Tempeh – den nya kvargen?

av Louise Konsumentkoll den 13 april 2015

Product-Tempeh-Garden-VeggieProtein är superhett och nu dyker möjligen tempeh upp som det nya heta. Livsmedlet har alla trendfaktorer rätt. Vegatariskt, proteinrikt, ”äkta och naturligt”, inga tillsatser, bekvämt – går att äta direkt från förpackningen eller som snabbstekt, grillat eller marinerat – och fermenterat/syrat = lactobaciller/mjölksyrabakterier = superhett- trodde jag. Tills en uppmärksam läsare, se kommentar, meddelade jag att den probiotika som refereras till i artikeln inte alls är laktobaciller utan mögelsvamp. Kanske inte lika hett 🙂

Företagens marknadsförare ligger i startgroparna och hoppas på försäljningssuccé typ chiafrön och annat som har stigit som en raket på trendhimlen.

Hur tempeh smakar? Ingen aning. Men med rätt marknadsföring går allt att sälja nuförtiden. Finns det någon som egentligen gillar chiapudding, till exempel? Handen på hjärtat?

{ 2 kommentarer… läs dem nedan ellerlägg till en }

Eva april 13, 2015 kl. 15:34

Hej Louise, tempeh är fermenterat med hjälp av mögelsvampen Rhizopus och inte Lactobacillus. Det smakar inte jättegott, varken köpt eller egen gjord. Hett tips är att överdosera marinaden och servera en smakrik sås till.

Hälsningar Livsmedelsagronomen Eva och mikrobiologen Elli

Svara

Louise Konsumentkoll april 13, 2015 kl. 16:04

Eva: Tack! Trodde i min enfald att probiotika som det refereras till i artikeln handlar om mjölksyrabakterier…-eller?
Blir inte så jättesugen när jag läser om Rhizopus…
http://en.wikipedia.org/wiki/Rhizopus

Svara

Lämna en kommentar

Tidigare inlägg:

Nästa inlägg: