≡ Menu

Värdens roligaste jobb

Vilken vecka!

Jag har nog världens roligaste jobb.  I veckan har jag;

 • Talat på ett seminarium på Lantbruksuniversitetet om ekologisk djurhållning. Där konstaterade samtliga duktiga forskare att mycket talar för ekologisk djurhållning, men att problem finns. Bland annat ökar lung- och ledproblemen hos ekologiska grisar. Problemen inom alla djurslag har sin grund i – enkelt uttryckt –  att dagens djurraser inte är anpassade till ett naturligt beteende, dvs att röra på sig ordentligt. Bland annat håller inte benen. Och det kostar multum och tar tid att avla fram nya raser eller avelslinjer. Läs mer om programmet här.

Läs mer om diskussionerna på SLU på Gunnelas blogg. I nästa vecka läggs alla föredragen ut som webTV på www.slu.se. Det var ett riktigt bra seminarium, så då har du också chansen att lyssna.

Läs mer om problematiken om ekologiskt kött här.

 • Deltagit i en debatt i Malmö, anordnad av tidningen Packmarknaden, tillsammans med Eric Lindroth från Tetra Pack och Göran Sajland från Procordia. Vi diskuterade för och nackdelar med olika förpackningar när det gäller att minska matavfallet. Konstaterades, bland annat mot bakgrund av Helen Williams utmärkta studier att mycket ansträngningar har lagts ner för att göra förpackningarna mer miljövänliga. Se video här. Men att det nästan är försumbart om förpackningarna är svåra att tömma så att mat kastas (typ mejeriernas takåsförpackningar för yoghurt). Att mat förfars är det största miljöproblemet i hela livsmedelskedjan. Det var alla överens om. Liksom att man förstås måste arbeta parallellt med andra miljöfaktorer också.
 • Varit på möte på Chalmers, med standardiseringskommittén för nanoteknologi. Jag förstår inte allt som sägs, milt sagt, men jag hoppas jag kan bidra med andra infallsvinklar än de tekniska. Efter lunch fick vi en rundvandring kring det nya ”renrummet” på 1000 kvadrat. Där sker bland annat forskning kring nya nanostrukturer. Så himla intressant! Renrummet får inte påverkas av några som helst yttre faktorer som temperatur, luftfuktighet, vibrationer eller partiklar. Allt måste hållas konstant och ”rent” för att inte resultaten av experimenten ska påverkas. Det känns som att titta in i en science fictionfilm.  Forskarna är klädda i vita, totalt heltäckande kläder, typ” rymddräkter” och det är konstiga maskiner och mikroskop  överallt. Helt imponerande!
 • Nu är jag kvar i Göteborg och hälsar på mina trevliga föräldrar och försöker hjälpa dem med ett och annat. Lat helg önskar jag er alla!

Comments on this entry are closed.

 • Affi 28 maj 2010, 10:26

  Det kanske kan ge avelsmänniskrona en insikt om att titta långt fram i tiden när de planerar för att förbättra djurens välmående samtidigt som ekonomin för lantbrukarna ska gå på rätt håll. När jag jobbade med avel på 80-talet pratades det i brukarledet om ute-grisar och vi har fortfarande inte kommit i hamn med grisar som klarar att vara ute samtidigt som de ska vara friska och växa bra. Det tar tid att vända skutan om vi har kommit på sne.

  • Louise Konsumentkoll 28 maj 2010, 10:34

   Klokt talat, Affi!

 • Minna 30 maj 2010, 20:04

  Känns som om grisaveln och ridhästaveln går hand i hand. Med siktet inställt på avkastning och prestation har djurens hållbarhet gått om intet. Elände! Det är hög tid att tänka om. Att inte grisar håller för att vara ute och skutta och böka är lika galet som att hästarna går sönder när de är ute och skuttar med oss på ryggen. Fram för hållbara och sunda djur! Såg förresten samma dag som seminariet var, att det skulle gå av stapeln. För dålig information om intressanta seminarier på Campus!