Studiebesök i korvfabrik

av Louise Konsumentkoll den 20 september 2010

Falukorv

Adam hade väntat sig långa band med gristrynen och klövar i fabriken men inga sådana fanna att skåda i Atria Lithells korvfabrik i Sköllersta utanför Örebro. Dit styrde vi kosan i dag för att förkovra oss, mina kolleger Anna och Adam och jag.  Korv, hamburgare och ”sous vide-produkter” för restauranger tillverkas i fabriken.

Vi fick mycket kunnig guidning bland väldiga maskiner och stora kar med kött, fett, kryddor, salt, blodplasma och annat som man gör korv av. Inga konstigheter direkt. Det är spännande att se att många korvar fortfarande, med lite hjälp av maskiner, stoppas i fårtarmar för hand. 

Konstig tycker jag däremot att definitionen av köttråvara är. Står det 50 procent köttråvara på en korvförpackning kan ”köttet” i praktiken bestå av hälften muskulatur (det jag kallar kött) och häften fett och bindväv. Det är EUs, och därmed Sveriges definition av kött i livsmedel.

Högt köttinnehåll i en korv eller hamburgare behöver alltså inte betyda hög kvalitet, som vi vanligen förknippar det med. Det beror alldeles på vad man har petat i köttsmeten.

Ju högre fetthalt i en korv, desto lägre halt av riktigt  kött är en enkel tumregel vi fick lära oss. Vi diskuterade också ”E-nummer fria” korvar, som har sett dagens ljus i kölvattnet av tillsatsdebatten. Den frågan återkommer jag till.

 Tack Arne, Irene och Anna på Atria för en mycket spännande och lärorik dag!

Tidigare inlägg:

Nästa inlägg: