≡ Menu

Ut med burhönsen i Coop

Bild ekocentrum.seCoop slutar sälja ägg från höns i  burar. Bra tycker vi i Konsumentföreningen Stockholm och på tiden. Föreningen och inte  minst många av våra förtroendevalda har varit aktiva och engagerat sig för att få bort ägg från burhöns på hyllorna.

Alla intensiv äggproduktion har för och nackdelar. Frigående  system är inte optimala för hönan de heller. Men föreningen har bedömt att att de frigående systemet generellt ändå är bättre för hönorna än de inredda burarna.

Bäst har ekologiska hönor. Under förutsättning som vid all djurproduktion att de hålls av skickliga bönder med gott djuröga. Ekologiska höns har har möjlighet att gå ut när det är bra väder och de hålls i mindre flockar på större ytor.

Comments on this entry are closed.

 • Gunnela 11 april 2014, 11:25

  Jag köper själv ägg från frigående höns eller ekologiska. Det finns som du säger risker med frigående system, men trots allt kan hönsen bete sig mer naturligt. För det europeiska djurskyddet är detta en hjärtefråga. Vid olympiaden i London serverades inga burhönsägg tack vare RSPCA (engelska djurskyddet). Djurskyddet Sverige har tagit fram en broschyr som ger oss konsumenter möjligheten att välja.
  http://www.djurskyddet.se/media/143718/aggaffisch_2014.pdf

 • Margareta Dahlner 13 april 2014, 8:03

  hej
  det var bra jobbat lämpligt då vi har aktivitet i butik så marknadsför vi gärna denna glada nyhet för hönsen!

 • Affi 14 april 2014, 8:37

  Härligt, jag har sett att det är fler kedjor som också gör så!

  • Louise Konsumentkoll 14 april 2014, 9:00

   Affi: Livsmedelskedjor som Hemköp och Prisextra har också tagit bort burhöns, men inte en hel koncern som Coop. Coop Konsum och Nära har inte sålt burägg på många år och nu tas alltså buräggen bort i resten av butikerna. Ägg från höns i bur står bara för 3 procent av försäljningen totalt i Coop, så kunderna har i princip redan valt bort dem.

 • Jerry Gabrielsson 17 april 2014, 8:14

  Beträffande frigående höns
  1. Vem kan ge en juridisk definition vad är frigående
  2. När man säger frigående vilka är frigående?
  3. Var värper dess höns sina ägg?
  4. hur många timmar på dygnet är man frigående?
  5. Är hönsen frigående året runt oavsett väder och temperatur?

 • Gunnela 18 april 2014, 9:24

  I Sverige och i EU finns regelverk och märkning av olika inhysningsystem för höns. Hönsen värper i reden, något som är krav i svenks lagstiftning sedan 1993 och i EU-lagstiftningen. Ekologiska höns måste ha tillgång till utevistelse. Bäst att leta på Jordbruksverkets hemsida eller hos svenskaagg.se

 • Allmogesson 18 april 2014, 17:36

  Jag kan ha fel, men som jag förstår så är det system som COOP har bestämt sig för att slänga ut inte ett förbjudet system i EU. Nu är det COOP:s fullständiga frihet att sälja det man vill. Men COOP fortsätter att sälja fläsk från grisar i Danmark som föds upp på ett förbjudet sätt bara för att det är litet billigare. Så har det varit under lång tid tillbaka och nu finns det inte svenskt fläsk som klarar en självförsörjningsgrad på långt när.
  Detta är dubbelmoralens rätta ansikte.

 • Allmogesson 10 maj 2014, 22:32

  Hur är det, fortsätter COOP att sälja i Sverige förbjudet producerat fläsk fortfarande från EU eller har man nu kontroll på det här?

  • Louise Konsumentkoll 11 maj 2014, 9:29

   Allmogesson: Ska kolla med Coop, men vad jag vet har man tydliga leverantörskrav för det importerade grisköttet. Denna vecka är det i stort sett enbart svenskt kött i annonsbladet för Coop Forum.