Uppföljning på Dilemmat om konserveringsmedel i sylt

av Louise Konsumentkoll den 03 juni 2010

Här kommer en liten återkoppling till gårdagens Dilemma om konserveringsmedel i sylt, som ni kan läsa om här. Till dags dato har nästan 400 personer lämnat sina synpunkter. Så här blev resultatet av vårt ”Dilemma”.

  • Hälften av er läsare föredrar ekologisk sylt, utan konserveringsmedel.
  • En fjärdedel vill hellre ha sylt med konserveringsmedel ,som då har längre hållbarhet.
  • Ytterligare en fjärdedel tycker inte att det spelar så stor roll, valet beror på andra faktorer som smak, pris och kvalitet.

Försäljningssiffrorna på Coop skiljer sig en del från vad våra läsare har röstat fram. I runda slängor så är enbart 20 % av den sylt som säljs ekologisk. Resterande försäljning av sylt som då är 80 % innehåller alltså konserveringsmedel.

Först bör det påpekas, eftersom den del har undrat, att det ekologiska regelsystemet tillåter endast några få tillsatser för att man vill erbjuda så ”rena” produkter och naturliga  råvaror som möjligt. Dessutom finns det indikationer på att vissa personer kan vara överkänsliga för bland annat konserveringsmedel.

Det är många som har kommenterat att er egen hemmagjorda sylt, utan konserveringsmedel, håller mycket längre än 2-3 veckor i öppnad burk  innan den möglar.

Mögelsporer finns överallt. Om man är försiktig med sylten, och inte har den i rumstemperatur med öppnat lock eller i skål så att den utsätts för  de mögelsporer som naturligt finns i luften så kan den hålla längre. Likaså om man alltid tar sylt med ren sked,alltså med få bakterier.

En viktig faktor för sylters  hållbarhet är också sockerhalten. Hög sockerhalt, över 50 procent gör sylten mer hållbar. Men eftersom många av oss inte vill ha så mycket socker i sylten, så ligger ofta köpsylt på 40 – 45 % socker. Hemmagjord kan ha mer.

Är det så att sylten har blivit ytligt mögelskadad och den har sockerhalt över 50 % så kan man ta bort det översta lagret och lite extra för säkerhets skull. Då är det okej att äta resten.

Vi kommer att göra en lite undersökning där vi testar hur länge sylt håller med och utan konserveringsmedel, så återkommer vi med en rapport lite längre fram. Enligt de sylttillverkare vi har talat med är  hållbarheten oftast- dock ej alltid- omkring 2-3 veckor efter burken är öppnad, lite beroende på vilket bär det handlar om. Om man inte är väldigt försiktig med syltburken. Blåbärssylt är mest känslig.

Tidigare inlägg:

Nästa inlägg: