≡ Menu

Vad är det för fel på oss svenskar?

Är på väg till Göteborg med tåg. Uppsöker toaletten. Där luktar det piss. Och en pappershandduk och några toalettpappersbitar ligger på golvet.

Vad är det för fel på oss svenskar som kissar utanför holken och inte kan lägga pappershanddukar i behållarna? Jag bara undrar, för något fel är det.

Jul och nyår tillbringade Ulf och jag med våra söner och deras familjer. De bor i Seoul respektive Tokyo. I båda städerna finns publika toaletter i snart sagt varje kvarter. De är rena  och fina och luktar aldrig någonsin kiss eller har skräp på golvet. Trots att det är helt gratis att besöka dem och trots att det inte står en enda anställd människa och håller undan som på Centralens toaletter, som är den enda publika toaletten som klarar sig hjälpligt utan pisslukt i Stockholm.

Japansk återvinningsguidePå gatorna i Tokyo finns inget skräp trots att det inte finns några papperskorgar. Sopor man alstrar tar man med sig hem och sorterar noggrant, efter alla konstens regler. Reglerna finns i en bok med fina teckningar som varje hushåll får. Sorterade förpackningar och annat lämnas i källaren på varje hus och skyskrapa. Där hämtas de varannan dag.  Det är så fint och rent i soprummen så man skulle kunna äta middag där. Ingen är tvungen att kånka ut sina sopor  till överfulla miljöstationer på gator och torg.

Hemkommen till Stockholm slås jag inte bara av pisslukten utan av hur smutsigt och skräpigt det är . Vad är det för fel på oss svenskar pissar utanför, eller för den delen mot en husvägg,  kastar skräp på gatan och  sitter med fötterna på stolarna i t-banan så de blir alldeles smutsiga? Något stort fel är det.

Börjar reta upp mig ordentligt.

 

 

Comments on this entry are closed.

 • Affi 16 januari 2014, 7:42

  Kan det ha med fostran och attityder att göra? När vi var små arbetades det stenhårt med ”håll Sverige rent”, det har satt livslånga spår hos mig i alla fall…..jag är inte säker på att man jobbar så hårt med sådana frågor idag. Sedan är jag inte säker på att din beskrivning av utlandet och jämförelsen är riktigt objektiv…..
  Irritera dig inte utan gör något konkret, lyft debatten utanför bloggen så det händer något i den riktning du vill!

  • Louise Konsumentkoll 16 januari 2014, 11:55

   Affi: Kanske är det renare på gatorna i Småland än här i Stockholm? Håll Sverige rent är fortfarande i gång och har kurser för skolor om jag har förstått rätt. Det verkar som om vi vuxna dock har glömt av budskapet.
   I Stockholm är det förbjudet att slänga skräp. Undrar just hur många som har blivit lagfarna för det?

 • Affi 16 januari 2014, 12:24

  Ja, Håll Sverige rent finns jag vet det, men inte syns de…..det räcker nog inte med att skolor sjäva ska bestämma om de vill ha deras kurser. Vill vi ha rent och snyggt krävs att vi är många med makt som upphäver sin stämma. Det är väl förbjudet att slänga skräp i hela landet om jag inte kommer ihåg fel men är det en effektiv väg att gå om vi inte lagför nedskräparna. Skapa opponion i stället, kanske kan gå att göra något ett supervalår, vad vet jag?!

 • Kristian 17 januari 2014, 13:12

  Jättebra inlägg. De här frågorna är svåra- hur påverkar man egentligen folks grundbeteenden? Det måste kännas naturligt att sortera och det måste finnas något inom en som säger ifrån när man kastar saker på backen. Vi 80-taliser blev drillade med Agenda-21 i småskolan och jag tror att det påverkade mig en hel del… vet inte om man jobbar med sånt i skolorna idag

  • Louise Konsumentkoll 18 januari 2014, 12:06

   Kristian: Utan att säkert veta tror jag att det är massor av undervisning i miljöfrågor i dagens skolor, från tidig ålder. Men kanske inte om så enkla saker som att man inte ska kasta skräp eller kissa utanför toaletten.
   Apropå toalett: Förresten var det någon som påpekade att det minsann inte är lätt att träffa rätt i holken när tåget svänger och kränger. Min enkla lösning är: SITT NER PÅ TOALETTEN OM DET FINNS RISK ATT DET HAMNAR UTANFÖR! Det är knappast någon rocket science.

 • Katarina 18 januari 2014, 10:29

  Håller med dig Louise! Kommer precis hem från Dubai och där var det rent, vill jag lova. På vår resa pratade vi mycket om varför det ser ut som det gör i Stockholm och varför vi svenskar beter oss som vi gör. Och det handlar om allt från att inte hålla rent efter oss till att vara artiga mot våra medmänniskor. Läste en krönika i någon av dagens morgontidningar 18/1) , minns inte vilken, på samma tema. Enda skillnaden var att den som skrev var cirka 40 år och jag är över 60. Men han gav oss 60 plusare rätt i vår kritik, men han kallade oss för gråhåriga tanter…

  • Louise Konsumentkoll 18 januari 2014, 12:01

   Katarina: Gråhårig tant… ja det är väl det man är om det inte hade varit för hårfärgningsmedel…. Vore jättekul att läsa dagens krönika i vårt ämnesområde. Tipsa gärna vilken tidning. Hann inte läsa dem i morse. Sitter på tåget till Göteborg… Igen!

   • Katarina 18 januari 2014, 12:15

    Jag läste det i den bilaga som följer med Svd på lördagar: SvD Perfect guide.. Hugo Rehnberg skriver en krönika under rubriken ”En generation sociala autister”.

  • Kalle 11 mars 2014, 18:49

   Kanske är det rent i Dubai då man har minimilöner som du inte ens kan föreställa dig, vilket gör att man i köpcentra etc kan ha en armé av toalettstädare? Kanske beror det på att du inte rörde dig i de områden i Dubai som faktiskt luktar piss, skit och curry? Kanske beror det på att gästarbetaren inte tycker att det är ”ett skitjobb” att städa toaletter? Kanske beror det på att det mesta som västerländska turister tar sig tid att se i Dubai är nybyggt? I Sverige är vi upptagna med andra diskussioner…

   • Louise Konsumentkoll 11 mars 2014, 20:18

    Kalle: Jag var i Japan och Sydkorea. Där finns ingen armé av gästarbetare.

   • Katarina 15 mars 2014, 11:00

    Visst känner jag till arbetsvillkoren för dem som inte är emiratier. Och ja, jag såg även den delen av Dubai. Men vad jag pratade om var mer den stora kontrasten jag möttes av när vi kom tillbaka till Sverige. Och då handlar det inte bara om smutsiga toaletter utan minst lika mycket om vårt sätt att möta våra medmänniskor. Oavsett nationalitet.

 • Louise Konsumentkoll 18 januari 2014, 12:24

  Katarina: Tack. Visste att jag skulle ångra att jag sa upp vår prenumeration på SvD innan jul. Försöker klara mig med nätupplagan samt SvD på kontoret. Både SvD och DN blev helt enkelt för mycket papper och Ulf vägrar ge sig med DN.
  Ska se om jag kan hitta krönikan på nätet.

 • Åsa 31 januari 2014, 15:47

  Visst är det trist om du får hålla för näsan om du åker tåg och det är kladdigt på golvet. Extra trist när det är nytt o fint på toan. Hur kul är det för städarna? Ja vad beror det på visst kan det rycka o kränga på tåg men det vet vi ju.

  Men det har chanserat i vår storstad och tyvärr får jag lägga just detta Louise tar upp på den manliga delen där det är synligt. De jag ser ställer sig inte i kön när de ska byta pubställe utan ställer sig på gatan och gör sina behov mellan ställena och gärna kompisgör det. Rena midsommarbeteendet. Är det en kille med tjej bli det extra knäppt hon finklädd o står och tittar. De går inte ens o gömmer sig bak en buske eller träd. En del säger det är alkisar men de ska definitvt inte lastas för det. Jag har aldrig sett dem göra detta på gatorna inför publikum. Inte kul om du passerar med barn och måste titta bort. Vad beror det på ? Ja det är i flesta fall killar i 20-40 års åldern som säkerligen är välklädda på arbetet o sköter sig på måndagmorgon. Leta svar där. Det finns ju böter 800 väl men vem ringer om det och de är ju borta om någon skulle göra det. Men det skulle väl svida lite. Hur vi lär dem inte göra det? Verkar vara en rättighet till det bettendet. Men är ju bara vanligt hyfs. Inte kul heller för turister att se.