≡ Menu

Veggo- nu händer det! Fast köttkonsumtionen står still.

Lurigt av Fazer,  men kul annonser. Det tänkte jag när jag såg tunnelbanereklamen för bröd med grönsaker i. Kan inte vara mycket grönsaker i dem var första tanken. Typ 5 %. Och att kalla dem för skivade rotsaker är väl ändå att ta i. Så spann min hjärna igång.

MorötterNja, det var inte riktigt så lurigt som jag först trodde. Fazer anger ”33 % grönsaker” i sitt rotfruktsbröd och det är ju hyfsat mycket. Fast då räknas vattnet med i de torkade grönsakerna, och kan bönor verkligen räknas som en grönsak?

Är ”33 procent grönsaker” en korrekt benämning i ingrediensförteckningen? Ska ta reda på det, för vi lär se fler produkter med ovanliga råvaror framöver.

Intressant produktutveckling hur som helst.Fast inte vet jag om man blir så mycket hälsosammare av att äta grönsaker i bröd än enbart ett bra bröd och morötterna utanför. Kanske något för glutenkänsliga. Gott? Vet inte. Ska pröva.

Det spottas fram vegetariska rätter nu och bra är det. Nyligen lanserade Felix fyra olika frysta vegetariska rätter.  Preems och Scans halvvegetariska tilltag har jag skrivit om tidigare.

Var ska detta sluta? Jag har ju ett pågående vad om och i så fall med hur mycket köttkonsumtionen kommer att vika de kommande tre åren till förmån för mer vegetariskt. Vadslagningen är med min kompis Jan Bertoft på Sveriges Konsumenter. Vem vinner?

Kött- och charkkonsumtionen viker förvånansvärt lite, några hekto sedan 2013 då den stod på topp. Fast de 87 kilo kött per person som står om i DN i dag stoppar vi inte i oss. Det är inklusive ben och fett och annat vi inte äter, sedan krymper ju köttet när vi tillagar det och så slänger vi en del.  Vi äter cirka 40 kilo nöt, gris och lammkött inklusive charkprodukter per person och år. Till detta kommer kyckling där konsumtionen har stigit rejält, nu äter vi 21 kilo per person, fast då ingår även ben vad jag förstår.

50 – 55 kg kött uppskattar Livsmedelsverket att vi äter när allt annat är borträknat. Det är mycket det också. Mer om vår köttkonsumtion här.

PS: Nu har jag kollat med livsmedelsindustrins Märkningshandbok. Så här står det:

”Mängden av ingredienser som används i koncentrerad eller torkad form och som helt har rekonstitueras under framställningen, får anges i storleksordning efter den vikt som ingredienserna hade innan de koncentrerades eller torkades. För koncentrerade eller torkade livsmedel som är avsedda att rekonstitueras av konsumenten genom att vatten tillförs, får mängden av ingredienserna anges i storleksordning efter vikt i den rekonstituerade varan.”  

Ringde Fazer för säkerhet skull och ja, den torkade palsternackan och kidneybönorna sväller genom degvätskan så brödet innehåller den angivna vikten, dvs 8 % bönor och 12 % palsternacka. Så nu har jag lärt mig det.

Om  baljväxter kan kallas grönsaker i detta sammanhang kan väl alltid diskuteras, men  det är väl inte hela världen.