Vi dricker mindre läsk, fast mer…

av Louise Konsumentkoll den 27 januari 2012

Fortsätter att granska dryckesstatistiken från Sveriges Bryggerier. 2003 stod konsumtionen av läsk* och stilldrink , typ MER, på topp med 83,1 liter. Då existerade knappt någon allmän diskussion om det hälsovådliga av att få i sig mycket socker, mer än att tänderna kunde ta stryk. Sedan utbröt en våldsam diskussion om risker med att äta  socker, och läskkonsumtionen sjönk med 10 liter på två år. Himla intressant, en sån snabb svängning är ovanlig.

Nu är den på väg upp igen, 2010 drack vi 76,3 liter per person. Ganska mycket tycker jag med tanke på siffran är utslagen på åldringar, bebisar och andra som aldrig dricker läsk. Många av oss måste alltså dricka våldsamt mycket mer än 76 liter per år.  Och det är den vanliga läsken, inte lightläsken som ökar. Lightläsken, den med sötningsmedel och inga kalorier har fått en skämsstämpel på sig och försäljningen har backat kraftigt sedan 2007, med en liten ökning förra året.

I dag skriver för övrigt Cecilia Giertta, vd för Sveriges Bryggerier, i en debattartikel att Sverker Olofsson och andra debattledare bör servera rätt fakta i sina TVprogram. Cecilia och jag är inte alltid överens men här håller jag verkligen med. Rätt måste vara rätt annars blir det hopplöst att orientera sig i debatten. Läs den!

*”Läsk” inbegriper också stilldrink, energidrycker, must m m 

Tidigare inlägg:

Nästa inlägg: