≡ Menu

Tuggummibluffen

Visst ser påsarna lika stora ut? Och de kostar lika mycket, 15.95 kronor. Men innehållet skiljer vid en närmare titt. Påsarna innehåller från 15 till 25 bitar. På Extrapåsarna anges antalet klart och tydligt när man väl hittar siffrorna, V6 har pyttesiffror  uppe i högra hörnet och på Läkeroltugget får man leta sig fram till baksidan och läsa ”17 bitar.” Jämförpriset är detsamma, 530 kronor kilot förutom Extra White som kostar 457 kronor kilot!

Jag har varit en storkonsument av tuggummi och aldrig tänkt på att påsarna innehåller olika många tuggummin och därmed i pris per bit. Stor sak? Nej kanske inte. Men vi köper tuggummin för över en miljard kronor per år och hela kategorin ”uppfräschare” som också inkluderar halstabletter, för nästan det dubbla. Och det är en marknad som växer.

Att få ett jämförpris per bit på etiketten i hyllan är väl inte att begära för mycket?

Här är styckpriserna: Extra liquid: 1,06 kr/bit, Läkerol 0.95 öre/bit, Extra professional och V6 Dental 0,75öre/bit, Extra white 0.64 öre/bit.

Lite tuggummihistoria, artikel i E 24.  

PS 8/3 2012. Nu har jag fått svar från Konsumentverket. Och ja, det verkar som om tuggummi ska ha jämförpris per bit vilket verkar klokt. Så här skriver Konsumentverket:

I Konsumentverkets föreskrifter om prisinformation KOVFS 2012:01 framgår i 7 § p.1 att ”För varor som säljs i förpackningar med flera enheter som konsumeras styckevis beräknas jämförpriset i samma måttenhet som för den enskilda varan.”  (Alltså kr/st.) I Konsumentverkets vägledning om prisinformation exemplifieras detta genom tepåsar. I vägledningen från 2008 anges även förpackningar med glasspinnar och ägg som exempel. Man borde därför kunna anse att detta även ska gälla för de tuggummiförpackningar som du påtalat.

 

 

Comments on this entry are closed.

 • retreat 06 mars 2012, 14:12

  Det är för att jämförelsepriset enligt lag ska anges i kilo.

  Sen känns det som att det bör finnas viktigare saker att göra än att gnälla över tuggummi på en blogg.

  • Louise Konsumentkoll 06 mars 2012, 14:35

   Retreat: Håller med, vissst finns det viktigare saker. Men nu funderade jag över detta, ibland har man inte så stora visioner…
   Håller på att kolla med Konsumentverket vad som gäller. Enligt vägledningen till prisinformationslagen så gäller följande ”För varor som säljs i förpackningar med flera enheter som konsumeras styckevis beräknas jämförpriset i samma måttenhet som för den enskilda varan.
   Men det finns undantag: ”Det finns undantag för när jämförpris inte behöver anges på varor. Detta gäller till exempel vid förpackningar av varor som innehåller mindre än 50 g eller 50 ml, förpackningar som innehåller flera olika varor, samt för varor som säljs huvudsakligen för sina kosmetiska egenskaper. Undantaget gäller även i övrigt om en produkts karaktär är sådan att ett jämförpris enbart skulle skapa förvirring eller sakna betydelse.”

   Påsarna innehåller ca 30 gram så egentligen skulle det inte behövas ens ett kilopris om jag förstår rätt. Vi får se vad Konsumentverket säger.

   • Louise Konsumentkoll 08 mars 2012, 11:43

    8/3: Kolla mitt PS i blogginlägget. Tuggummin ska ha jämförpris per styck enligt Konsumentverket

 • Affi 07 mars 2012, 7:00

  Jag handlar på apoteken i storpack, den gången jag kollade gjorde det mycket på priset/styck jämfört med ute i handeln.

 • Gunnela Ståhle 07 mars 2012, 13:27

  Intressant! Jag är också tuggummikonsument sedan jag slutade röka 1994! Förpackningarna har inte ändrats i storlek, men för en tid sedan fick jag tydligt känslan att antalet tuggummin minskat i förpackningen. Det ligger och skvalpar i botten. Nu är jag lurad igen tänkte jag.Försöker också köpa storpack.