≡ Menu

Ta tillvara på grisblod, köttmjöl och benmjöl

I går debatterade jag förbudet mot kött – och benmjöl i djurfoder och att  grisar ges foder bestående av blod från gris med jordbruksminster Eskil Erlandsson i SVTs Aktuellt.  Klicka här för att se klippet, och hoppa fram 10 min och 20 sek.

Stig Widell, Jordbruksverkets man, upplyste mig i går om att EU faktiskt håller på att se över hela smittskyddsbekämpningen av galna-kosjukan, dvs av prionsjukdomarna BSE och TSE, där bland annat förbudet mot kött och benmjöl ingår som en strategi.

Så bra tycker jag. Jag vidhåller att det är ett enormt resursslöseri att använda högvärdigt protein att elda värmeverk med. Går det att få fram ett säkert, certifierat kött – och benmjöl så bör det ske raskt.

När jag började gräva igen i frågan så hittade jag en krönika jag skrev för tidningen Mersmak i ämnet år 2003. Intresserad? Krönika februari 2003 köttmjöl

Comments on this entry are closed.

  • Affi 23 juni 2010, 17:53

    Vill bara tala om att du gör dig i televisionsapparaten när du debbaterar!

  • Affi 24 juni 2010, 10:41

    Bra att du tryckte på om att se över frågan igen!