≡ Menu

Succé för ”Myter om Maten”

Vilket strålande seminarium/medlemsmöte det blev på Folkets Hus i går! Temat var ”Myter om Maten”. Lokalen var helt fullsatt med 1350 medlemmar, lärare,  politiker och tjänstemän från myndigheter och departement, livsmedelsbranschen, forskare med flera. De urduktiga talarna var på topphumör och publiken underbar. Vad mer kan man önska. Tack alla!

Och vi har fått mycket publicitet kring vår rapport ”Myter om maten”.  Bland annat har Aftonbladet skrivit om den och nu är det full fart på kommentarerna. Skoj! Allt som står i rapporten kom inte med i artikeln, så därför får vi skäll. Bland annat säger några att det visst finns bruna höns som värper vita ägg och tvärt om. Javisst, men det står också i vår rapport.  Så läs gärna den också ,ni som är intresserade, så faller nog ett och annat på plats!

Men  jag måste tillstå att jag alltid sover dåligt natten innan vi går ut med rapporter och pressmeddelanden. Det är inte roligt om något blir fel. Det får bara inte hända. Därför blev jag livrädd när någon i dag varskodde om att det visst finns lingonsylt uppblandad med äppelmos, tvärt emot vad vi säger, bl a i TV 4s morgonsoffa i morse.

Kollade upp med min källa- och puh!… Visst finns det sylt som är bladad med äpple,  men det står klart och tydligt på förpackningen att det är just blandsylt, ”av äpple, rödavinbär och lingon”.  Vår myt håller.  Tur det. Någon skriver att det finns mer äpplen än hallon i hallonsylt. Tror inte det, men ska kolla. Här är några andra kommentarer till kommentarerna i Aftonbladet.

Nej det finns inga tillsatser i mjölk. Vitaminer räknas inte som tillsats enligt normerna. Vitaminer är vitaminer, d v s näringsämnen och tillsätts de till livsmedel kallas det  berikning.

Modified corn betyder inte genmodiferad majs utan modifierad majsstärkelse som är något helt annat. Apropå GMO, i vår rapport står att det kan finnas livsmedel med spår av GMO, d v s under 0,9 procent som är tillåtet utan märkning.

Comments on this entry are closed.

 • Anna 16 april 2010, 8:17

  Jag besökte det mycket väl genomförda seminariet om myter i maten, lärde mig en del och hade mycket roligt. Jag har också läst rapporten om myterna och lärde mig nya saker. Nu undrar jag som matmedveten 65-åring varför man satt en övre åldersgräns för intervjuerna till 64 år. Varför räknar man inte med 65+ -are i ett representativt urval av Sveriges befolkning. Vi är faktiskt många, pigga, matmedvetna och intresserade. Detta märktes inte minst på seminariet där de gråa huvudena var i klar majoritet.

 • Louise Konsumentkoll 16 april 2010, 8:51

  Hej Anna,
  Bra synpunkter och du har helt rätt. Jag håller med om din kritik mot att vi bara frågade personer upptill 65 år. Det beror helt enkelt på slarv. Vi glömde denna gång att säga till att vi ville ställa frågor till personer upp till 74 år. De måste vi begära som extra tillägg. You Gov som gör enkäten har få personer i sin panel som är över 65 år och då måste de korrigera för det.

 • Anne 19 april 2010, 9:31

  Åter igen får ekonomi och inte vad som är bra för oss som människor gå igenom. Att förklara för oss konsumenter att margariner inte innehåller plastkulor är ytterligare ett sätt för industin som tillverkar margariner att få fortsätta sälja dessa varor till oss kunder. Vad kommer det sig att ni inte förklarar vad dessa konstgjorda produkter faktiskt innehåller och vad det ev. kan få för konsekvenser för oss människor som äter dessa. Varför sitter ni i knät på industrin och varför vill ni inte gynna den svenska marknaden????

  Ett exempel BECEL innehåll tillsatser:

  Vegetabilisk olja – mer omega 6 än omega 3 inte den omega som finns i fisk vilket kroppen lätt kan ta till sig.

  Vegetabiliskt fett – palmolja som är uppvärmd vilket kan få cancerogena bensopyrener att bildas (som vid grillning och bränt kött)

  Gelantin – slaktbiprodukt proteinet utvinns genom hydrolys, rening, avsaltning, förtjockning, sterilisering, torkning – helt naturligt???

  Sojalecitin – för att dra ut lecitinet ur sojabönan används extraktionsbensin (hexan) dessutom finns aceton med i framställningen.

  E471 – rester från pressad rapsolja – finns vissa studier som hävdar att cancerogena ämnen kan bildas.

  Kaliumsobat E202 – kan ev. på sikt framkalla KOL hos rökare samt ge astmaanfall för astmatiker. Sägs även kunna göra barn oroliga och aggresiva.
  Nitrit och nitrat E249-E252 reagerar med sorbater E200-E203 och bildar mutagena kemiska föreningar som skapar ärftliga bestående skador. E250 finns i pålägg, E202 i lätt och lagom.

  Antagligen kommenteras detta med vilka undersökningar bevisar detta! Bara misstanken här om borde få konsumentverket att rekommendera bregott till Sveriges befolkning. Värna konsumentens hälsa inte industrins vinster och utländskmarknad.

  Hoppas på förståelse.

  • Louise Konsumentkoll 19 april 2010, 19:25

   Hej Anne,
   Vi går inte varken margarinindustrin eller någon annans ärende.
   Med vår rapport ”Myter om maten” vill vi visa hur länge myter kan leva kvar. Myten om plastkulor i margarinet uppstod enligt folklivsforskaren Bengt af Klintberg på 70-talet. Margarin har aldrig innehållit plastkulor, trots det tror en tredjedel av svenska folket forfarande, efter snart 40 år, att så är fallet. Det tycker vi är intressant.

 • Peter 15 maj 2010, 10:52

  Nu har jag sett delar av seminariet (var tvungen att gå till träning när Axelsson höll på) på TV. Jag håller med dig om att det är intressant med alla myter och det var många viktiga saker som togs upp där och i er rapport. Men håller inte med dig om att det var ”urduktiga” talare. Att stå och säga ”eehh” innan varannan mening, vända ryggen mot publiken, bara vända sig till ena halvan, prata fort som en kulspruta (Axelsson) mm, som Ottoson och Axelsson gjorde, är något som duktiga talare aldrig gör. Rune lever högt på sin härliga energi, sin dialekt och sina roliga minnen men även han kunde gärna berättat mer om vad han normalt äter och dricker istället för alla exempel på vad han INTE äter när han springer t ex.
  Jag utbildar talare och de hade fått en del att jobba med, kan jag tala om.
  Så tycker jag Anne här ovan har en bra poäng om margarin, som du duckade lite för. Det är ju en myt, som reklamen gärna sprider, att margarin är nyttigt, något en del gått på. Du var ju inte – med viss rätt – nådig mot Lifereklamen, tycker du Becelreklamen är så mycket bättre med alla sina överdrifter och sitt förskönande av Becels omega 3-innehåll? Det kunde ni gärna tagit upp. Eller helst sluta sälja skräpet.

  • Louise Konsumentkoll 15 maj 2010, 15:14

   Peter: Nej, givetvis är ingen reklam som vilseleder bra. Beträffande Becel så stoppade vi faktiskt en hel kampanj för några år sedan.

Nästa inlägg:

Tidigare inlägg: