≡ Menu

Vad blir kvar av de nya nordiska näringsrekommendationerna?

Vad kommer att bli kvar av förslaget till Nya nordiska näringsrekommendationer (NNR5 på fackspråk) när de presenteras idag? Spännande fråga.

Över hundra nordiska forskare har slagit sina kloka huvuden ihop och granskat mängder av studier om vad vi ska äta för att hålla oss så friska som möjligt. Förra sommaren presenterades ett dokument som pekade på vad vi bör äta mer, respektive mindre av.

Sedan dess har förslaget  varit ute på remiss i olika omgångar så att alla ska få tycka till. Vad vi ska äta för att så långt möjligt bibehålla hälsan är som alla vet en känslig fråga. Vetenskapen är ju härvidlag är ju inte alldeles solklar och studier tolkas olika. För att inte  tala om alla ekonomiska intressen som trycker på för att vi ska äta än det ena än det andra. Utan att överdriva uppskattar jag att det finns ett forskningsinstitut för snart sagt varje råvara som pillar fram nyttigheter som presenteras som vetenskap. Eventuella farligheter blir inte lika publika, typ.

Några exempel från NNR5:

  • Begränsa intaget av kött och charkprodukter förordade NNR5 förra sommaren.  Vad blir kvar av det när köttbranschen sagt sitt?
  • Begränsa intaget av ”junk food”. Hur definieras junk food frågar säkert alla från Mc Donalds och Pizza Hut till pommesfritesbranschen. I och för sig berättigat. Ett hett tips är att det begreppet har försvunnit när NNR 5 presenteras om någon vecka.
  • Glassföretagen kan nog hålla sig för skratt eftersom det klart och tydligt föreslås att glass ska man hålla igen på.
  • Byt från smör till oljor och mjuka margariner är rådet. Här lägger säkert LCHF-gänget med flera in en veritabel moteld och kanske även mejeribranschen.
  • Nöt- och bärbranschen  jublar hela vägen till banken. Förslag om att man ska äta mer av detta.

Vi får se hur det går den idag då de nya näringsrekommendationerna presenteras. De ska sedan ligga till grund för rekommendationer till vård, skola, omsorg och enskilda medborgare. Spännande.

NNR-Förslaget

Uppdatering 3 okt kl 14:00: Så här blev det.