≡ Menu

Stor skillnad i salthalt i olika livsmedel

saltbildNu är vår granskning av salthalten i olika livsmedel klar. Det är större skillnad i salthalt mellan olika produkter av samma slag än vad jag trodde. Intressant är också att till exempel varumärket Coop X-tra kommer bra ut med låg salthalt i sina produkter. Produktutveckling i samarbete med finska kooperationen är anledningen. I Finland har regering och industri arbetat länge för att minska saltet i maten och det har gett resultat. Stroke och hjärt- och kärlsjukdom i Finland har gått ner. Andra förändringar i kosthållet har också hjälpt till, men mindre salt är en bidragande orsak.

Nu har vi alltså en diger lista på salthalten i över 300 produkter på svenska butikshyllor.  Jag är alltid lätt illamående när vi släpper våra rapporter, att någon siffra ska vara fel. Gräsligt i så fall, inte minst  när det blir stort mediapådrag. Det får det bara inte vara.

Om några år kan vi nu följa upp om företagen har minskar saltet i produkter med högt saltinnehåll. Hoppas det. Vi får vi se hur det går.

Här har vi samlat våra rapporter, dokumentation från seminarier etc om salt.

Här är ett blogginlägg om The Salt guru… en röst från andra sidan 🙂

 

Comments on this entry are closed.

  • Åsa Janlöv 13 september 2013, 10:11

    Fint o bra jobb. Kul att Coop Xtra föll väl ut.