≡ Menu

Sur på slarvig matlarmsjournalistik – om emulgeringsmedel, fetma och sjukdom

Rubrik: ”TILLSATS I MAT GÖR OSS SJUKA OCH FETA”

”En mycket vanlig tillsats i livsmedel kan orsaka kroniska inflammationer i tarmen och metabolt syndrom, med fetma och förhöjda blodsockernivåer som följd. Forskarna tror att fyndet kan förklara varför vi äter för mycket”. Så lät det i ett TT meddelande i veckan och nyheten plockades upp av snart sagt all media inklusive Sveriges Television. Det handlade om möss som fått äta två tillsatser, emulgeringsmedelen E 433 och E 466 och som visat tecken på inflammation i tarmen. (Mer information om tillsatserna i vår Tillsatsapp) Studien publicerades i tidskriften Nature.

TT-artikeln: ”Emulgeringsmedel används i nästan all färdigmat och i många andra livsmedel för att ge maten rätt konsistens”.

Ja det stämmer, men används just dessa emulgeringsmedel ”i färdigmat och många andra livsmedel?” Till exempel i lätt cremfraichen som nämns i Aftonbladets artikel?

Jag gav mig ut i en butik i morse och vände och vred på åtminstone 100 förpackningar där det vore troligt att jag skulle hitta E 433 och E 466 enligt Aftonbladets lista.

Det är möjligt att tillsaterna är vanligt förekommande i USA ,men det är de inte i Sverige. Mitt enda fynd, när jag nästan höll på att ge upp, var en dietdrink med hög proteinhalt och lågt kaloriinnehåll, chokladsmak. Där hittade jag E 466, d v s  natriumkarboximetylcellulosa, men väldigt långt ner på ingrediensförteckningen ihop med massa andra emulgeringsmedel så det kan inte ha varit mycket av den i produkten. De flesta produkterna jag granskade hade guarkärnmjöl som förtjockningsmedel, eller xantangummi.

TT:” I försöken matades olika sorters möss med de två vanligaste konsistensgivarna i motsvarande mängder som vi människor får i oss.”

Jag: Nej, det är inte två av de vanligaste konsistensgivarna, åtminstone inte i Sverige, om inte jag har missat något väldigt, väldigt väsentligt. Borde inte detta betonas av TT? Finns det någon journalist av alla dem som refererat till TT meddelandet som har undersökt hur det ser ut på hyllorna i Sverige? Eller tar man bara ett TT meddelande rakt av och kör det, även om det handlar om ett allvarligt matlarm? Tillsatserna som mössen matades med verkar vara mycket ovanliga här.

Och vilka mängder fick mössen i sig? Livsmedelsverkets Nils-Gunnar Ilbäck verkar inte hålla med om att dosen skulle ”motsvara det vi får i oss”, utan  säger att det är enorma mängder som
mössen fått i sig.

– Det är som om en 60 kilo tung vuxen människa dagligen skulle dricka 150 liter yoghurt med emulgeringsmedel i. Det intressanta fyndet är att förändring i bakteriefloran skulle kunna ge en inflammation, säger han till Aftonbladet.

Vem som har rätt här vet jag inte. I Nature står att mössen fick i sig relativt låga halter av de två tillsatserna.

Blir sur och trött på journalister som fläker ut matlarm utan att relatera dem till vår egen verklighet. Ett litet plus till Aftonbladet som åtminstone frågat några professionella män och kvinnor om studien.

Priset tar nästan DN med denna fråga i sin quiz. Se bild. ”En vanlig tillsats kan orsaka mycket elände, bland annat i tarmen. Vad heter tillsatsen?” Rätt svar ”Emulgeringsmedel”.

Det är knappast avgjort ännu om emulgeringsmedel ”kan orsaka mycket elände, bland annat i tarmen” . Eller hur? DN om emulgeringsmedel

Är verkligen ingen tillsatskramare men heller ingen fobiker.  Tycker bara att rätt ska vara rätt.

Glad helg!

Comments on this entry are closed.

 • Madeleine Camenius 02 mars 2015, 7:37

  Hittade E466 i nästan alla kokosmjölker i hyllan. En googlesökning visade också Oboy, veggomjölk av havre och tuggummin från Stimorol. Så för en mjölkallergiker verkar doserna kunna späs på lite i vilket fall.

 • Louise Konsumentkoll 02 mars 2015, 10:12

  Madeleine: Hittade också E 466 i kokosmjölk när jag tog en runda i en butik i morse. Däremot inte i Oboy. I Oboy använder man sojalecitin som emulgeringsmedel. I butiken fanns bara Alpro, Oatlys och Coops egna veggoprodukter och där hittade jag inget E 466.

 • Malin 27 februari 2016, 11:01

  Emulgeringsmedel som lecithin eller något från gruppen E470-79 har funnits som tillsatser i både mjölkfri och glutenfri kost i minst tio år. Både jag och min son blir jättedåliga i magen av det. Den här nyheten kan förklara varför, för inget jag läst tidigare har kunnat förklara varför.

  • Louise Konsumentkoll 29 februari 2016, 10:11

   Malin: Tack för informationen. Jag borde ha letat på laktosfri-glutenfria hyllorna, där kanske jag hade hittat ämnena. Kommer inte ihåg om jag gjorde det eller ej.