≡ Menu

Sverige tredje värsta matpriserna i Europa?

Blir förvånad när jag hör att Sverige är tredje dyraste matlandet i Europa enligt en ny undersökning. För en tio -femton år sedan uppfattade jag att Sverige var ett ganska dyrt matland jämfört med till exempel Frankrike och Storbritannien. Men i dag?  Knappast.

På rubrikerna låter det som om Sverige sticker ut. Men så är det inte riktigt. Det är inte så stor skillnad mellan Sverige och övriga länder i västeuropa, undantaget Grekland. Ibland är det nästan bara momsen som skiljer. Storbritannien tror jag forfarande har noll procent moms på mat och Frankrike hade åtminstone för något år sedan endast 5,5 procent. Det är de forna östländernas matkassar som är mycket billigare i jämförelse.

Om man i stället gör ett diagram över matens andel av hushållsinkomsten i respektive land skulle man nog få omvända siffror. Vi lägger i genomsnitt ner cirka 13 procent av hushållsbudgeten på mat vi handlar i butik. Innvånare i fattiga länder som Rumänien och Bulgarien kan jag påstå, utan att säkert veta, får nog lägga ner minst 30 procent av sina inkomster på mat, om inte mer.

Den mesta maten i Sverige är bra mycket billigare i dag än för tjugo år sedan. Det har jag faktiskta siffror på. Varför grönsaker och frukt är så mycket dyrare i Sverige än andra länder bör man dock titta vidare på. En kassako för butikerna månne? Och priset på bröd har jag funderat länge på, men där genmäler bagerierna att det handlar om att vi köper mycket bröd som är skivat och i stycken och som har både lingon och fröer på sig. Då blir det dyrare än en vanligt baguette i en fransk butik eller ett formfranska i London.

Och som vanligt när man pratar matpriser är det lätt att glömma att vi ett väldigt långsmalt och stort land med långa avstånd och få invånare. Det inverkar förstås också på matpriset, för att inte tala om att vi har en total butiksyta som nog skulle kunna försörja tio gånger fler människor än vad som bor i Sverige i dag. Det kan man också fundera över…

Comments on this entry are closed.

 • Gunnela 12 december 2012, 10:53

  Jag hörde Thomas Svaton i radio säga ungefär samma sak som Louise till Märta Dahlberg PRO apropå prisundersökningarna. Om vi skulle titta på hur mycket pengar vi lägger ned på mat i vår hushållsbudget skulle utfallet antagligen bli tvärtom. Man kan inte jämföra länder rakt över utan att förstå vad skillnaderna beror på. Och fortsätter handeln (och PRO) att bara fokusera pris så kommer vi aldrig klara en hållbar konsumtion. Vi betalar ju inte den verkliga kostnaden för billig mat utan flyttar miljö – och djurskyddsproblem utanför landets gränser. Vill konsumenterna verkligen köpa billigt kött som kan vara bärare av antibiotikaresistenta bakterier eller köpa julskinkan från grisar där svansen varit avklippt p g a taskig grismiljö.

 • Peter Wannding 12 december 2012, 13:18

  Livsmedelsföretagens kommentar kring blogginlägget och nyheten om matpriser finns på http://livsmedelsbloggen.se/diskussionen-om-matpriserna-borde-byta-fokus/

 • Louise Konsumentkoll 12 december 2012, 16:07

  Här hittade jag en förklaring till varför Sverige hamnar högt, det beror bland annat på hur matkassen EU undersöker är sammansatt. http://foodwire.com/livsmedelsdebatt/matprisundersokningen-inga-regionala-hansyn.html

 • Gunilla Arneström 12 december 2012, 22:57

  Vad jag blir trött på dessa undersökningar om billiga matkassar ! Att jämföra priset med andra länder, det är att jämföra päron och äpplen som i alla statistikundersökningar,inte tillförlitligt. Varför jämförs aldrig kvalité på maten , inga tillsatser i produkten, lyckliga grisar osv.