Två konstiga politikeruttalanden om kött

av Louise Konsumentkoll den 08 februari 2016

PS 9/2: Läs Sven-Erik Buchts uttalande. Lite mindre konstigt, men ändå…

8/2 Två konstiga uttalanden från politiker i dagarna.

KöttLandsbygdsministern säger att det inte är något miljöproblem med vår höga köttkonsumtion i radions ”Matens Pris” och han vet inte heller att vår köttkonsumtion har galopperat de senaste decennierna. Hoppas att intervjun gjordes för mycket, mycket länge sedan och är hårt klippt. Annars är det ett riktigt bekymmersamt uttalande från en landsbygdsminister. Det stora matsvinnet och den galopperande köttkonsumtionen i Sverige och världen är ett jätteproblem ur en mängd aspekter. Men låt oss för enkelheten bara ta ett. Växthusgaserna.

Sedan påstår Carl B Hamilton, politiker i Liberalerna, läs artikeln på DN debatt.att anledningen att många i Sverige vill se mer svenskt kött i butikerna och att politiker nu också propagerar för ursprungsmärkning på restauranger är rädslan för att utländskt kött skulle vara riskabelt ur hälsosynpunkt. Nej, så är det inte. Här är några anledningar till att många av oss gärna ser en minskad import och ökad konsumtion av svenskt kött.

1. Den svenska djuromsorgen. Även om det finns ett och annat att förbättra här också.

2. Arbetstillfällen på landsbygden

3. Biologisk mångfald och öppna landskap

4. Låg användning av antibiotika i djurproduktionen.

5. Om fler efterfrågar svenskt kött får svenska bönder bättre betalt och kan fortsätta att investera i bra stallar,teknik och god djuromsorg. Se bara till att de inte blir överproduktion. Då sänks priserna igen.

Att utländskt kött skulle vara speciellt farligt tror jag det är få som tror. Att bönder i många länder- dock ej alla- häver i sina djur antibiotika ökar risken för resistenta antibiotikastammar i samhället som sådant. Men det finns ingen antibiotika i själva köttet. Det får det inte vara, det finns karenstider och kontroll vid slakterierna, både i svenska och utländska. Detta bör man vara mycket mer tydlig med i medierapporteringen. Poäng till Carl B.

Att sedan kött från bland andra USA och Australien kan vara mycket godare och mörare än svenskt ger jag också Carl B Hamilton helt rätt i. Där finns mycket mer att göra.

9/2 Kommentar från Jordbruksverket på Carl B Hamiltons inlägg: http://www.jordbruksverket.se/pressochmedia/debattartiklar/debattartiklar/hallbarfrihandelbyggerpakunskap.5.2038f591152c1a928a7a0f9b.html

 

 

Tidigare inlägg:

Nästa inlägg: