≡ Menu

Uppföljning på dilemmat om kort datum i butikshyllan

Idag börjar vår serie om fyra ”Dilemman” som kommer presenteras och behandlas under veckan. Kom tillbaka till bloggen varje dag så kan du rösta och ta del av uppföljning av föregående ”Dilemma”. Vi kommer även att rapportera ifrån Kungsträdgården och Smaka på Stockholm där vi kommer att befinna oss. Kom gärna förbi!

Tack alla ni som röstade i förra Dilemmat. Det är en rungande majoritet som har en positiv inställning till att det kan finnas varor med kort datum till nedsatt pris där ni brukar handla. 97 % gillar det.

När vi frågade om ni själva kunde tänka er att köpa vissa sorters varor var svaren inte lika samtydiga. Minst benägen är ni konsumenter att köpa bröd om det är en dag till bäst före-datum.

49 % säger sig vara villiga att köpa brödet. Fler än 1400 personer har röstat och resultatet ser ut som följer.

Vi tillfrågade Coop om hur de resonerar och fick ett svar och har även en video med Coops miljöchef. OBS videon är filmad under ett seminarium och är därför inte ett direkt svar på dilemmat.

Så här svarar Coop som reaktion på vårt ”Dilemma”

”För oss känns det aldrig bra att slänga några varor. Vår ambition är att ha den mängd varor i våra butiker som motsvarar kundernas önskemål och köp. Tyvärr är det inte alltid möjligt eftersom det är många variabler som styr vad och hur mycket man handlar, allt från väder, konkurrenternas erbjudande eller vilken mat som lagas i TVs olika matprogram.

Därför har vi lite olika lösningar för att minimera det som kastas. I vissa butiker sänker man priset på de varor som har fått ett kort bäst före datum, medan andra butiker använder dessa varor i restaurangerna eller lagar till färdiga rätter som säljs i butiken. För oss är det alltid en förlust att kasta varor, ekonomiskt men framförallt en miljömässig förlust.”

Matsvinnet diskuterades på vårt seminarium ”Maten som försvann” mer material ifrån den dagen hittar du här.

Comments on this entry are closed.

  • Robert Hållén 02 juni 2010, 9:55

    I vår familj vill vi ha färskt bröd – då vi äter det, vilket vi inte gör numera så ofta och vi avstår hellre att köpa bröd om det inte finns färsk i hyllan

  • Pernilla 02 juni 2010, 20:10

    Ja, det är mycket stor skillnad på bröd som är dagsfärskt och bröd som legat några dagar i hyllan. Att köpa bröd som håller på att gå ut skulle inte falla mig in, det skulle ju inte gå åt. Sämsta köpet är det man inte använder!

  • Jerry Gabrielsson 14 april 2014, 21:19

    Beträffande bröd så bakar vi alltid vårt eget bröd har gjort detta i 10 år, då får vi färskt bröd och dessutom vet vi vilka ingredienserna är.