≡ Menu

Socker, salt och barn

SockerDet verkar som om fettmaepidemin bland svenska barn har gjort halt. Det verkar till och med som om färre barn än tidigare är överviktiga eller feta, åtminstone i Stockholms län. Riktigt rolig nyhet, som påminner mig om det seminarium vi höll om barn, socker och övervikt 2003. ”Flytande godis och andra läckerheter” kallade vi det. Det ”flytande godiset” var läsken. 2003 fanns knappt någon diskussion om mat, socker och hälsa bland allmänheten. Sedan tog den fart. Minst sagt. Och läskkonsumtionen har faktiskt gått ner.

Livsmedelsverkets Åsa Brugård Konde berättar tidigare i SvDs nätbilaga hur man kan se på barns intag av socker och var sockerfällorna finns.  Kloka råd.

Vill gärna ha en likadan artikel om barns intag av salt. Där bör man verkligen höja ett varningens finger. Men som sagt, salt är inte alls lika hett som socker fast mycket svårare att undvika. Undra varför.

I sommar har vi Mikaela, en praktikant från SLU, här på kontoret. Hon ska uppdatera våra rapporter om marknadsföring av livsmedel till barn och bland annat titta på saltinnehållet i livsmedlen som riktar sig till barn. De med roliga gubbar på förpackningarna eller leksaker i paketen.  Blir spännande att se vad som har hänt sedan 2009 då vi skrev vår senaste rapport.

Nu ska jag sluta tjata om salt på ett tag.