≡ Menu

Vi dricker mindre läsk, fast mer…

Fortsätter att granska dryckesstatistiken från Sveriges Bryggerier. 2003 stod konsumtionen av läsk* och stilldrink , typ MER, på topp med 83,1 liter. Då existerade knappt någon allmän diskussion om det hälsovådliga av att få i sig mycket socker, mer än att tänderna kunde ta stryk. Sedan utbröt en våldsam diskussion om risker med att äta  socker, och läskkonsumtionen sjönk med 10 liter på två år. Himla intressant, en sån snabb svängning är ovanlig.

Nu är den på väg upp igen, 2010 drack vi 76,3 liter per person. Ganska mycket tycker jag med tanke på siffran är utslagen på åldringar, bebisar och andra som aldrig dricker läsk. Många av oss måste alltså dricka våldsamt mycket mer än 76 liter per år.  Och det är den vanliga läsken, inte lightläsken som ökar. Lightläsken, den med sötningsmedel och inga kalorier har fått en skämsstämpel på sig och försäljningen har backat kraftigt sedan 2007, med en liten ökning förra året.

I dag skriver för övrigt Cecilia Giertta, vd för Sveriges Bryggerier, i en debattartikel att Sverker Olofsson och andra debattledare bör servera rätt fakta i sina TVprogram. Cecilia och jag är inte alltid överens men här håller jag verkligen med. Rätt måste vara rätt annars blir det hopplöst att orientera sig i debatten. Läs den!

*”Läsk” inbegriper också stilldrink, energidrycker, must m m 

Comments on this entry are closed.

 • Affi 28 januari 2012, 10:56

  Hmmm hiskeliga siffror, särskilt med tanke på alla som inte dricker något. Hur förändrar vi inställningen till läsk, inte alldeles enkelt. Landstinget i Jönköpings län gör ett försök att i samband med den stora Dream Hack-helgen på Elmia med att bjuda besökarna på äpple för att visa på alternativ till läsk/energidrycker. De som har intervjuats i berörd målgrupp verkade inte så positiva! Kanske inte så konstigt men ändå är det väl värt ett försök.

 • Pernilla 28 januari 2012, 14:35

  Det är väl inte så konstigt att det säljer så bra? Läsk är superbilligt att tillverka och marginalen på försäljningen god. Alltså vill handlarna sälja så mycket som möjligt, alltså exponerar man läsken så mycket man kan. Inte bara på ”läskavdelningen” utan lite här och där i gångarna, i stora kylar närmare kassan och i små kyllåder precis vid kassan. Inte som mörötter precis, de ligger på sin plats i grönsaksdisken och ingen annanstans i affären.

  Sen är det en sak jag inte förstår i debattinlägget som refereras till. Hon skriver att vi inte alls blir fetare. Jag undrar ju var den vanföreställningen kommer ifrån. Jag har ingen forskningsrapport att peka på (det finns förstås), men med blotta ögat kan man se att svenskarna är betydligt rundare idag än när jag växte upp på 80-talet. Och med mängden läsk, snacks och godis i folks shoppingvagnar är det itne svårt att begripa hur vagnförarna blivit så feta.

  Vi människor vill belöna oss, och i dagens samhälle kan vi göra det, hela tiden. Man måste sätta ner foten, för sin egen sockerkonsumtion likväl som för barnens. Läsk och godis hör till fest, och det är inte fest varje dag.

 • Affi 28 januari 2012, 16:24

  Håller med Pernilla helt och hållet!

 • Gunnela Ståhle 29 januari 2012, 15:34

  Cecilia Giertta, Svenska bryggerier, vågar sig på att totalsåga Sverker Olofsson och hans program kring alkohol och fetma. Och jag håller med Ceclia och Louise att vi måste debattera med rätt fakta. Annars tappar man ju helt tilltron till ett annars viktigt budskap. Inom Sveriges Konsumenter diskuteras just nu att det inte finns någon svensk handlingsplan mot mat och ohälsa, speciellt fetma. Jag tror det finns starka skäl för att satsa på åtgärder och information för att minska sockerintag och öka konsumtionen av frukt och grönt. Den konsumtionen går ju ned.

 • Louise Konsumentkoll 29 januari 2012, 16:34

  Pernilla och Gunnela:
  Visst har vi blivit mycket tjockare sedan 80-talet, men jag tror att ökningen har avstannat de senaste fyra-fem åren, åtminstone finns det studier som tyder på det när det gäller barn, och även vuxna om jag inte minns fel.
  Alkoholens bidrag till fetmaexplosionen tycker jag är alldeles för lite uppmärksammad. För något år sedan räknade jag ut att vi i snitt dricker 14 000 kalorier mer alkohol per år i dag än för 20 år sedan ( tror jag det var, möjligen 15 år sedan). Jag ska leta upp föredraget jag höll om fetmaexplosionen för att kolla siffrorna igen så det inte blir fel. Min poäng är att många av oss dricker oss tjocka, läsk förstås, men inte minst vin och sprit. Och så rör vi på oss för lite förstås.

 • Louise Konsumentkoll 29 januari 2012, 16:46

  Jippee! Här hittade jag ju ett blogginlägg i samma fråga med rätt statistik.
  http://louisekonsumentkoll.se/vi-ater-inte-ihjal-oss-vi-super-ihjal-oss/

  Som upplysning ger vin 68 kcal,öl 43 kcal och sprit typ vodka 229 kcal per 100 ml.