Vad är det för fel på oss svenskar?

av Louise Konsumentkoll den 15 januari 2014

Är på väg till Göteborg med tåg. Uppsöker toaletten. Där luktar det piss. Och en pappershandduk och några toalettpappersbitar ligger på golvet.

Vad är det för fel på oss svenskar som kissar utanför holken och inte kan lägga pappershanddukar i behållarna? Jag bara undrar, för något fel är det.

Jul och nyår tillbringade Ulf och jag med våra söner och deras familjer. De bor i Seoul respektive Tokyo. I båda städerna finns publika toaletter i snart sagt varje kvarter. De är rena  och fina och luktar aldrig någonsin kiss eller har skräp på golvet. Trots att det är helt gratis att besöka dem och trots att det inte står en enda anställd människa och håller undan som på Centralens toaletter, som är den enda publika toaletten som klarar sig hjälpligt utan pisslukt i Stockholm.

Japansk återvinningsguidePå gatorna i Tokyo finns inget skräp trots att det inte finns några papperskorgar. Sopor man alstrar tar man med sig hem och sorterar noggrant, efter alla konstens regler. Reglerna finns i en bok med fina teckningar som varje hushåll får. Sorterade förpackningar och annat lämnas i källaren på varje hus och skyskrapa. Där hämtas de varannan dag.  Det är så fint och rent i soprummen så man skulle kunna äta middag där. Ingen är tvungen att kånka ut sina sopor  till överfulla miljöstationer på gator och torg.

Hemkommen till Stockholm slås jag inte bara av pisslukten utan av hur smutsigt och skräpigt det är . Vad är det för fel på oss svenskar pissar utanför, eller för den delen mot en husvägg,  kastar skräp på gatan och  sitter med fötterna på stolarna i t-banan så de blir alldeles smutsiga? Något stort fel är det.

Börjar reta upp mig ordentligt.

 

 

Tidigare inlägg:

Nästa inlägg: