≡ Menu

Småskaligt bland storskaligt?

carrefour_mjolkJag blir borta några dagar. Ska till Frankrike. Bland annat ska jag kolla om Carrefour, en av världens största livsmedelskedjor, fortfarande samarbetar med småbönder i olika regioner.

För några år sedan hittade jag den här flaskan i en av Carrefours enorma butiker. Baksidan av flaskan med ”bergsmjölk” berättade om bönderna i Pyrenéerna som leverade mjölken till ett av Carrefours egna varumärke ”Reflets de France”. Varumärket fanns även på en speciell skinka tillverkad av småbönder i Alsace, på ravioli från bönderna i Roquefort, på en paté från Bordeaux, o s v.

Det ska bli spännande att se om varumärket fortfarande lever, eller om det har kommit något annat i dess ställe. Hur som haver är jag säker på att  ”storytelling”  om mat fortfarande är populärt. Rapport kommer!

Comments on this entry are closed.

 • Charlotte 16 april 2009, 8:30

  Som exempel på lokala livsmedel i Sverige kan nämnas Östgötamjölk som vi upptäckte i helgen när vi firade påsk i Söderköping.
  http://www.ostgotamjolk.se/

  Deras slogan: Vill du ha färskare mjölk får du köpa kon. 🙂

  Efter att ha läst om hur Arla behandlar sin ekomjölk och ekobönder i dagens tidning önskar jag att det även fanns liknande alternativ i Stockholms stora butiker.

  • louisekonsumentkoll 19 april 2009, 21:45

   Hej,
   Jag kom precis hem från Frankrike. Jag hittade inte flaskan på Carrefour, antingen har de slutat med den eller också var den slutsåld. Mjölken var ganska dyr. Har för mig att den kostade 15 kronor för 75 centiliter när jag upptäckte den för några år sedan. Kanske sålde den dåligt.
   I Halland och i Göteborgstrakten kan man köpa mjölk från korna på Wapnö, så det börjar komma lite konkurrens till Arla här och där.