≡ Menu

Snuvad av Lifebutikerna?

Jag kan inte sluta reta mig på Lifebutikernas annonser. Och jag kan inte sluta förundras över Anders kommentarer på mitt första inlägg om annonserna. Han påstår att det finns stor chans att de äpplen jag köper i affären kan vara  3 – 4 år gamla. Så jag ringer och tar reda på fakta. Först ett samtal med Agne Andersson på Everfresh, frukt- och grönt-grossist.

Just nu får de in de första äpplena för säsongen, de skördas just nu i Argentina, berättar han. De kommer med båt.

Svenska äpplen börjar skördas i slutet av juli och skörden håller på till oktober/november. Därefter säljs de tills de tar slut. Kan hända att de varar som längst in i februari –  mars.

Europeiska skördesäsongen börjar i slutet av juli och varar in på hösten. Äpplena säljs också så länge de går att få tag i, som längst till maj nästa år. Då kan de ha lagrats sju-åtta månader. Men äpplen kan lagras upp till ett år om det skulle behövas.

Att livsmedelskedjorna skulle sälja äpplen som är tre-fyra år gamla håller Lars Olof Börjesson på Äppelriket i Kivik för uteslutet. Han säger att det inte går teoretiskt. Äpplen långtidlagras i dag i + 2 graders kyla och med reducerad syrehalt i luften. Det gör att äpplena ”ligger och sover”. Trots detta skrumpnar de efterhand eftersom äpplena ”andas”.

Själv undrar jag om det är lönsamt att lagra äpplen länge. Det kostar ju en massa pengar.

Jag ringer också Marie Olsson, forskare på SLU i Alnarp. Hon är duktig på näring och lagring. Hon ska återkomma om hon hittar något om äpplenas näringsförluster vid lagring.

Det är inte bara jag som har uppmärksammat de tvivelaktiga annonserna, du kan läsa mer på bloggarna Matälskaren , Hungry & Angry och Lotta Brink

Comments on this entry are closed.

 • Birgitta Henriksson 18 mars 2010, 15:51

  Det där är intressant. Näringsförlusten alltså. Det har jag aldrig tänkt på. Men… hur är det med de där vitaminerna i rör? Kan de kompensera? Är det överhuvudtaget nån vits att äta näringstillskotten som säljs i form av c-vitaminer och övriga antioxidanter som säljs i rör? Hur vet man att man får i sig tillräckligt om man inte gillar frukt och grönt?

  • Louise Konsumentkoll 18 mars 2010, 16:33

   Hej Birgitta, Jag är ingen expert på vitaminer och antioxidanter i rör. Skulle aldrig köpa sådana själv. Men om jag aldrig skulle äta frukt och grönsaker så skulle jag nog ta mig något kosttillskott, även om det inte finns några studier som entydigt kan belägga effekten, vad jag vet.

 • Affi 19 mars 2010, 7:32

  Det är nog fullständigt att naturligt att det blir ett visst näringsbortfall när frukten lagras en säsong. Men jag tror nog att den näring som finns räcker till oss.

 • Anders 31 mars 2010, 10:39

  Hej igen 🙂
  Så kul att du tagit detta vidare, härligt och se!

  Det man gör när man lagrar äpplen är helt riktigt att man reducerar syrehalten… men man reducerar den helt till noll! Ingen syre för äpplena och då händer något med innehållet i äpplena också. Det är helt lagligt att lagra äpplen på det här sättet, det är inte lika vanligt i Norden som det kanske är i USA där äpplen kan lagras i flera år. Allt för att tjäna mer pengar, om priset på äpplen går ner lönar det sig att ”spara” dem och sälja dem dyrare när priserna gått upp.

  Om du tar ett äpple du köpt i din dagligvara butik och lägger det framme på bordet bredvid ett äpple du precis plockat från ett träd. Sen vilket som blir dåligt först!

  Ditt äpple från trädet innehåller förmodligen mer näring också, vilket är ett plus!

  Sen har vi den ”goda” Happy Meal från McDonalds som kan ligga framme i ett år utan att något händer med utseende och inte ens flugor vill äta av det. Näringsrikt? Och det är den maten som så många lever på idag, snabbmat och läsk. Näringsbrist? kanske…

Nästa inlägg:

Tidigare inlägg: