≡ Menu

Tack för EAT Stockholm Food Forum

eat-orangeDet är mycket spännande man får vara med om. Tillbringade två dagar på EAT Stockholm Food Forum förra veckan där de stora framtidsfrågorna diskuterades.  Det går inte att göra en sammanfattning. Dagarna var fyllda av så många intryck, så mycket fakta, så många bra talare, så mycket engagemang och så många möten. Och så mycket god och hållbar mat.

Ett stort varmt tack till Stordalen foundation, alla sponsorer och inte minst Gunhild Stordalen och Johan Rockström som tagit initiativ till EAT och samlat företag, politik och vetenskap för att tillsammans diskutera hur vi ska kunna försörja en växande befolkning med hälsosam mat, producerad på ett hållbart sätt och tillika få hejd på växthuseffekten samt minska fetman och undernäringen bland jordens befolkning. Här är bara några ytterst få av mina anteckningar från talarna:

 • Det behövs stora satsningar i infrastruktur för att få fram mat, i vägar, lager, bra bevattningssystem. En stor potential för företag som vill investera i utvecklingsprojekt i utvecklingsländerna.
 • År 2100 kommer 80 procent av världens befolkning att leva i Asien och Afrika
 • Småbrukare i Malawi har genom investering kunskap, utsäde, gödning, lagring och smart bevattning kunnat öka produktionen av livsmedel 2,5 gånger, och sin inkomst med 560 procent.
 • Företag måste lära sig ”to make money in a diffrent (sustainable) way”
 • Mycket har blivit bättre på många ställen i världen, utbildningsnivån har höjts, barnadödligheten minskat, antal barn per familj gått ner. Detta vet inte svenska folket om. Sagt av Hans Rosling.
 • Bill Clinton, en av talarna, är vegan sedan tio år.
 • Oljeindustrin är mycket skickliga att ta hand om varenda fraktion av sin råvara, till bränsle, plast, kemikalier med mera, med mera. Lika skicklig måste livsmedelsbranschen bli. Vi måste utvinna protein, kolhydrater och mikronäringsämnen ur restprodukter som blast och annat som inte används i dag.
 • ”The foodindustries are the new tobacco” , d v s orsakar död genom att marknadsföra ohälsosam mat (!).
 • Sluta att tala om företagens sociala ansvar, CSR, som en sak för sig. Det måste integreras i varje företagsbeslut. De ekonomiska riskerna är enorma om företagen sitter still i båten. Klimatförändringar leder bland annat till livsmedelspriser som rakar i höjden, vilket bidrar till social oro etc etc.
 • Tata- indiskt företag- har utvecklat en billig vattenreningsanläggning för hushållen som renar vattnet till 99 procent genom att använda kli, en restprodukt för spannmål, tillsammans med nanosilver.
 • 65 procent av orsakerna till att människor dör för tidigt finns i vår livsstil och matvanorna. För lite frukt och för mycket salt ligger  etta och två på den globala risklistan.
 • Utveckla god, spännand växtbaserad mat! Hög köttkonsumtion är alldeles ohållbar avseende hälsa, klimat och miljö
 • Här kan man lyssna på några av föredragen

Comments on this entry are closed.

 • Gunnela 08 juni 2014, 8:38

  Det som förvånade mig och andra var det bristande intresset från media. Här fanns det mest fantastiska spännande personer samlade. Jag hade ingen sponsor och var inte beredd att betala 9000 för att komma med. Jag har avlyssnat några av anförandena och fastnade för Prof Tim Lang City University London, ”Jakten på billig mat är det värsta som hänt. De fattiga behöver billigare mat och de rika behöver dyrare mat. Hållbara kostråd är vad som behövs, men de finns inte. När Livsmedelsverket tog fram sådana för några år sedan, tvingade EU Sverige att dra tillbaka dessa”.
  Förrutom vår gemensamma vän Christina Greko SVA som talade om ”Antibiotika är en ändlig resurs”. Jag konstaterade med glädje att hon speciellt pekade ut svensk kyckinguppfödnings extremt låga antibiotikabehandling.

  • Louise Konsumentkoll 08 juni 2014, 9:52

   Gunnela: Bra att du påminde mig om Tim Lang. När han talade deltog jag i en workshop. Ska genast lyssna på nätet. Tack och lov för internet! I love.
   Apropå medietystnad. Ja, ingen refererade EAT i svenska medier vad jag minns, däremot var norsk TV där. Det beror säkert på att EAT hölls måndag- tisdag efter EU-valet och alla var väl upptagna med det…

Nästa inlägg:

Tidigare inlägg: