≡ Menu

Sprit i butik- vad tycker du?

ice_vodka_framsida1Vi har sträng alkohollagstiftning i landet. Den här flaskan med ”ICE vodka” hittade vi i Coop Extra i Stuvsta.  På flaskhalsen står det ”3,5”. Vaddå 3,5? Inte vet jag.

Innehållsföreckningen meddelar  att flaskan innehåller minimum 2.25 % alkohol. Ingredienserna är kolsyrat vatten, vodka, socker, surhetsreglerande medel, smaksättning och olika konserveringsmedel.

Drycker med maximum 2,25 procent alkohol som inte är öl får säljas i livsmedelsbutiker. Hur mycket alkohol innehåller den här? 

Och är inte det här förtäckt alkoholreklam?  Vad tycker Livsmedelsverket? Vad säger Folkhälsoinstitutet? Vad tycker Coop centralt? Det ska vi ta reda på.

Vad tycker du? Ska den säljas i Coops butiker?

”Tillfällig klippvara” meddelar butiken när vi frågar. Men ändå.

Ice Vodkan är slutsåld kan vi meddela alla hugade Valborgsfirare.

Comments on this entry are closed.

 • Gutaf Andersson 29 april 2009, 20:02

  Superenkelt!

  Vi som bor i ”granbältet” dvs Canada,Skottland, Skandinavien och Ryssland tycks ju ha ett annorlunda förhållningssätt till jästa och destilliserade drycker än andra delar av världen. Vi söker berusning!

 • Gryningsräd 30 april 2009, 2:22

  ”På flaskhalsen står det “3,5″. Vaddå 3,5?”
  Alkohol gissningsvis… fruktsaft kan det inte vara i och med innehållsförteckningen.

  ”Hur mycket alkohol innehåller den här? ”
  Se ovan

  ”Och är inte det här förtäckt alkoholreklam?”
  Anser du att leksakskartongerna i leksaksbutiker är ”förtäckt barnreklam” också? Föreslår du att all alkoholhaltig dryck samt leksaker skall förpackas i likadana, gråa förpackningar?

  ”Vad tycker Livsmedelsverket?”
  Så länge drycken inte är farlig lär dom väl inte säga något. Möjligtvis ha någon synpunkt på färgämnet – den ser rätt radioaktiv ut

  ”Vad säger Folkhälsoinstitutet?”
  Som vanligt – sluta ät och drick allt som är lite farligt/miljöovänligt/eventuellt ohälsosamt. Det är väl knappast någon som lyssnar på folkhälsofascisterna längre.

  ”Vad tycker du? Ska den säljas i Coops butiker?”
  Ja, självklart. Jag dricker aldrig sånhär smörja, men andra kanske gör det. Vad är felet?

 • louise 02 maj 2009, 10:32

  Hej Gustaf och Gryningsräd
  Tack för synpunkter!
  Till Gryningsräd: Tror du att all TV reklam för Pripps Blå lättöl handlar om att sälja lättöl? Min enkla hypotes var att kanske vill företaget göra varumärket Ice vodka känt genom att sälja alkoläsken i livsmedelsbutiker. Och så hoppas man på bra försäljning på Systemet.Men jag kan ha fel. Vet inte om det finns någon ICE vodka på Systemet.
  Angående alkoholhalt.Står det 2,25 % alkohol på ena stället på flaskan och 3,5 procent ett annat, då undrar åtminstone jag.
  Livsmedelsverket kan ha synpunkter om namnet vodka är varuskyddat och/eller om flaskan är felmärkt. Folkhälsoinstitutet kan ha synpunkter om försäljningen strider mot lagen.
  Vad är felet frågar du. Felet är att försäljingen möjligen strider mot lagen. Men vi får se vad myndigheterna säger. Jag rapporterar!

  • louisekonsumentkoll 02 maj 2009, 10:59

   Hej igen, upptäckte just att Livsmedelsverket svarat med förvånansvärd hastighet. Coop har också svarat. Så här skriver Livsmedelsverket:

   Hej Louise!

   Som du mycket riktigt skriver i ditt inlägg får bara drycker upp till 2,25% alkoholhalt säljas i vanliga livsmedelsbutiker med undantag för öl som får innehålla max 3,5% alkohol. Dessutom får den inte kallas något med vodka eftersom den inte uppfyller de kriterier som gäller för vodka enligt spritförordningen (EG nr 110/2008).

   Detta borde du låta uppmärksamma kommunen som har tillsynsansvaret för denna Coopbutik. Det kan vara fog för ett saluförbud på denna produkt och liknande. Även om den var slutsåld kanske de får in fler så småningom. Jag vidarebefordrar dessutom detta till våra inspektörer som kontrollerar Coops huvudkontor.

   Jag har också fått svar från Coop:
   Den inköpta ”vodkan” är ett eget klipp som ej gått via CILAB( dvs Coops inköpsbolag, min anmärkning).

   Jag uppmärksammar Coop på gällande lagstiftning för vidarebefordran till butikerna. Oavsett om det är 2,25 % alhokohol eller mer så får man uppenbarligen inte kalla vad som helst för vodka enligt spritförordningen. Så nu vet vi det.

 • Gugge 22 juli 2010, 13:36

  Definitionen på vodka är: Destillerad spritdryck gjord på vissa specifika råvaror (kan ej det exakt, men säd och potatis är ok) med en alkoholhalt på minst 37,5%. Är det mindre än 37,5% så är det inte vodka. Gamla beteckningen ”brännvin” kan vara svagare, men numera ska inte ordet brännvin användas i och med nya spritförordningen, så Systembolaget håller på att byta ut sina toppskyltar så det ska stå ”kryddad sprit”, ”okryddad sprit” och ”smaksatt sprit” när det är klart.