≡ Menu

Svenskt kött är segt – byt förpackningsgas bums!

På konferensen om att minska matavfall i Oslo trillade många polletter ner.

Ett bra tag har vi grävt i frågan om kött i Sverige, framför allt nötkött, som packas i skyddande atmosfär är segare och mindre hållbart än vad det kunde vara. Många vetenskapliga studier pekar på det (här är tre stycken i ämnet). Och i Oslo fick vi ytterligare belägg. Där träffade vi Oddvin Sörheim, från Nofima, som drivit på för att Norge ska ha en annan typ av packgas. I stället för hög halt av syre, så packar Norge sitt kött i koldioxid och kvävgas.

Och ja, meddelar Oddvin Sörheim vid Nofima och även Kerstin Lundström, köttprofessor på SLU. Det svenska köttet är segare och mindre hållbart. Syrgasen, och det säger ju sig självt egentligen, är inte bra för köttet. Visserligen blir det illrött, en färg som vi konsumenter antas gilla (gör vi det???), men det blir segt och inte alls så hållbart som med den norska gasen.

Norskt och svenskt kött

Svenkst kött i syrgas och norsk lite mörkare röd köttfärs, i CO2 + N2 gas

Byt gas bums, uppmanar vi därför livsmedelskedjorna i dag!

Då blir köttet mörare och på köpet får vi mindre svinn i butiker och kylskåp. Köttet håller sig fräscht längre.

Skin packFast mörast av alla förpackningstyper blir kött i vacuumförpackning. Såg en ny typ  i Norge och Frankrike i förra veckan. ”Skin-pack” kallas den förpackningen som smet åt ordentligt om kycklingfiléerna. Såg inte speciellt läckert ut, men köttet lär bli prima.

Uppdatering 27 okt: Nu har jag hittat skinpack-packat kött i både Coop och ICAs butiker, t ex varumärket Scan gourmet, Hälsingestintan och ICAs naturbeteskött. Köttet ser helt okej ut i sin förpackning, och är som sagt är säkert mört och gott. Varför inte packa allt skivat kött så, eller är det för dyrt? Fast investeringen i packmaskinen är ju redan tagen…Det går åt lite mer plast, men om svinnet minskar så är ju plastens negativa miljöpåverkan försumbar i jämförelese. I morgn träffar jag massor av kött- och charkmänniskor på ”Chark-SM” där jag ska tala. Ska fråga dem.  

Här hittar du Konsumentföreningen Stockholms pressrelease. Idag skriver även GP en artikel i ämnet, och här är en till i Aftonbladet.

Comments on this entry are closed.

 • Andreas 21 oktober 2010, 7:53

  Mycket intressant. Men vad är egentligen det huvudsakliga skälet till att syrgas används i Sverige, inte kan det väl enbart vara att färgen blir aptitligare?

  • Louise Konsumentkoll 21 oktober 2010, 11:49

   Det verkar som att det enbart är för den röda färgens skull. Ingen av alla de vi varit i kontakt med har gett någon annan anledning, och vi har pratat med många olika aktörer.

 • Affi 21 oktober 2010, 7:55

  Oj jag som aldrig köper kött på grund av egen produktion har inte funderat så mycket på detta mer än när du skrev om det sist. Det verkar vansinnigt att ha en gas som försämrar hållbarhet och mörhet, särskilt när vi vill framhålla oss själva som duktiga producenter. Då hjälper det inte vad vi gör avelsmässigt för att få fram hållbart smakrikt och mört kött.

 • Joakim Färdig 21 oktober 2010, 13:41

  Hej!

  Hm, jag ställer mig trots forskarrapporter tveksam till om detta verkligen kan stämma. För att mörningsprocessen inne i helt kött ska kunna påverkas måste väl ändå gasmolekylerna som finns i luft (syre O2, kväve N2, koldioxid CO2) ha möjlighet att kunna tränga in i köttet. Jag har just nu inga säkra källor men har svårt att se hur dessa gasmolekyler skulle kunna ha möjlighet till just detta.

  Ska plöja igenom forskarrapporterna när jag hittar en tidslucka.

  Att hållbarheten kan bli längre om syret plockas bort köper jag dock då många produktförstörande bakterier trivs bra i syrerik miljö. Samtidigt måste ju dessa produktförstörande bakterier ha smittat ned köttet någonstans i processen innan det förpackades. Och det är väl där i processen som insatserna i så fall skall sättas in?

  Med vänlig hälsning
  Joakim Färdig

 • Louise Konsumentkoll 21 oktober 2010, 14:13

  Joakim: Oavsett vilken gas som används så avstannar mörningsprocessen när köttet läggs i gasen, har jag lärt mig, måste jag tillägga. För köttvetenskap är inte ett alldeles enkelt fält för en novis som jag. Men jag har som sagt duktiga vetenskapsmän/kvinnor som källor.
  Syrgasen, till skillnad från kväve och kodioxid, gör att mörningen till och med går tillbaka en del, dvs köttet blir segare än från början.
  Vacumpack är överlägset om man måste packa kött, enligt den forskning jag tagit del av, överhuvudtaget bättre än alla olika skyddande gaser. Därför har ”skinpack” utvecklats som även kan packa skivat kött med vakum.
  Men återkom gärna om du finner något som motsäger tesen.

 • Pernilla 21 oktober 2010, 21:11

  Knallrött eller mörkrött kött, det kvittar för mig. Det mesta är ju ändå segt tycker jag, när man inte har lust att lägga flera hundra kronor kilot på hängmörat. Men ibland är det gråbrunt, det känns verkligen superofräscht.

 • Thorbjörn 21 oktober 2010, 21:50

  Hej!
  Jag är så gammal och arbetat med kött och styckning i många år.
  På sextiotalet skulle vi ha och fick lära oss att mörkt hängt kött med ”marmorering”
  var vad vi skulle rekomendera och efter några år så ville alla ha det.
  Sedan kom vaccummöring och då blev det tvärt om för då blev det plötsligt rött och i mångas tycken lite tveksamt.Men sedan var det helt ok.Och när vi hade lärt oss hantering ”luftning” syresättning.Attt vänta lite innan paketering.
  Och sedan kom centralpaketerat kött som det också tog tid att lära kunder hur många fördelar det var med den hanteringen. Och med facit efter min yrkesbana så tycker jag nog att den mest hygienska och bästa lösningen är den sistnämda.
  Men nu till frågan om gasen i förpackningen. Jag undrar hur långt ska vi gå ska vi
  hur lång hållbarhet ska vi förvänta oss.hur länge ska vi kunna kalla det för färskt??
  Jag personligen vill ha ett rött fint lagomt marmorerat kött. Och den köttfärs som vi nu får idirekt från centralpaketeringen med (gas blandningen) är bland det bästa
  vi kan få. Jämn kvalitet inte som den från manuella köttdiskar med den delen bra råvara ändå blir köttfärsen mörk inuti och det ser inte gott ut.(Inget syre)

 • Louise Konsumentkoll 22 oktober 2010, 8:49

  Thorbjörn: Du kan mycket mer om kött än jag, men kött som har hängt länge i många dagar i bra temperatur, visst blir det väl med tiden allt mörare och mer mörkrött med dragning åt brunt? Inte är väl mört och gott kött pinfärskt och illrött av naturen?
  När jag arbetade i Argentina, på en stor estancia för många herrans år sedan, så slaktade vi förstås själva och hängde köttet. Var det på vintern, och hyfsat kallt, så kunde det hänga där väldigt, väldigt länge. Och ju längre det hängde, desto bättre, och mörkare, blev köttet. Det ansåg alla. Inte kunde man kalla det ”färskt”, om man med det menar nyslaktat, men gott var det. Och gott brukar också det vacumförpackade köttet från Sydamerika vara som har fraktats i noll- gradig kyla på båt och har en hållbarhet på sex månader. Färskt? Nja… men gott.
  Jag tror att vi konsumenter bör få upp ögonen för att lång hållbarhetsdatum inte alltid behöver betyda att livsmedlet är manipulerat på något sätt, som jag tror att vi ofta tror i dag. Med bättre kylteknik, bättre hygien och nya förpacknigsmetoder kan livsmedel hålla länge, och till och med bli bättre med tiden.
  I Norge där jag just har varit, så verkar man inte alls skeptisk till längre hållbarhetstider. Butiksmald köttfärs i kyldisken är märkt med fyra dagars hållbarhet, till exempel. I Sverige med 24 timmar. Därför slängs mycket också. Det var väl därför ICA märkte om köttfärsen. man ansåg att den var av prima kvalitet, och hade svårt att slänga. Helt fel agerat förstås, inte försvarligt på något sätt, men förklarligt.

 • Elna 31 oktober 2010, 12:02

  Jag kommer inte att köpa köttfärs packat i skyddande atmosfär hädanefter då det inte känns som ett fullvärdigt livsmedel. Jag har frågat runt lite bland vänner (fåtal än så länge, det är ju inget ämne man tar upp hur som helst) som verifierat ”sur-fis fynd” efter att ätit köttfärs. Det kanske rör sig om att köttet blir svårsmält eller att det kanske finns bakterier i köttfloran som stormtrivs utan konkurrens i den skyddande atmosfären. Oavsett är färsen äcklig, seg och otäck med ovan nämnda biverkan.
  Däremot köpte jag en entrecote med kort hållbarhet igår som var troligtvis det godaste kött jag någonsin ätit. Mörkt djupröd i färgen med rikligt med insprängt fett. Inte förpackad i skyddande atmosfär.

 • Niels Bergholtz 26 mars 2011, 10:28

  Jag är alergiker sedan 13 år, och mitt problem består i, att ett antal konserverings medel för till andningsproblem, samt en förökad slem produktion. Kött förpackat med märkningen ”Packat i skyddande atmosfär” ger problem med andningen, och motsvarar ett konserverings medel, men som tydligt fortsättningsvis påverkar min andnings kappacitet. Personligen trodde jag att den behandlande gasen skulle lämna köttet vid en lågvarig kokning, men så var inte fallet.
  Det är dags att begränsa användandet av alla dessa livsmedels tillsattser, det har gått inflation och hysteri att de är ounbärliga. Niels