≡ Menu

Tufft Coop Italia kampanjar mot flaskvattnet!

I Italien köps och dricks massor med buteljerat vatten. Något som bland andra Coop i Italien tjänar pengar på. Trots det går Coop Italia ut i en kampanj mot flaskvattnet. Budskapet är ” Har du tänkt på hur långt vattnet har färdats innan det hamnar i ditt glas”.

41 butiker har informerat om kvaliten på kranvattnet i deras kommuner och gjort kemiska analyser av vattnet, och fler ska det bli. Syftet är att ge konsumenterna vägledning om de ska prioritera flaskvattnet eller lika gärna kan dricka kranvatten.

– Vi tycker att det är vår plitkt att ge konsumenten möjlighet till medvetna val. Man ska veta vilket vatten man väljer och skälet för det” säger Isa Sala som är chef för medlems- och konsumentverksamheten vid Coop Estense. Vi beslutade att informera om kvaliten på det kommunala dricksvattnet, ett beslut som går hand i hand med företagets principer att arbeta för bra miljöval och medveten konsumtion.”

En som inte är så förtjust är Ettore Fortuna, ordförande i Mineracqua som är branschorganisationen som  representerar 80 procent av marknaden för buteljerat vatten i Italien. Han anser att Coop har analyserat alldels för få ämnen i kranvattnet och att det inte går  att jämföra kranvatten med mineralvatten.

Italienare drack 190 liter buteljerat vatten per person och år 2006. I Sverige drack vi 29,3 liter per person samma år. År 2010 har konsumtionen minskat till 22 liter. Bland annat till följd av Konsumentföreningen Stockholms rapport ”Vatten på flaska- en onödig lyx” . Fakta som gav många en tankeställare.

Comments on this entry are closed.

  • Lindha Johansson 12 mars 2012, 8:27

    Det är helt sant, det går inte alls att jämföra kranvatten och mineralvatten; jag har alltid känt stor skillnad och nästan alla mineralvatten är godare än kranvatten. Bordsvatten är ju samma sak som kranvatten, det slösar jag inga pengar på! Men för min del är det kolsyran som spelar störst roll.

    Det som verkligen stör mig är att ”alla” inbillar sig att kranvattnet i Sverige är perfekt och det godaste man kan dricka. Inte i min kommun i allafall. När jag flyttade hit 2001 fick vi börja köpa vatten på flaska. Det var verkligen jobbigt eftersom jag i stort sett bara dricker vatten och det blev en väldigt stor utgift för oss. Då blev jag även beroende av kolsyra!

    Grundvattnet är helt enkelt för dåligt, särskilt under varma sommarmånader. Då spelar det ingen roll om man har en kolsyremaskin. Sedan dess har kommunen satsat pengar på bl a reningen, men det smakar fortfarande mögel, dy, klor, andra kemiska ämnen osv, ibland under flera månader i sträck. Kommunen har fortfarande inte hittat en tillräckligt bra grundvattentäkt.