Vi äter inte ihjäl oss – vi super ihjäl oss

av Louise Konsumentkoll den 21 januari 2010

Återigen ökar alkholkonsumtionen i landet. För något år sedan räknade jag ut att på de senaste 20 år har vi ökat vår konsumtion av sprit med två liter 100 procentig alkohol- från åtta till tio liter per person och år. De är en ökning motsvarande sex flaskor whisky eller vodka per person och år.

Per person och år betyder inräknat spädbarn, åldringar och nykterister. Konsumtionen har alltså stigit betydligt mer än så bland oss som dricker. Och så funderas vi över varför vi svenskar blir allt fetare och drar på oss massa sjukdomar…

Alkohol betyder mängder av kalorier. Vi äter ungefär likandant nu som förr, men vi lägger till ytterligare alkohol. Då blir man tjock. Svårare än så är det inte.

”Systembolaget ökade sin försäljning för samtliga varugrupper under förra året, visar bolagets egna siffror. Störst ökning fanns inom vin, där försäljningen steg med 6,7 procent till strax under 19,5 liter per invånare, medan öl ökade med 4,6 procent, cider och blanddrycker med 3,3 och sprit med 3,1 procent. Cider och blanddrycker håller nu på att gå om spriten i antal liter per invånare – båda ligger på strax över två liter per person och år – medan öl är svenskarnas favoritdryck på Systemet med 24,3 sålda liter per person under förra året” Källa Foodwire.

{ 6 kommentarer… läs dem nedan ellerlägg till en }

Jesper januari 21, 2010 kl. 13:40

Cum hoc ergo propter hoc.

Relationen mellan övervikt och alkohol är på intet vis solklar och det hjälper inte någon att du försöker få det att framstå som något lättförståeligt. Särskilt inte att du beskriver det som orsaken (singularis) till både vikt- och sjukdomsökningar.

Svara

Louise Konsumentkoll januari 21, 2010 kl. 14:25

Jesper: Du tycker att jag gör en falsk slutledning. Ja kanske är det så. Cum hoc ergo propter hoc- betyder om jag minns rätt från latinlektionerna eller om de möjigen var filosofin ungefär ”med detta- alltså därför detta” och används för att uttrycka att bara för att det finns en korrelation mellan två händelser ( i detta fall att alkoholkonsumtionen ökar samtidigt som vi blir tjockare) så behöver det inte betyda att det finns ett orsakssamband.

I detta fall har jag uttryckt mig slarvigt. Erkänns. För givetvis är det så att alla överviktiga människor inte har druckit sig till sina extra kilon. Lika lite som jag tror att den ökande alkoholkonsumtionen inte har satt några spår runt våra midjor. Många av oss dricker vin vardag som lördag nu för tiden, och de kalorierna går inte upp i rök. Eller?

Närhelst jag har tagit upp frågan i olika sammanhang, i debatter och när jag har hållt föredrag, så är det aldrig någon som har sagt emot mig. Trots kunniga läkare, professorer, hälsopedagoger och dietister i församligen. Tvärt om. De har hållit med om att alkoholkonsumtionen kopplat till fetma bör uppmärksammas mycket mer.

Om man äter som vanligt och rör sig som vanligt men lägger till ytterliga en stor mängd kalorier i form av vin, sprit och öl. Då borde man väl bli tjockare?

Vid något tillfälle fick jag mig berättat att en bättre middag/fest med drink, ett glas vitt, ett glas rött, dessertvin och avec, möjigen var kvällen lång och det blev ytterligare en drink, kommer inte ihåg- ger 1500 kalorier bara det. Och då har man inte ens börjat äta.

Tur man inte går på bättre middagar varje dag.

Sedan är det en annan sak att övervikt och fetma inte alltid leder till sjukdom. Det är rätt.

Svara

Jesper januari 21, 2010 kl. 16:31

Eftersom detta ligger utanför mitt expertområde ska jag undvika en amatörmässig beskrivning av varför jag tror du har fel. Istället länkar jag till en lättillgänglig forskningsöversikt från Läkartidningen: http://www.lakartidningen.se/store/articlepdf/6/6634/LKT0718s1410_1411.pdf

Svara

Louise Konsumentkoll januari 21, 2010 kl. 20:16

Varmt tack för länken, Jesper.Ska läsa med stort intresse!

Svara

Affi januari 23, 2010 kl. 15:15

Bra Louise jag håller på dig det är klart att det påverkar vår vikt lika mycket som alla andra kalorier vi får i oss i överflöd

Svara

Louise Konsumentkoll januari 24, 2010 kl. 12:48

Ja visst är det så, Affie!

Svara

Lämna en kommentar

Tidigare inlägg:

Nästa inlägg: