≡ Menu

Varför bre smör och margarin på smörgåsen?

Exempel på lättmargarinLivsmedelsverket är oroat. Vi har börjat bre smör på smörgåsarna i stället för lättmargarin, som verket förordar.

Men varför, Livsmedelsverket, ska vi bre fett på smörgåsen över huvud taget? Förr la man ister på brödet, det fanns ofta inget annat att tillgå. Men i dag har vi en herrans massa pålägg att välja mellan. Så varför smeta fett mellan brödskivan och leverpastejen eller skinkan, osten, marmeladen, kaviaren, räkosten eller korven?  Jag bara undrar.

Det finns väl ingen anledning att göda vare sig margarin – eller mejeriindustrin i onödan? Fett får vi ofta i oss tillräckligt med ändå och smöret kan man ha till potatisen eller att steka makrill i, till exempel.

Danmarks livsmedelsverk ger rådet att inte ha något fett på smörgåsen alls, eller i vart fall skrapa det tunt. Låter klokt tycker jag. Och jag lovar- det går fort att vänja sig av med kletet, och det är faktiskt godare utan.

Comments on this entry are closed.

 • Britta 25 mars 2009, 16:58

  Det är gott med smör på smörgåsen, men jag gör som Livsmedelsverket i Danmark och skarpar det tunnt.

 • malamatina 02 april 2009, 16:13

  Smör är gott, nyttigt och naturligt! Margarin är kemikalier. Smör har människor ätit i tusentals år och mått bra av. Varför ska vi ”skrapa det tunt”? Våra kroppar behöver det naturliga animaliska fettet.

 • Monica Gunger 02 april 2009, 16:16

  Eftersom jag äter LCHF så skippar bröder och brer riktigt smör direkt på osten och/eller skinkan
  Gott och mättande !

 • Hanna Svensson 02 april 2009, 18:40

  Om man inte äter allt för många smörgåsar per dag så tror jag fettet i smöret man har på är försumbart. Iallafall om man gör som jag och tar ett tunt lager. Dessutom behöver vi de essensiella fettsyrorna.

 • Barbro43 02 april 2009, 19:51

  Ju mer naturligt fett jag äter och mindre av kolhydrater dess bättre mår jag. Jättegott är det dessutom med SMÖR!

 • Birgit Hansson 02 april 2009, 20:45

  Jag har slutat med smör på smörgåsen för ca15 år sedan och det har fungerat alldeles utmärkt, men jag har alltid mycket go’ pålägg i stället./birgit

 • Kristian Holmberg 02 april 2009, 21:37

  Jag tar gärna tunt skikt med smör från Järna mejeri på min smörgås. Det smakar gott och jag vet från vilka kor på vilken gård det kommer. Gården drivs biodynamiskt. Mättat fett i smöret leder till ökad mättnadskänsla som gör att jag inte blir sugen så snart igen.

 • Maria 03 april 2009, 9:01

  Klart att folk börjat äta äkta smör igen, margarin är plast. Man skall inte äta smör på potatis, för sockret i potatisen utlöser insulinet som öppnar cellerna och potatissockret plus smöret lagras i cellen som fett. Ätar man endast ister, smör då förbränns detta och lagras inte i cellerna eftersom fett inte utlöser insulinet som öppnar cellerna för lagring som socer gör. Näringslära och ämnesomsättning är det nästan ingen som talar om av de s k matexperterna och dietisterna, för då skulle folk få en chock hur man blir lurad på alla möjliga rekommendationer. Nej fett äter man med proteiner och inte tillsammans med kolhydrater. Kolhydrater GI skall man vara måttlig med, eftersom sockret i frukt,grönsaker
  (liksom stress) utlöser insulinet som öppnar cellerna och släpper in sockret som lagras som fett(vi är inga björnar som skall lägga oss i ide). Det rinner ingen olivolja i mina ådror och kolestrolet ljusterar levern i kroppen. Så enkelt är det.

 • Elisabet Römert 03 april 2009, 13:02

  Det räcker väl ändå med ett pålägg. Antingen smör eller ngt.annat. Själv är jag väldigt förtjust i Hummus, olivröra, mesmör eller gårdagens rester av alla de slag. Elisabet

 • Yvonne Beijer 03 april 2009, 15:26

  Smörgåsfett fungerar somm klister för pålägg! Dvs ostskivan stannar kvar på brödet.
  Om jag inte ta´r pålägg utan bara smör – hur räknas det då?

 • Birgitta Didrikson 03 april 2009, 16:00

  Margarin är ett gift(åtminstone innehåller det t ex rester av bensin och nickel)! Faller mig inte in att bre det på mackan!
  Smör eller Bregott ska det vara!

 • Åsa Bärkvist 05 april 2009, 9:48

  Utan smör blir det väldigt torrt med de flesta pålägg. Därför har jag ett fett lager fett på mackan.

 • Leifemil 05 april 2009, 17:21

  Jag säger som några andra har gjort: Bröd och margarin är inte ett alternativ. Västerbottenost med smör på ska det va’.

  • louisekonsumentkoll 14 april 2009, 8:06

   Hej alla som har gjort kommentarer om smör, margarin, eller inget fett alls på smörgåsen.
   Frågan engagerar.
   Det ska bli intressant att se var forskningen står om några år i frågan om det mättade mjölkfettet bidrar till hjärt-kärlsjukdomar eller ej. Ämnet debatteras ju livligt nu. Själv gillar jag smör, men i måttliga mängder. I övrigt håller jag mig till raps och olivolja.
   Hälsnignar
   Louise

 • Sara 14 september 2010, 18:41

  Smör är ju fantastiskt gott. Jag brer alltid ett tjockt lager på smörgåsen oavsett pålägg. Det mår jag bra av.

 • bertil 20 mars 2015, 18:48

  hej läste i året runt nr10ät rätt sorts fett mindre mättat fett och mer omättat. mättat fett finns i smör fet mjölk fil ost grädde kött och charkvaror hårda margariner fett kött korv bacon choklad gräddglass omättat fett finns mest i vegetabiliska oljor och livsmedel och feta fiskar som lax strömming sill och makrill ät gärna mer av bladgrönsaker nötter och kyckling olika sätt att påverka dina blodfetter döm själva vilket som passar dig att äta

  • Louise Konsumentkoll 22 mars 2015, 12:46

   Bertil: Ja det stämmer. Bra fett är viktigt att få i sig, dvs omättade fetter. Men vill man spara på kalorierna kan man hoppa över fett på smörgåsen tycker jag. Förutom smör på alldeles nybakat bröd. Det är så himla gott!