≡ Menu

Väck med farliga kemikalier i klädkedjan- H&M i täten

H&M har som mål att få bort skadliga kemikalier vid klädtillverkning till år 2020. Så himla bra. Och kan H&M så kan andra…

I veckan träffades ett tjugotal representanter för modeindustrin, återvinningsindustrin, forskare, insamlings/ välgörenhetsorganisationer och konsumentrepresentanter ( det vill säga jag) för att diskutera hur alla kläder och textilier som vi köper och slänger kan tas tillvara och få ett längre liv. Till nytta för miljön, förstås. Alla inser att vi måste hushålla med resurser och att det inte går i längden att köpa och slänga material som det har åtgått massor av vatten, kemikalier, energi och annat för att producera. Och att det är fullständigt ohållbart på sikt att  kemikalier som är skadliga för hälsa och miljö åker rätt ut i naturen och förgiftar allt i dess väg.

På mötet såg vi bland annat sen skojig film från Stena Recyclins lumpfabrik på 1950-talet. Då tog man tillvara varenda trasa, antingen för att göra nya plagg, mattor eller annat eller också så rev man sönder fibrerna, sorterade och pressade ihop till filtar, madrassfyllning osv. Klokt. Det behöver vi komma tillbaka till i stället för att bränna upp massa textil som vi gör i dag.

Och välgörenhetsorganisationerna får bara in en bråkdel av alla bra plagg som vi sorterar ut från våra gardrober. De vill ha fler! De säljer kläderna vidare, i Sverige eller på världsmarkanden och för pengarna de tjänar gör de stor nytta!  Fler insamlingscontainrar på fler platser behövs. När vi rensar våra proppfulla gardrober ska det vara enkelt för oss att lämna paltorna vidare där de gör nytta. Inte sant?

Comments on this entry are closed.

  • Affi 23 september 2011, 6:51

    Heja, detta gillar jag! Fler ställen att lämna in saker för återvinning vore toppen och då inte bara kläder utan en massa andra saker också. Det behövs enkla system annars använder inte vi vanliga människor det, vi är nog helt enkelt lite lata.