≡ Menu

Trött på krukodlade kryddor

Jäkligt trött på vissa krukodlade kryddor, framförallt mynta och i viss mån koriander. För 20 spänn, minst, får man några tunna stjälkar mynta med några pytteblad på. Ska det bli någon  smak på en maträtt för fyra personer så får man köpa tre krukor. Inte får man ihop så mycket smak på en kruka koriander heller för den delen. Gäller säkert andra kryddor också. Basilikan svarar för sig någorlunda.

I går handlade jag en rejäl knippa mynta och en rejäl knippa koriander för 15 kronor styck i  en butik. Nej, det var inte Coop, kryddorna var inte ekologiska och säkert inte svenskodlade heller. Men jag fick många och rejäla blad, se bilder. Räknar man resursåtgång i form av jord, näring, energi och klimatpåverkan per kilo blad blir jag inte inte förvånad om myntaknippet kommer ut bättre än krukan. Vad gäller bekämpningsmedel ligger knippet säkert hopplöst i lä. Men ändå.

En uppmaning till Coop och andra är att se till att vi får slipper att betala dyrt för spetiga färska kryddor i butikerna. Och ja, jag vet att det inte är rätt säsong för färska kryddor, men krukan med mynta är så gott som lika slankig på sommaren. Gör något! Mynta växer som ogräs i rabatten så så himla svårt kan det väl inte vara? Eller?

Förresten ska jag frysa in lite mynta och koriander och se om de är lika goda frysta som färska. Kan vara en idé. Inte minst på sommaren och spara till vintern. Rapporterar.

————

PS Blev nyfiken, ringde krukodlaren Spisa.se och frågade varför det ser ut som det gör. Intressant. Bland annat handlar det om att mynta odlas som stickling och tål inte etylengas. Förvaras den ihop med frukt och grönt som avger etylengas tappar myntan blad. Knippena som jag köpte i går flygfraktas hit- inte bra- troligen från Israel, Spanien eller kanske Portugal. 

Får fundera vidare på mig och myntan. Skulle aldrig köpa jordgubbar mitt i vintern, men färska kryddor är svårt att avvara… Inte minst om man som jag är överförtjust i asiatisk mat.

Nästa inlägg:

Tidigare inlägg: