≡ Menu

Svenskarna kastar 600 000 ton mat… Nja

DN löpsedel 29 juli 2014Nja, inte riktigt korrekt löpsedel om DN med ”svenskarna” menar invånarna i Sverige. Däremot är siffran korrekt om man lägger ihop all ätbar mat som slängs eller förfars i hela livsmedelskedjan, oräknat jordbruken. Livsmedelsindustrin, butiker, restauranger, storhushåll samt hushåll står för ungefär  600 000 ton matsvinn per år. Resten, ungefär lika mycket är matavfall, d v s kaffesump, ben, skal och annat som inte går att äta. Totalt alltså 1 200 000 ton matavfall.

Läs mer i Naturvårdsverkets rapport ”Matavfallsmängder i Sverige”. Den och mycket annat om matsvinn hittar du här.

Bra att DN uppmärksammar matsvinnet. Förhoppningsvis gör artikeln nytta, vi kanske skärper oss. Det är vi konsumenter som slänger mest mat av alla. Fast vi tror att det är butikerna som är största boven.

En liten korrigering dock i artikeln. Om man sänker temperaturen i kylskåpet från + 8 till + 5 grader så håller maten NÄSTAN dubbelt så länge. Temperaturen har en enorm betydelse för att maten håller sig fräsch. Sänker man temperaturen ännu mer så håller maten ännu längre. Kött ska helst ha när 0 grader så håller de i evighet… liten överdrift 🙂

Tomater, gurka och en del andra grönsaker och frukt ska ha varmare. I den här broschyren ser du vilka!