≡ Menu

Vad är det för fel på Mamma Scans köttbullar?

Läste en väldigt konstig artikel i DN förra veckan, ”Kunskapen om mat brister”. Företaget Middagsfrid har låtit göra en undersökning som bland annat visar att hälften av svenska befolkningen inte rubricerar Falukorv som ett halvfabrikat, och ganska många tycker inte heller att tortellini är ett halvfabrikat. Därför är kunskapen om mat dålig menar DN.

Jag ska tala om att innan jag började på det här jobbet så visste inte heller jag rakt av vad halvfabrikat var. Man kan väl vara bra på mat ändå – eller?

Hyggliga Kicki Theander, VD för Middagsfrid, skickar mig hela undersökningen. Och på Middagsfrids hemsida hittar jag kommentarer till undersökningen. Bland annat står det att företaget Middagsfrid svartlistar halvfabrikat. Det får de gärna göra. De säljer mat och har hittat sin nisch. Och tycker väl inte det är kul att peta i färdiglagade köttbullar i kassarna hem till barnfamiljerna. Barnfamiljerna ska trilla sina egna köttbullar om jag förstår affärsidén rätt.

Mamma Scans köttbullar finns på den svarta listan. Jag tycker de är goda. Helst att äta kalla direkt ur förpackningen i kylskåpet. Fast bäst är Felix delikatessköttbullar. Jag tycker helt enkelt inte att det är fel på färdiglagade köttbullar.

Är jag en dålig människa som gillar färdiglagade köttbullar? Ibland får man nästan det intrycket som livsmedelsdebatten förs. Allt ska ju alltid ”lagas från grunden” i dag. Jag förstår inte riktigt varför om halvfabrikaten smakar gott och spar tid. Som Felix små frysta delikatessköttbullar. Kötthalten (66 %) kunde dock vara högre för det priset, 96 kr kilot på Konsum Nära. Ocker!

Comments on this entry are closed.

 • Mamma Mimmi 22 mars 2010, 16:05

  Det är väl bara att fortsätta att käka Mamma Scans köttbullar om du tycker de smakar delikat. Själv har jag väldigt svårt för halvfabrikat just av den anledningen att giriga tillverkare fyller ut med onödiga tillsatser bara för att spara in på riktiga råvaror. Det gör förmodligen ingen hälsovådlig skada alls och smakar tydligen gott, men varför skulle jag äta köttbullar med potatisfiber, druvsocker och jästextrakt (som i Mamma Scans)? Själv kan jag lätt rulla egna utan minsta lilla tillsats på utmärkt ekologisk färs. Två flugor i en smäll – klimatsmartare kött och jag slipper betala dyra pengar för fejkad smak. Fram för äkta mat och mindre fusk!

  • Louise Konsumentkoll 22 mars 2010, 16:26

   Hej Mimmi: Tack för synpunkterna!
   Jag blev faktiskt förvånad över att det var så lite kött i Felix köttbullar som 66 procent, och priset är i så fall hutlöst. Möjligen var det en väldigt liten förpackning, ska kolla nästa gång jag går förbi den lilla affären. Så där håller jag med.
   Men potatis och en nypa socker tycker jag inte är helt fel i färdiglagade köttbullar. Det är väl ett gammalt recept? Har för mig att min mormor, som lagade gudomlig mat, mosade potatis i smeten. Och det kanske är jag som inte begriper, men jästextrakt är väl ungefär som soja…en smaksättare. Eller? Jag tycker inte de här köttbullarna är så himla oäkta och fuskiga. Men om detta kan man förstås ha olika åsikter.

 • Mamma Mimmi 22 mars 2010, 16:37

  Håller med dig om att potatis ska man absolut ha i köättbullssmeten och smaksättning med kryddor är ett måste. Det jag reagerar mot är att man fyller ut med potatisfibrer (Mamma Scans innehåller också en del riktig potatis och vidare potatismjöl) och därför måste ta till en smakförstärkare (notera – ej smaksättare) för att du ska tycka att de s.k. köttbullarna smakar kött. Som du själv säger blir det då hutlösa priser när man tar i beaktande vad det är du betalar för och naturligtvis gör Scan allt för att låta oss tro att det är ”riktiga” köttbullar vi äter…

  • Louise Konsumentkoll 22 mars 2010, 16:44

   OK för smakförstärkare…En fråga: räknas soja också som smakförstärkare?
   Men just Mamma Scans köttbullar har faktiskt 74 % kött och kostar väsentligt mindre. Har för mig att priset är ungefär 50 kronor kilot på Coop Extra här på Medborgarplatsen i Stockholm, men ska kolla en gång till för säkerhets skull.

   • Louise Konsumentkoll 22 mars 2010, 17:29

    Nu har jag kollat priset på köttbullarna, på Coop Extra, Medborgarplatsen, Stockholm. Hör här:
    Mamma Scan 350 gram 57 kr / kg
    Mamma Scan 1 kg 46 kr/ kg
    Coop 350 gram 60 kr/kg

    Frysta:
    Felix delikatess 450 gr 78 kr/kg
    Felix ekoköttbullar 400 gr 95 kr/kg

 • Kicki Theander 22 mars 2010, 21:12

  Hej Louise!
  Svartlista är kanske ett hårt ord, men vi måste spetsa till vårt budskap om vi ska få pressen att nappa på våra pressmeddelanden. Vi bojkottar Mamma Scans kan man säga. Jag tycker ärligt talat att köpeköttbullar luktar prutt, ursäkta det barnsliga uttrycket men kan inte hitta något som passar bättre. Det finns värre halvfabrikat. Problemet med halvfabrikat generellt är att man nästan alltid får med sig något oönskat, i det här fallet t.ex. socker och jästextrakt. Jästextrakt används numera istället för natriumglutamat (E621) eftersom svenskarna nu äntligen fått upp ögonen för att det kanske inte är så bra. Mitt intryck av jästextrakt är att det är hälften så dåligt som E621. Jag undviker det om jag kan. Mina barn älskar Mamma Scan och andra köpeköttbullar och självklart får de äta det om de blir bjudna på det borta. Men de kommer inte hem till mig.

  • Louise Konsumentkoll 23 mars 2010, 7:46

   Hej Kicki,
   Jag förstår väl mediaretoriken. Du och Middagsfrid gör ett bra jobb. Stor respekt!

 • Pernilla 22 mars 2010, 22:47

  Vi är en barnfamilj, och vi trillar helst våra egna köttbullar. I vår familj har vi, vad det verkar, lite ovanlig middagstid – vi sätter oss till bords nån gång mellan 18.30 och 19. Det är vad jag förstår väldigt sent, barnens kompisar tycks äta middag mellan 17 och 18. Men vår ”sena” mattid innebär att vi hinner laga riktig mat i lugn och ro för det mesta, medan barnen ser Bolibompa (och äter grönsaker).

  …men visst, vi köper också färdiga köttbullar ibland, främst under grillsäsongen. Barnen ledsnar på korv så ibland blir det grillspett med färdiga köttbullar på. Och visst, de är goda att äta kalla direkt från förpackningen. Men inte godare än de hemgjorda, de spelar i olika divisioner.

 • Pernilla 22 mars 2010, 23:07

  Apropå halvfabrikat… Definitionen är inte alls självklar för mig, och absolut inte vad som skiljer ett helfabrikat från ett halvfabrikat. Ärligt talat tycker jag det är ganska ointressant egentligen, jag har egna definitioner som jag går efter när jag handlar. …skrev jag men sen insåg jag att jag inte har det. Istället är det frågeställningar som exemplen nedan som jag funderar över:

  Vad står det egentligen att maten innehåller och hur lång är inntehållsförteckningen? Innehåller den margarin eller palmolja till exempel? Hur långt har maten åkt? Vad står det för landskod i ”ovalen”? (Tex på Scans svenska bacon står det PL – för baconet har åkt till Polen för att packas! Det köper jag inte, jag köper istället Gudruns.) Är det krav- eller rättvisemärkt?

  • Louise Konsumentkoll 23 mars 2010, 7:49

   Det är ungefär vad jag själv tittar efter när jag handlar mat, fast sedan handlar jag inte alltid 100 % efter min övertygelse.

 • Ulrika 23 mars 2010, 8:09

  Och vad är egentligen ett halvfabrikat? Vi steker ju falukorven, men den går ju att äta som den är om man vill.Det viktiga är väl vad maten innehåller – inte vad den kallas. Mer relevant i debatten vore att titta på bra och dålig mat – bra och dåliga halvfabrikat.

 • Affi 23 mars 2010, 12:03

  Oj här har jah missat en diskussion ser jag. Vi är självförsörjande på köttfärs men ungaran äter gärna Mamma Scan också om de får någon annanstans. Jag tycker det kan vara upp till var och en och ens vanor och möjligheter om man kör med hemgjort eller köpta, utan att man är en dålig människa i något fall.

 • Helena I 23 mars 2010, 19:47

  Mina ungar älskade ”Grekiska köttbullar” dvs Mamma Scans med olivolja,vitlök och rosmarin!
  Ärligt talat, jag gör dem fortfarande och gillar dem!

 • Minna 11 april 2010, 21:47

  Mamma Scans köttbullar har väl blivit lite av ett skällsord, verkar det som, men jag kan väl inte säga att man blir en sämre människa för att man använder sig av dem. Jag tycker inte att de är goda, men det är en annan sak. Däremot tycker jag att Pernillas kommentar om mattider var mycket intressant. Vi äter oftast mellan 17.30-19 och har små barn, just av samma anledning som ni. Jag upplever också att många sitter till bords vid 17 och jag undrar hur folk får ihop en vettig middag på så kort tid (om man nu förutsätter att man hämtar barnen på förskolan vid 16). Kanske har man förberett sin veckomatsedel på helgen eller också använder man sig ofta av halvfabrikat. Min son får oftast pasta med köttbullar/korv när han äter borta hos kompisar. Det kan ju vara en tillfällighet men jag är rädd att man underskattar barns smaker. – ”Jag ger dem vad de vill ha”, kanske många försvarar sig med men det är att göra det lite enkelt för sig, anser jag. Hur stor är chansen att makaroner med korv och ketchup är barnens gastronomiska höjdpunkt? Det är förmodligen ett säkert kort för barn äter gärna det de känner igen men är det inte lite sorgligt? Ett annat fenomen som uppenbarat sig för mig är att det verkar vanligt att barnfamiljer äter vid olika tidpunkter för att barnen är hungriga vid 17 och får någonting snabblagat som de ”känner igen” och föräldrarna äter något de gillar lite senare alt lagar flera olika rätter till middagen, allt för att tillfredsställa allas önskningar. Båda tillvägagångssätten är underliga, tycker jag. Middagen är väl en av de få stunderna på dagen som, förhoppningsvis, alla i familjen är samlade och en chans för små som stora att upptäcka nya smaker? Eller vad tycker ni andra?