≡ Menu

Vad händer på matsvinnsfronten? En uppdatering.

Här är en liten uppdatering med exempel från när och fjärran, huller om buller.

Agenda 2030 målsättning är att minska matsvinnet med 50 procent till 2030. FNs sustainability goals är antagna av Sverige och därför inlemmas målen direkt in den svenska agendan.  Att minska matsvinnet är högre upp på dagordningen än någonsin internationellt.

Rockefeller found

Rockefeller foundation satsar till exempel 130 miljoner dollar under sju år i projektet Yield-wise för att minska matsvinnet, främst förluster efter skörd i länder söder om Sahara.

Här är några andra exempel. Det finns många fler.

Matmissionen Axfood tillsammans med Stadsmissionen och tio större livsmedelsindustrier startade ”Matmissionen”- en social supermarket i Rågsved i julas för att utsatta biståndsberoende människor skulle ges möjlighet att köpa överbliven mat av god kvalitet till kraftigt reducerat pris. Butikspersonalen kommer från Stadsmissionens olika verksamheter. Matmissionen brann ner till grunden i våras, nu öppnas en tillfällig Matmission i Veddesta och man letar nya lokaler för flera permanenta butiker.

Stockholms Matbank planeras inom Stadsmissionen. Ett femtiotal svenska företag, välgörenhetsorganisationer och NGOs har bildat ett nätverk för att bistå med kunskap och idéer för förverkligande. Vinnova har bidragit med en halv miljon kronor i projektpengar. Senast i december ska Stockholms matbank etableras i Stockholmsområdet. Coop har visat intresse att delta.

GodisMatsmart.se säljer inte bara kolonialvaror som har eller snart kommer att gå ut i datum med 20 – 90 procents rabatt utan även ”knasigt godis”, dvs godis som inte har rätt färg eller form.

Förhoppningsvis kommer kampen mot matsvinnet att få en framskjuten plats i den kommande svenska livsmedelsstrategin. Andra länder arbetar långt mer konstruktivt med frågan än Sverige. T ex Norge med Matvett.no där livsmedelskedjan Norgesgruppen varit pådrivande.

Walmart lanserar nu, efter mycket om och men, knasiga äpplen under devisen  ”I’m perfect” i 300 butiker i USA. I övrigt har Walmarts nollvision när det gäller avfall till soptipp har bland annat bidragit till att man hittat en teknik för att kunna ta ur knäckta ägg ur ägg kartongerna och därmed slippa slänga hela äggkartongen. 37 miljoner ägg sparades från att gå till spillo förra året.

Feedback– organisation i UK som arbetar för att minska matsvinnet organiserar och uppmanar volontärer till ”gleaning”, dvs samla/ plocka ihop. Ett gäng åker ut till bönder som har anmält att de har överskott av frukt och grönsaker som riskerar att förfaras, kanske på grund av dåliga priser eller fel kvalitet. Hittills har 1000 volontärer plockat ihop 188 ton på åkrarna och distribuerat till välgörenhetsorganisationer.

Mängder av grönsaksrester går till spillo i industrin. Här utvecklas kålrester till kålmjöl som livsmedelsingrediens.

FareShare i UK , en matbank och välgörenhetsorganisation distribuerar numera mat från industrin och dagligvaruhandeln till 190 välgörenhetsorganisationer i UK.

Huffington Posts project ”Reclaim – reducing the world of waste” har utmärkta artiklar och tips om matsvinn under hela juli månad.Huffington

Flera filmer i ämnet, bland andra prisvinnaren Food waste movieJust eat it” har släppts under året.

UKs matsvinnskampanj #eatitcookitfreezeit har många bra tips på vad man kan stoppa i frysen om man inte hinner äta upp det. Äggulor och äggvitor, till exempel.

ReFED är ett nätverk av 30 företag och organisationer som syftar till att informera om och hitta lösningar för att minska USAs matsvinn med 50 procent till 2030. De har bland annat räknat på skillnaden i kostnadseffektivitet av 27 olika åtgärder.

Den kände italienske kocken Botturo ,som startat organisationen Food for soul, i syfte att sprida uppseendeväckande projekt kring matsvinn, kommer att sätta upp en cafeteria i Rio som tar emot överbliven mat i samarbete med Olympiakommittén.

FAO har bildat “Technical Platform on the Measurement and Reduction of Food Loss and Waste”

EU planerar en liknande platform, EU platform for food losses and food waste. KfS har efter anmodan ansökt om en plats i expertpanelen.

#nofoodwaste samlar mycket bra information om matsvinn.

Comments on this entry are closed.