Trafikljus – bra hjälp för hälsan

av Louise Konsumentkoll den 18 september 2012

På så gott som alla livsmedelsförpackningar i Storbritannien skyltas med ”trafikljusmärkning”. Grönt, gult och rött ljus beroende på hur mycket eller litet fett, mättat fett, socker och salt det är i produkten. Tydligt och bra hjälpmedel för kunder som vill äta hälsosamt. Bryr man sig inte behöver man ju inte titta på symbolerna. Kalorier anges också.

I Sverige har många livsmedelsföretag infört så kallad GDA-märkning på förpackningarna. Möjligen bra för näringsnördar som vill grotta ner sig i siffrorna. De visar näringsvärden i procent av det rekommenderade intaget. Inga färger, knepigt att läsa ut och ganska knäppt! Förutom på enportionsrätter, där fungerar det någorlunda när man lyfter fram kalorier per portion på framsidan av förpackningen.

Nu är det hög tid att påverka industri och handel i Sverige så att de också inför trafikljus. Fungerar förvånansvärt bra som snabb information i butik.

Jag vill ha trafikljusen i cirkel, mycket lättare att läsa än när de står på rad. Det ger på något sätt en helhetsbild av hur nyttigt- eller onyttigt livsmedlet är. Eller hur?

{ 5 kommentarer… läs dem nedan ellerlägg till en }

Affi september 18, 2012 kl. 19:54

Bra, jag ska kolla upp hur de som behöver ha det lättläst vill ha det, i cirkel eller på rad! Jag återkommer om jag får koll på det.

Svara

Louise Konsumentkoll september 19, 2012 kl. 16:23

Affi: Bra!Tack för hjälpen. Rapportera!

Svara

Gunnela september 19, 2012 kl. 8:25

Jag håller med Louise. Men frågan är vad som händer med nyckelhålet som fortfarande är välkänt hos många konsumenter. GDA- märkning är ju rena nojan. Den är ju till för att låta livsmedelsindustrin att glida undan i fettdebatten. Jag är förvånad över att EU-kommissionen köpte livsmedelsindustrins lösning på problemet.

Svara

Louise Konsumentkoll september 19, 2012 kl. 16:24

Gunnela: Tror att EU kommissionen håller på att fundera på frågan, dvs att den ännu inte är helt död.

Svara

Ola Thorsen oktober 7, 2012 kl. 11:53

Trafikljusmärkning av produkter är den märkning som är absolut enklast för alla konsumentkategorier att förstå och ta till sig – det har flera internationella undersökningar visat.

Den konsument som redan idag vill prova ett system baserat på trafikljusmärkning av produkter rekommenderas att testa den svenskutvecklade appen SHOPGUN som finns för både Android och iPhone. Finns på http://www.shopgun.se.

Svara

Lämna en kommentar

Tidigare inlägg:

Nästa inlägg: