≡ Menu

Storbritanniens konsumenter fortsätter att slänga massa mat

Nya matsvinnssiffror från UK visar att hushållen inte får bukt med sitt matsvinn. Hushållen fortsätter att slänga massa mat, trots att frågan är högt på agendan bland både myndigheter, företag och media. Inte så himla konstigt. Informationen på de engelska livsmedelsförpackningarna om hur maten ska hanteras är riktigt usel.

Var i London förra helgen och hälsade på barnbarn. Passade på att spana lite. Så här står det på deras mjölkförpackningar. ”Förvara i kylskåp. Öppnad förpackning ska konsumeras inom tre dagar och på ”sista förbrukningsdagen”. Samma information på yoghurten. Juicen ska drickas upp inom två dagar i öppnad förpackning och ska absolut slängas på ”use by date” om förpackningen är oöppnad. Ord och inga visor.

Men hallå! Varorna håller längre än så och ännu längre om man har riktigt kallt i kylskåpet. Det här med att ”titta, lukta, smaka”  är tydligen inget som kommuniceras.

Det förvånade mig att informationen är så märklig. Matsvinn är en stor fråga i UK och jag har alltid tyckt att de ligger hästlängder före oss i engagemang och åtgärder.  Trodde att de kommit mycket längre.

 Vi i Sverige har i alla fall ett ”bäst före datum” som allt fler begriper att det inte betyder ”äckligt efter”. Bäst vore att det stod ”hållbar minst till”. Men det är olagligt enligt en EU förordning.