≡ Menu

SvDs fosfatlarm

Jag har tittat på SvDs uppföljning på nätet av fosfatlarmet i morse. ” Varning för mat på frukostbordet” är till exempel en rubrik med en bild av ett glas med yoghurt. Jag går in på Arlas, Skånemejeriers, Valios och Lindahls mejeris sajter och letar  fosfater i ingrediensförteckningarna för yoghurt.  Vad jag kan se innehåller inte enda yoghurt tillsatt fosfat. Bör inte SvD upplysa om det någon stans?

Samtidigt som Svenska Dagbladet drar på storlarmet måste man också tala om hur det ser ut i Sverige tycker jag. Inte bara i USA, även om det också är intressant. Men som bekant äter vi inte likadan mat.

Yoghurt innehåller ganska mycket fosfor naturligt. Enligt den amerikanska studien tas inte den fosforn upp lika lätt av kroppen och naturlig fosfor i maten anses inte påverka hälsan negativt. Vi behöver dessutom minst 600 mg fosfor om dagen för att må bra.

PS 30/11: Tog mig en runda i går kväll i Coops livsmedelsbutik på Centralen och jagade fosfater i livsmedel. Ja, det finns som sagt i skinka, dock ej samtliga och i några få enportionsrätter med skinka och kyckling som ”mörats”. Kollade Coops yoghurt: ingen tillsatt fosfat där heller. Soppor? Hittade inga soppor från Bong, Knorr och Felix med tillsatt fosfat. Hann inte kolla pulversoppor. Tacosåspulver, ja.  Nudelsoppor JA! Sådan där man häller hett vatten över och sätter till pulver. Hann inte kolla julskinkorna ordentligt men de jag tittade på hade faktiskt inte tillsatt fosfat vilket gjorde mig lite förvånad.

Jag undrar verkligen hur  stor andel av fosfor i vår mat som kommer från tillsatta fosfater om man äter någorlunda balanserat och inte vräker i sig charkprodukter, ”fläskytterfilé”(dvs urbenad fläskkotlett) jätte”mörad” kyckling och  kassler. Tror inte det kan vara så mycket. Åtminstone inte i jämförelse med USA vars forsknings hela studien vilar på.

Tycker det är lite slött av SvD att inte kolla hur mycket tillsatt fosfat det finns i svensk mat innan man drar på storlarmet. Är faktiskt besviken.

Livsmedelsverket om fosfor och fosfat

DN ”Amerikanskt larm om fosfor i mat tonas ner”

PS 9 december: I dagens SvD fortsätter debatten om fosfater i livsmedel . Läs vad 9 läkare och forskare säger på SvDs Brännpunkt. 

Själv håller jag på att undersöka hur mycket tillsatt fosfat det är i pulverpotatismos. Det går inte att utläsa ur Livsmedelverkets databas, tror jag. Det står att både pulver och hemmalagat potatismos innehåller 119 mg fosfor och det gör vanlig potatis också per 225 grams portion. Antingen är fosfattillsatsen E 450 försumbar eller också står det fel i databasen. För Felix potatismos innehåller E 450, det står i ingrediensförteckningen. Återkommer!

PSS 10 december: Nu har jag fått besked från Felix. Nej, pulverpotatismos är verkligen ingen stor källa till fosfat. En portion om 225 gram färdigt mos ( inkl vatten) innehåller 45 mg fosfor varav 29 mg kommer från tillsatt fosfat, resten är naturligt.

Comments on this entry are closed.

 • Reseblogg 01 december 2013, 16:43

  kram på dig Louise! Du skriver verkligen en jättebra blogg. En polare till mig länkade den via facebook för ett tag sedan och nu följer jag din blogg varje dag efter jobbet. Kan lixom inte låta bli 🙂 Du uttrycker dig på ett väldigt unikt sätt. Jag skriver själv en reseblogg om Kina, inte riktigt samma tema som du kanske 😉

  Fortsätt skriva! Kram <3

  /Andreas

 • Louise Konsumentkoll 01 december 2013, 19:14

  Reseblogg: Så glad jag blir för ditt beröm. Tack! En resa till Kina drömmer vi om, kanske nästa år. Tack för att du tipsade om din blogg.

 • Affi 02 december 2013, 7:19

  Efterforskning och kunskapsinhämtande torde väl var det viktigaste som finns för en journalist! Snyggt att du jobbar på det sättet. Louise, fast du inte är journalist!

 • Kim 06 december 2013, 18:47

  va? fosfat finns väl både i mjölk och yoghurt! maila deras kundtjänst får får du reda på det

  • Louise Konsumentkoll 06 december 2013, 19:09

   Kim: Javisst, det finns ganska mycket fosfor helt naturligt i många livsmedel. Se tidigare inlägg http://louisekonsumentkoll.se/fosfater-i-livsmedel/ . Men det här gäller tillsatt fosfat.

   • Kim 06 december 2013, 19:16

    Fosfater är ju en grupp kemiska föreningar där fosfor ingår.. 🙂

 • Kim 06 december 2013, 19:12

  Här kan du läsa om vad mjölkbranschen själva säger om innehållet och hur mycket det innehåller, och du kan hålla i bakhuvudet att de flesta killar dricker 1.1,5 liter mjölk dagligen så det är inte så konstigt att de får i sig för mycket: http://www.svenskmjolk.se/Mjolk-smor-och-ost/Naring/18-av-22-viktiga-naringsamnen-som-finns-i-mjolk/Fosfor/#.UqIS9VEV8b0

  • Louise Konsumentkoll 06 december 2013, 21:51

   Kim:Jovisst.Och klämmer killarna också i sig mängder av korv och skinka med tillsatta fosfater får de i sig ännu mer. Naturligt fosfor i maten är inte så mycket att göra åt. Den amerikanska studien påstår att vi inte tar upp lika mycket av naturligt fosfor som av tillsatt fosfat. Vet inte om det är så eller ej, men visst finns det olika biotillgänglighet av ämnen, så må så vara.

 • Tina 11 december 2013, 11:49

  Jag fattar inte hur man ska äta för att inte få i sig för mycket Fosfater, jag skriver in vad jag äter i en typ av matdagbok och där ligger jag på ca 1200 mg dagligen.
  Jag äter K-Special till frukost med lättmjölk, hembakat bröd med havregryn, solros och pumpafrö, olivolja och vatten, lite lätta och ca 20 g skinka, kött fisk fågel i någon form med ris, pasta eller potatis allt hemlagat, och tomat, gurka, sallad, eller kokta morötter ej frysta från början till middag, några Finncrisp eller knäckebröd med Cream Chees på och några frukter under dagen.
  Hur skulle jag kunna minska fosfaterna i maten, men blir ju orolig när man ligger så mycket över RDI?

  • Louise Konsumentkoll 11 december 2013, 12:26

   Tina: Vad jag kan se får du i dig den mesta fosforn som den fosfor som finns naturligt i maten. Den lär inte vara lika biotillgänglig som de tillsatta fosfaten och enligt studier behöver man inte oroa sig alls för att äta för mycket naturligt fosfor. Hur det är om man är njursjuk vet jag dock inte. Någon?

 • Tina 11 december 2013, 12:36

  Tack för det snabba svaret, det hade inte skadat om alla larm vore lite mer nyanserade.
  Jag har tid att laga i princip all mat, men vissa saker måste man ju köpa.
  Försöker också undvika mat med tillsatser, men det är inte lätt det heller och att springa runt och läsa på allt man köper tar ju lång tid.

Nästa inlägg:

Tidigare inlägg: