≡ Menu

Spekulation i mat – osympatiskt…

Rev ut helsidesannonsen från Handelsbanken införd i DN i november 2010, och har haft den liggande. Tycker den är osympatisk, helt enkelt. Texten lyder:

”Sojabönor- en råvara som växer.

Föredelen med råvaror, som exempelvis sojabönor, är att de kan hjälpa till att göra ditt sparande lite tryggare, Dessutom har det under långa perioder varit mycket lönsamt att spara i råvaror/…/Just nu utvecklas tillväxtländerna, med Kina, Ryssland och Brasilien i spetsen mycket snabbt, Det leder till en större efterfrågan på råvaror som energi, metaller, spannmål och mat.  Därför rekommenderar vi att du har upptil 20 procent råvaror i ditt långsiktiga sparande…” 

Sparande??? Vad Handelsbanken säger på ett lite tjusigare sätt  är att de är bra på att spekulera i jordbruksråvaror för sina kunders räkning.

Kom ihåg annonsen när jag lyssnar på Ekot och Matens pris om spekulation med livsmedel .

Frågan är komplicerad, jag vet det.  Men det handlar om livsnödvändiga råvaror. Det är väl därför jag inte gillar spekulation i mat.  Vi alla är betjänta av stabila  priser.

Comments on this entry are closed.

 • Birgitta Hörnfeldt-Spetz 29 augusti 2011, 20:57

  Såg också detta för ett bra tag sedan Louise o blev lika illa berörd.
  Den här spar-formen gynnar vad jag ser inte mina barn … bara mig som vuxen.
  Vill vi investera i våra barns framtid är soja-kursen inget bra alternativ för miljön.
  Kan däremot rekommendera en bra och o trevlig bank som tänker på allas framtid. Jag har haft nöjet att komma i kontakt med ”Eko-bankens” långsiktiga sparande..och här….här finns framtiden med i räkenskapen.

 • Affi 30 augusti 2011, 7:15

  Ja visst är den osympatisk, det är svårt och jobbigt att hela tiden ta ställning och sätta sig in i allt media skickar ut. Hörde idag om LCHF-dietens påverkan på klimatet och att de är sponsrade av köttindustrin i USA och växthusgrönsaker. Dubbelt så hög klimatpåverkan som Livsmedelsverkets rekommendationer. Får man sedan diabetes av den är det nog inte så bra att satsa på den bantningsmetoden.

 • Louise Konsumentkoll 30 augusti 2011, 15:49

  Fick ett mejl från Handelsbanken i dag. Så bra, tack för det! Så här skriver Elisabeth Jamal Berström på bankens Marknads- och Kommunikationsavdelning.

  ”Hej Louise,

  Tack för ditt inlägg angående sparande i råvaror. Precis som du skriver är det en komplicerad fråga. Åsikterna om huruvida terminshandeln baserad på olika råvaror leder till mer volatila priser går också isär.

  För våra kunder är sparande viktigt. Flera studier har visat att investerare kan minska risken och samtidigt höja avkastningen om man har en mindre del råvaror i sin sparportfölj. Dessa investeringar sker på terminsmarknaden, där råvaror handlas utan fysisk leverans.

  För investeringar i aktier och räntebärande papper finns internationellt erkända riktlinjer. Handelsbanken tillämpar dessa principer eftersom vi skrivit under UN PRI (FNs principer för ansvarsfulla investeringar). När det gäller investeringar i råvaror finns inte samma utvecklade ramverk. Vi vill att investeringar i råvaror ska ske på ett ansvarsfullt sätt och har därför inlett ett arbete med målsättningen öka kunskapen och medvetenheten kring råvaror som investering. Vi hoppas att arbetet kan bidra till internationellt accepterade riktlinjer liknande de som redan finns när det gäller aktie-, fond- och ränteinvesteringar. Arbetet sker tillsammans med Ethix SRI Advisors, oberoende analys- och rådgivningsföretag med inriktning på ansvarsfulla investeringar. ”