Straffa oss som inte återvinner!

av Louise Konsumentkoll den 24 juni 2014

SoptunnaVi är faktiskt ganska usla här hemma på att återvinna pappersförpackningar, plast och konservburkar. Tidningar, wellpapp, batterier, petflaskor, aluminiumburkar, glas, läkemedel och annat går bra, men sedan tar det mer eller mindre stopp. Trots att vi har ett helt garage att ställa eländet i innan det åker iväg till miljöstationen. Orsak? Det är kladdigt och tråkigt och vi har inga ordentliga rutiner. Skäms över att säga det men vi är väl för lata helt enkelt, tillsammans med en mängd andra svenskar som inte heller sorterar som sig bör.

Återvinningsföretagen har nyss frågat riksdagskandidaterna och hela 87 procent tycker att det ska ställas högre krav på att material ska återvinnas och inte förbrännas. Tyvärr har vi stor överkapacitet på värmeverk som behöver våra sopor. Inget bra incitatment för att arbeta för ökad återvinning. Men det är ingen bra idé att bränna  i stället för att återvinna. Pappersfiber kan återvinnas upptill sju gånger har jag lärt mig. Plaståtervinning är resurseffektivt  i stället för att använda ny fossil råvara. För det mesta går det åt mycket mer energi att tillverka något nytt än återvinna något gammalt. Åtminstone är detta en sanning i de allra flesta fall, om jag förstår rätt.

Jag håller med riksdagsledamöterna. Se till att styra upp oss lata med hot eller mutor. Med ett pantsystem som morot eller böter som straff.

Nu åker jag till affären och köper ett bra kärl som passar till vårt sopskåp i köket. Och så skärper jag mig!

 

Tidigare inlägg:

Nästa inlägg: