≡ Menu

Svenskarna har fel för sig om tillsatser

Slumpvis utvald enportionsrätt

Slumpvis utvald enportionsrätt

Flest livsmedelstillsatser innehåller djupfrysta enportionsrätter anser en majoritet av svenska folket. Bara några få tycker att det är mycket tillsatser i havredryck.Detta kan man läsa i den alltid  lika spännande attitydundersökningen Food & Health 2016 från YouGov. Djupfrysta enportionsrätter ligger i tillsatstoppen i år också.

Men det är ju FEL! Det är märkligt vad fakta kan klibba fast i huvudet och sedan vill eller kan man inte se annat.

2007, för snart tio år sedan kom Mats- Eric Nilssons viktiga bok ”Den hemlige kocken”. På den tiden kunde det vara rejält med tillsatser även i fryst mat. Livsmedelsbranschen fick massor av skäll och påbörjade ett jättearbete med att rensa bort onödiga tillsatser. Läser man ingrediensförteckningen i dag så är det för det mesta  vanliga råvaror som man själv lagar mat av i de frysta rätterna. Men föreställningen har nött sig fast.

Havredrycken då. Jo, för att vara en dryck, det vill säga 10 procent havre och resten vatten innehåller Alpros dryck två tillsatser + inulin + maltodextrin. Behöver inte vara fel men det är ju inte pyttelite. Att den placerar sig vid rena råvaror som mjölk, kött och grönsaker på tillsatslistan är ju knappast korrekt.

Tittar man vidare i undersökningen hittar man fler konstigheter. Till exempel att 65 procent av svenskarna tycker att honung är nyttigt. Det är den ju knappast. Där finns vitaminer, enzymer, mineraler och annat men i små, små mängder. I övrigt är  honungen som socker ungefär, fast godare. Och på köpet får vi ju fantastiska bisamhällen som gör jättenytta för vår livsmedelsförsörjning, och även för de vilda växterna. Läs vår nya rapport – Bi Happy!!

Detta och annat grunnar jag över just nu när jag förbereder mig för medverkan i lite olika debatter  i Almedalen, Visby, i nästa vecka. Ska bli skoj!