onsdag 27 okt 2010 kl 23.00 och Kunskapskanalen Fredag 29 okt 2010 kl 21.00

Bra TV-program om matavfall i går. Hoppas många såg det. Bland annat var det tydligt och  klargörande om skillnaden mellan bäst-före datum och sista förbrukningsdag. Bäst-före datum är tills det datumet som tillverkarna garanterar att kvalitén är intakt. Det betyder inte att farliga bakterier anfaller just den dagen, utan det kan betyda att t ex pajskalet på en paj kanske inte är precis lika frasigt efter det datumet. Går utmärkt att äta efter bäst-före datum alltså.

Besökte jätten Carrefour i Montpellier på min studieresa i Frankrike i  början av oktober. En enorm stormarknad. Omsättning 1,8 miljarder kronor om året, butiksyta 14 000 m2! I stället för att slänga frukt och grönsaker som inte duger i kundernas ögon så skickar de mängder varje dag till Röda Korset och andra ideella organisationer.

Läs boken ”Waste” av Tristram Stuart! Träffade honom i Oslo. Bland annat sa han så klokt att ”Människor kommer i olika former och storlekar, det gör också grönsaker och frukter”. Han pläderade för olika kvaliteter till olika priser i grönsaksdiskarna. Längre pris för t ex potatis med ”ögon” eller små och krokiga gurkor, d v s mycket av det som sorteras ut och förstörs redan på fältet och i växthusen. Tror dock att potatis som inte är supersnygg går till brännvinsproduktion i Sverige. Hoppas det i alla fall.

Comments on this entry are closed.

 • Gustav Erikson 25 oktober 2010, 17:56

  Ännu ett bevis. När man dessutom späder råvaran för att få fram billig volym och det sedan inte är någon som köper den och man får kasta i överflöd jämnfört med att producera mindre volym av högre kvalitet som ”riskerar” att sälja slut. Mindre mängd energi har gått åt till att producera varor som vi inte behöver slänga utan istället kanske konsumerar fullt ut. Det går ju åt lite mycket energi att göra billig mat som dyr. Däremot kommer nog maten bli lite lite dyrare men med minskat svinn så kanske det går på ett ut.

 • Affi 26 oktober 2010, 6:54

  Har ungarna hemkunskap nuförtiden? Det kanske skulle vara en väg att börja lära våra barn hur man tar vara på mat och inte slänger i onödan!? Min dotter (25 år) ringde häromdagen och frågade om smöret var för gammalt eller det gick att använda, passade på att prata om det här med att med ögat och näsan och ev. munnen avgöra om något är ok att använda.

 • Minna 26 oktober 2010, 13:23

  Vår digitalbox gav upp i lördags men jag ska försöka pricka in reprisen. Vad roligt och jättebra att ämnet uppmärksammas mer och mer! Det finns så mycket man kan göra istället för att elda upp maten.

 • Gunilla Arneström 27 oktober 2010, 23:17

  jag såg filmen nu ikväll reprisen. Jag mår dåligt ,när jag ser hur mycket mat som slängs.Vi konsumenter har dåliga kunskaper och vill inte lära oss tänka om. Jag vill verkligen stödja nytänk ,så vi konsumenter slipper alla mellanhänder.Alla stora matkedjor som styr allt och inget,gynnar inte oss. Filmen drog flera slutsatser,som borde få oss att tänka till inför framtiden.
  Jag tror att den här nya märkningen ”bäst före datum” gör att vi hanterar det fel. Varför slängs så mycket av allting från fisk/skaldjur till grönsaker/frukt,som där i Frankrike.
  Varför behöver vi så många sorter av allt ? Vi är hjärntvättade av oss själva !