≡ Menu

Studiebesök i korvfabrik

Falukorv

Adam hade väntat sig långa band med gristrynen och klövar i fabriken men inga sådana fanna att skåda i Atria Lithells korvfabrik i Sköllersta utanför Örebro. Dit styrde vi kosan i dag för att förkovra oss, mina kolleger Anna och Adam och jag.  Korv, hamburgare och ”sous vide-produkter” för restauranger tillverkas i fabriken.

Vi fick mycket kunnig guidning bland väldiga maskiner och stora kar med kött, fett, kryddor, salt, blodplasma och annat som man gör korv av. Inga konstigheter direkt. Det är spännande att se att många korvar fortfarande, med lite hjälp av maskiner, stoppas i fårtarmar för hand. 

Konstig tycker jag däremot att definitionen av köttråvara är. Står det 50 procent köttråvara på en korvförpackning kan ”köttet” i praktiken bestå av hälften muskulatur (det jag kallar kött) och häften fett och bindväv. Det är EUs, och därmed Sveriges definition av kött i livsmedel.

Högt köttinnehåll i en korv eller hamburgare behöver alltså inte betyda hög kvalitet, som vi vanligen förknippar det med. Det beror alldeles på vad man har petat i köttsmeten.

Ju högre fetthalt i en korv, desto lägre halt av riktigt  kött är en enkel tumregel vi fick lära oss. Vi diskuterade också ”E-nummer fria” korvar, som har sett dagens ljus i kölvattnet av tillsatsdebatten. Den frågan återkommer jag till.

 Tack Arne, Irene och Anna på Atria för en mycket spännande och lärorik dag!

Comments on this entry are closed.

 • Gustav Erikson 22 september 2010, 7:12

  Bra på gång. Detta med kötthalten har jag pratat för länge i olika kommentsfält runt om på nätet.

  Att 30% Fläsk 2 räknas som kött hela vägen är ju lite lustigt. Använder du dig av en magrare Fläsk 2 med 22-23% fett så får man tillgodoräkna sig även fett från småfläsk upp till 30%.

  Har du då en korv med mycket magert nötkött så blir kötthalten lägre eftersom man inte får tillgodoräkna sig fett från annat djurslag.

  Kan vi snart ta och slå fast att hög kötthalt oftast inte är likställt med hög kvalitet?

 • Mätt o nöjd 22 september 2010, 8:06

  Förr i tiden åt man mättat fett o höll sig mätt.
  Vi kanske ska lära oss av det så vi slipper få sånt ”sug” o stoppa i oss dåligheter som snabb lindring.