Tack för EAT Stockholm Food Forum

av Louise Konsumentkoll den 07 juni 2014

eat-orangeDet är mycket spännande man får vara med om. Tillbringade två dagar på EAT Stockholm Food Forum förra veckan där de stora framtidsfrågorna diskuterades.  Det går inte att göra en sammanfattning. Dagarna var fyllda av så många intryck, så mycket fakta, så många bra talare, så mycket engagemang och så många möten. Och så mycket god och hållbar mat.

Ett stort varmt tack till Stordalen foundation, alla sponsorer och inte minst Gunhild Stordalen och Johan Rockström som tagit initiativ till EAT och samlat företag, politik och vetenskap för att tillsammans diskutera hur vi ska kunna försörja en växande befolkning med hälsosam mat, producerad på ett hållbart sätt och tillika få hejd på växthuseffekten samt minska fetman och undernäringen bland jordens befolkning. Här är bara några ytterst få av mina anteckningar från talarna:

  • Det behövs stora satsningar i infrastruktur för att få fram mat, i vägar, lager, bra bevattningssystem. En stor potential för företag som vill investera i utvecklingsprojekt i utvecklingsländerna.
  • År 2100 kommer 80 procent av världens befolkning att leva i Asien och Afrika
  • Småbrukare i Malawi har genom investering kunskap, utsäde, gödning, lagring och smart bevattning kunnat öka produktionen av livsmedel 2,5 gånger, och sin inkomst med 560 procent.
  • Företag måste lära sig ”to make money in a diffrent (sustainable) way”
  • Mycket har blivit bättre på många ställen i världen, utbildningsnivån har höjts, barnadödligheten minskat, antal barn per familj gått ner. Detta vet inte svenska folket om. Sagt av Hans Rosling.
  • Bill Clinton, en av talarna, är vegan sedan tio år.
  • Oljeindustrin är mycket skickliga att ta hand om varenda fraktion av sin råvara, till bränsle, plast, kemikalier med mera, med mera. Lika skicklig måste livsmedelsbranschen bli. Vi måste utvinna protein, kolhydrater och mikronäringsämnen ur restprodukter som blast och annat som inte används i dag.
  • ”The foodindustries are the new tobacco” , d v s orsakar död genom att marknadsföra ohälsosam mat (!).
  • Sluta att tala om företagens sociala ansvar, CSR, som en sak för sig. Det måste integreras i varje företagsbeslut. De ekonomiska riskerna är enorma om företagen sitter still i båten. Klimatförändringar leder bland annat till livsmedelspriser som rakar i höjden, vilket bidrar till social oro etc etc.
  • Tata- indiskt företag- har utvecklat en billig vattenreningsanläggning för hushållen som renar vattnet till 99 procent genom att använda kli, en restprodukt för spannmål, tillsammans med nanosilver.
  • 65 procent av orsakerna till att människor dör för tidigt finns i vår livsstil och matvanorna. För lite frukt och för mycket salt ligger  etta och två på den globala risklistan.
  • Utveckla god, spännand växtbaserad mat! Hög köttkonsumtion är alldeles ohållbar avseende hälsa, klimat och miljö
  • Här kan man lyssna på några av föredragen

Tidigare inlägg:

Nästa inlägg: