≡ Menu

Surdegsbröd – extra nyttigt + recept på bärpaj

Jag har ägnat hela helgen åt att läsa och fundera över sådant jag inte hunnit med i vår. Bra väder för sådant.

Och jag lär mig mycket nytt och det är bland det bästa jag vet. Som till exempel att surdegsbröd är extra nyttigt. Javisst, lågt GI, mycket fiber och fullkorn, bra mättnad. Det visste jag redan.

Men jag visste faktiskt inte att fullkorn, som innehåller mängder av vitaminer och mineraler jämfört med vanligt vitt siktat mjöl, också innehåller fytat. Som hämmar upptaget av bland annat  järn, zink och andra viktiga mineraler. Fytatet hindrar mineralupptaget i kroppen genom att binda mineralerna till sig och gör dem svårtillgängliga. Inte bra.

Genom syrningen sänks ph-värdet i surdegsbrödet  och de nyttiga mineraler frigörs. Mycket bra. (1)

Det gav mig ytterligare en dimension till surdegstrenden, som jag häpnat över, och absolut inte själv har anammat. Men däremot systrar, söner, kolleger, vänner och bekanta.

Själv hatar jag att baka, misslyckas alltid. Utom med bärpajer.

Så här bakar jag bärpaj, superenkelt recept. Och gott blir det!

Fyll en pajform med mängder av bär eller frukt eller både och. Blanda 1 dl socker, 1 dl vetemjöl , 1.5 dl havregryn, 1/2dl pumpakärnor,1/2 dl solroskärnor, 1/2  – 1 dl grovhackade nötter, t ex mandel eller hasselnötter, i en skål.  Smält 150 gr smör i mikrovågsugnen. Häll smöret över blandningen  och rör. Smula eller smeta  över frukten/bären som med fördel kan sockras först, och är de väldigt vattniga blandamed lite potatismjöl också. In i ugnen på 175-200 grader i ca 20 – 25  minuter eller till pajskalet har blivt riktigt knaprigt.

Gott! Går inte att misslyckas med.

(1). Detsamma gäller faktiskt bröd som bakats med skållning som förbehandling och med tillsats av maltsirap. Så vi ska nog inte fnysa åt sirap i bröden. källa: C 1/2009

Comments on this entry are closed.

 • Affi 25 juli 2010, 16:21

  Så är det, man kan aldrig tro att man är fullärd. Jag har inte heller tagit surdegen till mitt hjärta, däremot har jag minskat mitt intag av kolhydrater på grund av diabetesrisk. Det gör att jag med gott samvete någon gång ibland kan äta exempelvis blåbärspaj fast det är socker i utan att riskera att diabetes utvecklas.

 • Willi 25 juli 2010, 16:22

  Hej Louise! Har man tröskat sig igenom brödsortimentet, har friska tänder och -gärna – finskt påbrå, heter slutstationen Pörte-bröd (Fazer). Ett oförlikneligt surdegsbröd! Det finns sporadiskt på det CoopForum där jag handlar och saknas det för någon annan, kan det hända att jag just länsat hyllan. Vill man försäkra sig om ett större parti, lär man vara tvungen att resa till Södertälje (där det finns en stor finsk koloni). Ta det som en signal om att Coop borde höja importkvoten.
  Hälsningar,
  Willi

  • Louise Konsumentkoll 26 juli 2010, 9:33

   Willy, Problemet är väl att det bara är du och kanskse någon till som köper Pörtebrödet på Coop i Häggvik och därför tar man inte tar in det i sitt vanliga sortiment. Men du kan säkert be att de beställer några limpor, och så kan du ju frysa in. Kolla och rapportera!