Stort konsumentstöd för ökade klimatskatter

av Louise Konsumentkoll den 13 april 2014

FramtidenTre av fyra svenskar tycker att det bör införas skatter och andra ekonomiska styrmedel för att begränsa försäljning av produkter som har stor negativ effekt på klimat och miljö.

Det visar Konsumentföreningen Stockholms undersökning om svenskarnas inställning till elva olika framtidsfrågor. Rapporten publicerades i veckan i samband med vårt seminarium ”Smaka på framtiden” den 9 april.

I dag publicerar FNs klimatpanel sin tredje rapport. Högst troligen föreslås en global skatt på växthusgasutsläpp och andra ekonomiska styrmedel. Åtgärder som verkar ha en bred majoritet svenskar bakom sig enligt vår undersökning.

Ur rapporten: Tre fjärdedelar (75 %) av svenskarna tycker att skatter och andra ekonomiska styrmedel för att begränsa försäljningen av produkter som har stor negativ effekt på klimat och miljö är en bra idé. Mest positiva till detta, jämfört med genomsnittet) är de med inkomst över 600 000 kr/år (80 %). Mer negativa till detta än genomsnittet (25 %) är arbetssökande (40 %).

Undersökningen är genomförd av Novus med hjälp av webbenkäter under perioden 13-18 mars 2014. 1.047 personer har svarat. Frågorna är ställda till Novus Sverigepanel som är riksrepresentativ och slumpmässigt rekryterad. Resultatet finns sammanställt i rapporten Så möter vi svenskar framtiden som finns på www.konsumentforeningenstockholm.se. Frågorna berör bland annat robotiseringen av arbetslivet, växthuseffekten, GMO, marknadsföring, köttkonsumtion och integritetsfrågor på internet.

Läs mer om IPCCs rapport

Läs IPCCs pressmeddelande

 

 

 

 

Tidigare inlägg:

Nästa inlägg: