≡ Menu

Coop och oxfiléfusket Del II

Försöker få klarhet hur oxfiléfusket kunde ske. Är arg på Coop som inte har upptäckt fusket,  men stillar mig lite när jag får Coops version. Tycker inte den stämmer överens med rapporteringen i SvD och betar mig igenom alla SvDs artiklar om köttfusket nu i helgen.

Rapporteringen i tidningen börjar i mitten av oktober i år.

17 oktober rubrik ”Misstänkt fuskfilé i Coops frysdiskar.” Där står det bland annat att tidningen, SvD, fick tips om att fläskfilé såldes som oxfilé redan vid nyår. Redaktionen inhandlar några bitar oxfilé i Konsum på Sveavägen i Stockholm och Livsmedelsverket kontaktas. Verket gör en blixinspektion hos grossisten CKA. Grossisten visar upp dokument som intygar att allt är okej. Vad jag förstår stannar det vid det. Varken SvD eller myndigheten går vidare med frågan.

(Under tiden får Coop får klagomål från kunder och drar in partiet 4 januari. Coop bedömer köttet som usel kvalitet och troligen frysskadat. Enligt SvD är den frysta fuskfilén mycket större än vanliga fläskfiléer. Därmed torde fusket vara svårt att upptäcka. Under våren går Coop vidare och ber Lantbruksuniversitett ,SLU, att testa köttet. Inte heller de upptäcker någon fläskfilé. SLU bedömer att köttet troligen kommer från stressade djur och/ eller inte är infryst på rätt sätt. Coop får reda på att ytterligare någon Coop butik har kvar kött i diskarna och går återigen ut med att allt kött ska dras in från denna leverantör.)

19 november ”SvD kunde i går avslöja att Coop fortsatte att sälja stora mängder färgad fläskfilé – trots tidiga klagomål från kunder.

– Aktörerna måste skärpa till sig. Få saker är så beroende av konsumentförtroende som just mat, säger jordbruksminster Eskil Erlandson. Och han fortsätter med  att han funderar över om kontrollen av animaliska produkter ska vara statlig. Nu är den kommunal förutom när det gäller slakterier.

Jan Bertoft, generalsekreterare Sveriges Konsumenter säger i en annan artikel ”-  Det är obegripligt att en stor och seriös firma som Coop inte slagit larm mycket tidigare. Det gör att man frågar sig om det också finns andra matvaror som det fuskas med. Vad är det egentligen i korven eller i pizzan, och vad serveras på krogen?

 Ï november dundrar Livsmedelsverkets generaldirektör Inger Andersson på i SvD –Man måste berätta sånt här för oss. Det är allvarligt att ingen har reagerat. Steg ett är att informera kontrollmyndigheten, säger hon. Hon ska nu ha samtal med ICA, Coop och Axfood.
Men, sorry Inger Andersson. Dålig köttkvalitet är inte anmälningspliktigt. Redan vid nyår får SvD tips om befarat fusk enligt tidningen. SvD kontaktar Livsmedelsverket som skickar en kommunal tjänsteman på inspektion hos en grossist. Inget fusk uppdagas. Coop får klagomål, drar in partiet och undersöker köttet. Inget fusk befaras. Coop ber SLU att undersöka köttet. Inger fusk befaras. Först i höst larmar en restaurangägare och fusket uppdagas.
 Jag tycker faktiskt att Coop har fått oförtjänt mycket stryk i den här frågan nu när jag har tagit del av hela händelseförloppet, sett tidningsrubrikerna och läst uttalandena. Lite tufft att anklaga Coop för att just de skulle ha upptäckt fusket när ingen annan gjorde det, inte ens kontrollmyndigheten och experter vid Lantbruksuniversitetet? Eller hur?
Trist historia oavsett.

Comments on this entry are closed.

 • Affi 25 november 2012, 20:44

  Håller med det verkar finnas en flathet inom olika myndigheter som man kan förundras över, inte är det konstigt att inte Coop agerade mer resolut när ingen annan reagerade!

 • Joakim Färdig 30 november 2012, 16:31

  Det finns ett mycket enkelt svar på din fråga: De missade att jobba med godkännande av leverantörer som det ska finnas en rutin för i egenkontrollen. Med en väl fungerande rutin för detta hade denna leverantör aldrig blivit leverantör till Coop.

 • Louise Konsumentkoll 30 november 2012, 19:40

  Joakim: Säkert kan det vara så. Men vad skulle Coop och andra ha gjort som man underlät att göra? Vilka moment missade man i egenkontrollen?

 • Joakim 30 november 2012, 20:16

  DET kan jag förklara men det tar för stort utrymme här. Vad jag vet är att det hade kunnat förebyggas och faktiskt ganska lätt.