Syrechockat kött- Byt köttgas bums!

av Louise Konsumentkoll den 29 april 2011

I dag lägger Åsa Lagerstedt Norström, SLU, fram sin doktorsavhandling som visar att kött som hålls i vacuumförpackning, dvs utan syre, blir godare, mörare, fräschare, och får rätt stekyta. I butikerna erbjuds vi för det mesta kött i syrerik gas som gör köttet segt och härsket. Det är helt knäppt och det har vi påpekat för detaljhandeln och köttbranschen i ett halvår nu. Inget händer. Skandal!

Vi uppmanar återigen livsmedelskedjorna: Byt köttgas bums!.

Läs dagens utmärkta artikel i Svd och Ekots rapportering.

{ 6 kommentarer… läs dem nedan ellerlägg till en }

Minna april 29, 2011 kl. 8:49

Absolut! Nu börjar även informationen om det syrechockade köttets nackdelar att nå ut till konsumenterna och då borde det vara läge att byta gas.

Svara

Trillian april 29, 2011 kl. 8:56

Ja byt nu!!! Själv undviker i möjligaste mån att köpa kött förpackat i skyddad miljö sen jag läste om det i Mats-Eric Nilssons böcker. Det är skönt när det finns människor som dig och Mats-Eric som får upp ögonen på oss vanliga människor.

Svara

Louise Konsumentkoll april 29, 2011 kl. 11:34

Trillian: Tack för beröm! Jag letar numera också efter vakuumförpackat i butikshyllorna. oftast får man skiva det själv, men det är ju inte så himla svårt. Nu väntar vi med spänning på livsmedelskedjornas nästa drag och hoppas på det bästa!

Svara

Louise Konsumentkoll april 29, 2011 kl. 11:45

Martin: ¨Håller verkligen med dig om sockret. Före 2003 fanns överhuvud taget ingen diskussion om sockerintag i samband med övervikt. Då hade vi ett stort seminarium ”Flytande godis ( dvs läsk) och andra godsaker” som satte fokus på bland annat den ökande läsk och godiskonsumtionen. Media hakade på och så var bollen i rullning. Har för mig att sockerintaget var som högst 2003- 2004 med drygt 42 kg per person och år, det mesta inbakat i livsmedel och inte som förr, som tillsatt socker när man syltatde, saftade och bakade i hemmen. Sedan dess har sockerkonsumtinen sjunikt något, vi dricker bland annat mindre läsk och saft. Senast jag såg en siffra låg den på drygt 40 kg per pers och år. För övrigt på samma nivå som vår konsumtion har legat sedan 60-talet.
Glad Valborg!
Fettdebatten vill jag inte ge mig in i, den är för infekterad. Eftersom jag inte är något proffs så håller jag mig till vad de flesta inom vetenskapen säger i dag, att hårda fetter som mättat fett och transfetter inte är bra för hälsan, men att man gärna ska äta fett, i form av nötter, raps-och olivolja, fet fisk m m. Vi får väl se vem som får rätt i framtiden.

Svara

martin november 12, 2016 kl. 13:12

Om man vill vakuumförpackad hemma, vilken vacuumpåse ska man köpa. Jag vet att några fabrika lägger inuti påsarna tillsatser i pulver form. Vilken påse så det finns ej risk för att plasten/giftiga ämne i filmen vandrar (migrerar) ej över till kött.

Svara

Louise Konsumentkoll november 12, 2016 kl. 13:54

Martin: Sorry, jag vet inte.

Svara

Lämna en kommentar

Tidigare inlägg:

Nästa inlägg: