≡ Menu

Straffa oss som inte återvinner!

SoptunnaVi är faktiskt ganska usla här hemma på att återvinna pappersförpackningar, plast och konservburkar. Tidningar, wellpapp, batterier, petflaskor, aluminiumburkar, glas, läkemedel och annat går bra, men sedan tar det mer eller mindre stopp. Trots att vi har ett helt garage att ställa eländet i innan det åker iväg till miljöstationen. Orsak? Det är kladdigt och tråkigt och vi har inga ordentliga rutiner. Skäms över att säga det men vi är väl för lata helt enkelt, tillsammans med en mängd andra svenskar som inte heller sorterar som sig bör.

Återvinningsföretagen har nyss frågat riksdagskandidaterna och hela 87 procent tycker att det ska ställas högre krav på att material ska återvinnas och inte förbrännas. Tyvärr har vi stor överkapacitet på värmeverk som behöver våra sopor. Inget bra incitatment för att arbeta för ökad återvinning. Men det är ingen bra idé att bränna  i stället för att återvinna. Pappersfiber kan återvinnas upptill sju gånger har jag lärt mig. Plaståtervinning är resurseffektivt  i stället för att använda ny fossil råvara. För det mesta går det åt mycket mer energi att tillverka något nytt än återvinna något gammalt. Åtminstone är detta en sanning i de allra flesta fall, om jag förstår rätt.

Jag håller med riksdagsledamöterna. Se till att styra upp oss lata med hot eller mutor. Med ett pantsystem som morot eller böter som straff.

Nu åker jag till affären och köper ett bra kärl som passar till vårt sopskåp i köket. Och så skärper jag mig!

 

Comments on this entry are closed.

  • Affi 25 juni 2014, 6:57

    Tack för din bekännelse! Även i vårt hus är det så, maken vägrar och jag orkar inte bråka med honom, när så kommunen inte källsorterar blir det ännu mer ointressant…. Jag är säker på att om jag hade kunnat få lämna allt sorterat här hemma skulle det fungera utmärkt..men att ta alla kassar och pynglingar i bilen och åka iväg för att sedan leta efter alla olika kärl vid återvinningen blir övermäktigt.

  • Gustav Erikson 25 juni 2014, 10:12

    Som det är idag så är sophantering i det privata hushållet en billig utgift. För runda slängar 2100kr/år så har man hämtning av största kärlet 2 ggr i månaden där jag bor och skulle jag byta till minsta kärl och hämtning 1 gång i månaden så kostar det 1550kr. Detta på årsbasis.

    Så för 2100kr kan man slänga vad fasen man vill i tunnan och det finns ingen ekonomisk vinning i att sortera något alls. Nu sorterar jag för jag tycker det är det rätta men det kostar ju mig i form av tid, plats och resor till sopstation.

    Problemet med sopor är ju att blir det för dyrt så slänger folk soporna i naturen eller trycker i soporna i någon papperskorg på kommunens torg eller liknande.

  • Pernilla 28 juni 2014, 9:38

    Jag tror att ”morötter” funkar bättre än straff. Här i Stockholm infördes för något år sedan en viktbaserad soptaxa, utöver den vanlig avgiften. Avsikten antar jag var att folk skulle sopsortera mera för att minska mängden sopor. Effekten blev istället att snåla och lata människor slänger sina hushållssopor i närliggande skogsdungar (eller möjligen i sopkorgar längs våra gångvägar/vid busshållplatser, vilka sen blir överfulla). En rakt igenom misslyckad förändring. En annan sak som också är misslyckad är den kommunala komposteringen. Istället för att uppmuntra folk att skaffa kärl för matavfallsinsamling så tar man betalt för detta. De snåla typerna som hellre lägger soporna i skogen än betalar några kronor per kastad soppåse lär ju inte skaffa kompostkärl när det kostar en femhundring extra.

  • Åsa 28 juni 2014, 10:15

    Ett pantsystem
    är det som kan bidra till de som inte har möjlighet eller själv ser vad detta innebär för vår miljö.
    Tror de som behöver ett incitament endast av det kan få en del att sätta lite fart.